Κ. Πελετίδης: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ακουμπήσουμε τη λαϊκή περιουσία»

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, με θέματα τις χθεσινές του συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και τον Υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, καθώς και τις εκδηλώσεις του Δήμου για την 74η επέτειο από την απελευθέρωση της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, με θέματα τις χθεσινές του συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και τον Υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, καθώς και τις εκδηλώσεις του Δήμου για την 74η επέτειο από την απελευθέρωση της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι ΔιοίκησηςΔιονύσης Πλέσσας και Παιδείας Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Τάκης Πετρόπουλος και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Παντελής Βακάλογλου.

Ο Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η χθεσινή μας συνάντηση με τους Υπουργούς,  έγινε μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής και την αποστολή σχετικών επιστολών για ζητήματα που αφορούν ανάγκες του πατραϊκού λαού.

Θέσαμε για μια ακόμα φορά, την πρόταση του Δήμου για νομοθετική ρύθμιση, που θα δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν μειώσεις, διαγραφές και διακανονισμούς των οφειλών των δημοτών προς τους Δήμους, με βάση εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια. Θυμίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε με αφορμή την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την 1η Μάη και από τους Δήμους για οφειλές πάνω από 500 ευρώ. Θεωρούμε το ζήτημα αυτό κορυφαίο γιατί βγάζουν κυριολεκτικά στο σφυρί τις λαϊκές περιουσίες, σπίτια, χωράφια, αγροτικά και άλλα μηχανήματα, το πενιχρό κομπόδεμα, που με πολύ κόπο έχουν μαζέψει ευρώ- ευρώ, λαϊκές οικογένειες.

Θέσαμε επίσης, την ανάγκη ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, που αφορούν στην παράταση του προγράμματος μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών καθώς επίσης επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους, όταν τελειώσει το πρόγραμμα. Να αμείβονται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ζητήσαμε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση πληρωμή των εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ που έχουν επανακαταταχθεί με βάση το νόμο, σε θέσεις αορίστου χρόνου.

Θέσαμε επίσης τα ζητήματα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, που απαιτούν άμεσες λύσεις, όπως και το θέμα που αφορά τη χρηματοδότηση κατασκευής νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών στο Δήμο μας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών δεν δεσμεύτηκε για λύση σε κανένα από τα σοβαρά ζητήματα που θέσαμε.

Στο θέμα των πλειστηριασμών της λαϊκής περιουσίας, δήλωσαν αναρμόδιοι.

Αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα για παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, καθώς και των άλλων αιτημάτων που αφορούν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα, δήλωσαν ότι θα τα μελετήσουν.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή θα επανέλθει, θέτοντας συνολικά στην κυβέρνηση τα θέματα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε αναγκαστική είσπραξη χρεών μετά την άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές δημοτών στο Δήμο, είπε: «Δεν πρόκειται να κινήσουμε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης χρεών, παρά μόνο για εκείνους που χρωστάνε στο Δήμο 50.000 ευρώ και πάνω, από τα οποία ελάχιστα μπορούμε να εισπράξουμε, γιατί αυτοί είναι ανώνυμες εταιρίες οι οποίες θωρακίζονται από τους ισχύοντες νόμους, έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα.
Δεν πρόκειται να ζητήσουμε τα 500 ευρώ οφειλής από τους 15.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μην ακουμπήσουμε τη λαϊκή περιουσία».

ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 74η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού αναφέρθηκαν στις φετινές εκδηλώσεις για την 74η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας από τη ναζιστική κατοχή:

Ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, πολύμορφες εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση της Πάτρας από την γερμανική κατοχή. Τιμά τους αγώνες του πατραϊκού λαού που αντιστάθηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και των ανταρτών του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που μπήκαν ελευθερωτές στην πόλη, μετά από σκληρές μάχες με την γερμανική φρουρά και τους ντόπιους συνεργάτες τους, δοσίλογους και ταγματασφαλίτες.

Από την αρχή της θητείας της η σημερινή Δημοτική Αρχή ανέδειξε τη σημαντική ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της Πάτρας, πρωτεύουσας του Μοριά, που πρώτος απελευθερώθηκε από το γερμανικό ζυγό.

Μια επέτειος που συνειδητά είχε υποβαθμιστεί από το κράτος και τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, μια επέτειος που τα επίσημα ιστορικά βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία την αποσιωπούν.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Παπαστεριόπουλος στο βιβλίο του «Η απελευθέρωση της Πάτρας»: «Ήταν το 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ που έδωσε όλες τις μάχες και χρειάστηκαν σκληροί και διαρκείς αγώνες για να εξουδετερωθούν οι κατακτητές και οι ταγματασφαλίτες στην Αχαΐα και να φτάσουν οι δυνάμεις των ανταρτών να δώσουν την τελική μάχη μέσα στην πόλη. Κύριο μέλημα του ΕΛΑΣ, αναφέρει, «ήταν η απελευθέρωση χωρίς θυσίες και καταστροφές της πόλης, αναίμακτα», γι’ αυτό, όλο το Σεπτέμβρη του ‘44 βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για να αποχωρήσουν οι Γερμανοί, χωρίς σφαγή και χωρίς την ανατίναξη του λιμανιού. Ζήτησε από τα Τάγματα Ασφαλείας να παραδοθούν στην αγγλική δύναμη».

Η ιστορία και οι ιστορικοί της πόλης έχουν δώσει με κάθε λεπτομέρεια το ιστορικό των τελευταίων ημερών για την απελευθέρωση της Πάτρας.

Την 1η Οκτώβρη το 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με διοικητή τον Χρ. Γαλανόπουλο αρχίζει την επιχείρηση κατάληψης της Πάτρας. Ύστερα από σκληρές μάχες μέσα στην πόλη, στις 4 Οκτώβρη 1944, στις 6 το πρωί, οι καμπάνες αναγγέλλουν τη λευτεριά, και το τέλος της σκλαβιάς. Οι απελευθερωτές, τα τμήματα του ΕΛΑΣ, παρελαύνουν στην ελεύθερη Πάτρα και  οι κάτοικοι, που γέμισαν τους δρόμους, υποδέχονται με λουλούδια και εκδηλώνουν τα αισθήματά τους προς τους ταλαιπωρημένους αγωνιστές των βουνών. Στις μάχες για την απελευθέρωση της Πάτρας, έπεσαν ο ΕΛΑΣίτης λοχίας Γιώργος Ράμμος, στη διασταύρωση Γερμανού και Ηλείας και ο ΕΠΟΝίτης Ορέστης Βασιλακόπουλος.

Ο πατραϊκός λαός, σε όλη τη διάρκεια της κατοχής, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να αγωνίζεται ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, παρά τις μεγάλες θυσίες, όπως ο απαγχονισμός των 11 αγωνιστών του ΕΑΜ στα Ψηλά Αλώνια, το Μπλόκο των Προσφυγικών και τις εκτελέσεις στο κτήμα Μουρτζούχου,  τις φυλακίσεις αγωνιστών στο σημερινό 11ο Δημοτικό Σχολείο, τις φυλακές Μαργαρίτη κάτω από το παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο και το κολαστήριο των SS (Κανακάρη και Βότση).

Οι φετινές εκδηλώσεις με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Οργανισμό, περιλαμβάνουν:

Τετάρτη 3 Οκτώβρη, 6-8 μ.μ., στην Achaia Clauss, εκδήλωση- περιήγηση στα υπόγεια, που έμειναν την παραμονή αντάρτες του ΕΛΑΣ, με τίτλο: «Νυχτερινή Περίπολος», η προηγούμενη μέρα της απελευθέρωσης της Πάτρας και χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, Τάκη Πετρόπουλο.

Η οινοποιία παραχωρώντας πολύτιμο αρχειακό υλικό στηρίζει τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

(Αναχώρηση λεωφορείων 5.45 μ.μ. από Πλατεία Γεωργίου).

Πέμπτη 4 Οκτώβρη

-10.00 π.μ., Δοξολογία στη Μητρόπολη με συμμετοχή Σχολικών Τμημάτων.

-11.00 π.μ., Κατάθεση στεφάνων στα Ψηλά Αλώνια, στο Μνημείο των 11 απαγχονισθέντων αγωνιστών και ομιλία από τη Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

-8.00 μ.μ., εκδήλωση στην Πλατεία Γεωργίου με ομιλία από τον Δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη και μουσική παράσταση από την «χορωδία ΑΝΤΗΧΩ», το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού και τη Λαϊκή Ορχήστρα του.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

Παράλληλα, ο Δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας προγραμματίζει σειρά δράσεων στο πλαίσιο του εορτασμού για την απελευθέρωση της Πάτρας, για να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες και να γνωρίσουν τα γεγονότα της περιόδου της γερμανικής κατοχής και της απελευθέρωσης. Έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα από 8 έως 12 Οκτώβρη εκδηλώσεις στο χώρο των σχολείων, με παρουσίαση ντοκουμέντων με κείμενα, χρονικό και οπτικοακουστικό υλικό για την απελευθέρωση.

Από την Παρασκευή 5 έως και την Παρασκευή 12 Οκτώβρη, διοργανώνονται ιστορικοί περίπατοι των μαθητών και μαθητριών σε χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και οι μάχες για την απελευθέρωση της πόλης:

-Κτήμα Μουρτζούχου, βίλα Λυμπερόπουλου, Παντοκράτορας, Γερμανού και Ηλείας, όπου έπεσε ο λοχίας του ΕΛΑΣ, Γιώργος Ράμος.

-Κάστρο, εποπτεία λιμανιού, Παντοκράτορας, Ψηλά Αλώνια.

-Σχολικό συγκρότημα Δροσιάς, Προσφυγικά, Ψηλά Αλώνια, Δημαρχείο, πλατεία Γεωργίου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: