Η Εθνική Σουηδίας δίνει το δικό της μήνυμα: Fuck Racism

Ο Τζίμι Ντουρμάζ και οι συμπαίκτες του υψώνουν τείχος γύρω από την ομάδα απέναντι στους ρατσιστές και τα φασιστοειδή που έβαλαν στο στόχαστρο το Σουηδό διεθνή, λόγω της καταγωγής του από μετανάστες.

Ο Τζίμι Ντουρμάζ, γνωστός κι από το πέρασμά του από τη χώρα μας, ήταν ο παίκτης που παραχώρησε το φάουλ στο τελευταίο λεπτό του δραματικού αγώνα της Σουηδίας με τη Γερμανία, από το οποίο προήλθε το νικητήριο γκολ του Τόνι Κροος.

Υπάρχουν πολύ πιο κλασικοί ορισμοί του “μοιραίου παίκτη”, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους ρατσιστές να ξεσπάσουν στα social media εναντίον του Ντουρμάζ, με ρατσιστικά σχόλια για την καταγωγή του (γεννήθηκε στη Σουηδία από μετανάστες γονείς), υποτιμητικά σχόλια, αφορισμούς πως δεν αξίζει να φοράει τα χρώματα της Εθνικής, ακόμα και απειλές για τη ζωή του και την οικογένειά του.

Η απάθεια είναι ο χειρότερος σύμβουλος απέναντι στους θρασύδειλους φασίστες. Κι ο Τζίμι Ντουρμάζ αρνήθηκε να ακολουθήσει αυτή τη στάση. Στη συγκέντρωση της Εθνικής Σουηδίας βγήκε μπροστά στους συμπαίκτες του και τους δημοσιογράφους, για να διαβάσει ένα μήνυμα.

Σε αυτό λέει μεταξύ άλλων πως είναι επαγγελματίας παίκτης κι έτοιμος να δεχτεί την πιο σκληρή κριτική. Δεν πρόκειται να ανεχτεί όμως ρατσιστικά σχόλια, να τον αποκαλούν “αιμοβόρο μαύρο”, “καμικάζι αυτοκτονίας” και να απειλούν τον ίδιο και τα παιδιά του.

Στο τέλος γυρίζει προς τους συμπαίκτες του που φωνάζουν όλοι μαζί: Fuck Racism, για να το καταλάβουν σε όλες τις χώρες και να δώσουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες που τα τελευταία χρόνια έχουν σηκώσει κεφάλι και στις Σκανδιναβικές χώρες -για όσους τις θεωρούσαν “σοσιαλδημοκρατικό παράδεισο”, που είχε απαλλαχτεί από τέτοια φαινόμενα. Ενώ ένας Σουηδός διεθνής υψώνει τα μεσαία του δάχτυλα για να πάρουν και οι φασίστες το δικό τους μήνυμα.

Ο ρατσισμός δε γίνεται να ηττηθεί με συμβολικές κινήσεις. Αυτές οι πράξεις έχουν όμως μεγάλη σημασία, γιατί σπάνε το απόστημα της απάθειας, που είναι ο καλύτερος σύμμαχος των φασιστοειδών και τα αποθρασύνει.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: