Ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών – Σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης

Εμείς ως κομμουνιστές, μαζί με άλλους αγωνιστές,  θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστά στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια. Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε  ότι το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του στις λαϊκές οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Το σχέδιο ψηφίσματος ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2023

Εισαγωγή:  

Με πλειστηριασμούς της πρώτης – κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων απειλούνται χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για χρέη προς τις τράπεζες και τα «κοράκια», τα funds που έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Η δημοσίευση της απόφασης του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία «λύνονται τα χέρια»  των funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, ανοίγει έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία.  

Ακόμη και στους σεισμόπληκτους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων, δε δίστασαν, όπως καταγγέλλεται, μέσα σε περίπου έναν χρόνο να κάνουν 12 κατασχέσεις ακινήτων σεισμόπληκτων. Κατασχέσεις που έγιναν για οφειλές των σεισμόπληκτων,  οι οποίοι μετά τον καταστροφικό σεισμό ενδεχομένως δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια και τις οικονομικές υποχρεώσεις τους,  καθώς τα έχασαν όλα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη, είναι έργο όλων όσοι κυβέρνησαν. Το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου αποτελεί μια «μείξη» των νόμων που ψήφισαν διαδοχικά το ΠΑΣΟΚ (2003), ο ΣΥΡΙΖΑ (2015, 2016, 2017) και η ΝΔ (2020). Νόμοι  όπως αυτός του ΣΥΡΙΖΑ που παρέδωσε τα «κόκκινα» δάνεια στα αρπακτικά των funds, νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μετέτρεψε σε ιδιώνυμο τους αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς.  Σε συνέχεια ο πτωχευτικός νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ, ο οποίος θωράκιζε και ενίσχυε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, μετατρέποντας τα χρεωμένα νοικοκυριά σε …νοικάρηδες στα σπίτια τους. 

Μπροστά σ’ αυτήν την πραγματικότητα και τις αντιδράσεις που προκαλεί, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «λύση» την ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που υπήρχε και σε προηγούμενους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αποτραπούν χιλιάδες πλειστηριασμοί. Πρόκειται για κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων, αφού το ποιος δανειολήπτης θα χάνει το σπίτι του και ποιος τελικά θα καταφέρνει να το γλιτώσει θα καθορίζεται από τις τράπεζες και τα funds, δηλαδή από τους ίδιους που ακονίζουν τα νύχια τους για να λεηλατήσουν την πρώτη κατοικία.

Αποκαλυπτικό για το ότι τα αστικά κόμματα με κάθε τρόπο στηρίζουν τις τράπεζες και τα άλλα «κοράκια» που βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια του λαού είναι ότι κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα πρόσφατα απέρριψαν τροπολογία του ΚΚΕ που προέβλεπε την απαγόρευση πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία. Γιατί στόχος τους είναι, στο έδαφος της στέγης – εμπόρευμα, να διευκολύνουν τη συγκέντρωση ακινήτων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να επιταχύνονται επενδύσεις σε διάφορους τομείς, από το real estate μέχρι τον Τουρισμό και τις αναπλάσεις περιοχών.

Αυτό είναι το κοινό αντιλαϊκό τους πρόγραμμα, ανεξάρτητα αν ο ένας λέει ότι το εφαρμόζει με «σταθερότητα» και ο άλλος με «δικαιοσύνη», την ώρα που με τους διαδοχικούς τους νόμους χιλιάδες λαϊκά σπίτια βγήκαν ή κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί. Αυτό είναι το αστικό κράτος που μπορεί να λειτουργεί ηλεκτρονικές πλατφόρμες πλειστηριασμών, αλλά δεν έχει ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλούς κίνησης τρένων και οδηγεί σε εγκλήματα όπως το έγκλημα στα Τέμπη … 

Η κερδοφορία του κεφαλαίου στηρίζεται στην επίθεση στα εργατικά-λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα και απειλεί την επιβίωση, την πρώτη κατοικία και συνολικά τη ζωή του λαού. Τα χρέη βιοπαλαιστών και η αδυναμία κάλυψής τους είναι κεντρικός στόχος και αποτέλεσμα της επιθετικής ταξικής πολιτικής  της ΕΕ,  των ελληνικών  κυβερνήσεων διαδοχικά ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, με σκοπό ακριβώς την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στην ίδια κατεύθυνση οι περιφέρειες και οι δήμοι, θεσμικά αλλά και με τις πλειοψηφίες των αστικών δυνάμεων, έπαιξαν και παίζουν βασικό ρόλο στην καταλήστευση του λαού, του προσθέτουν νέα προβλήματα, χωρίς να καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες του. 

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι κινητοποιήσεις και οι παρεμβάσεις των σωματείων και μαζικών οργανώσεων δημιούργησαν μια ανθρώπινη ασπίδα προστασίας για εργατικά και λαϊκά σπίτια και σε πολλές περιπτώσεις έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα, όπως αποτροπή πλειστηριασμών, επίτευξη ρυθμίσεων με λογικές δόσεις για τους οφειλέτες κ.ά., επιβεβαιώνοντας ότι «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», «Μόνο η μαζική λαϊκή πάλη μπορεί να σώσει τα σπίτια του λαού». 

Εμείς ως κομμουνιστές, μαζί με άλλους αγωνιστές,  θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστά στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε  ότι το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του στις λαϊκές οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μπαταχτσήδες, αλλά βιοπαλαιστές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ληστρικές απαιτήσεις των τραπεζών, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την ανεργία και τις μειώσεις μισθών, την ώρα που οι δανειακές τους υποχρεώσεις συνεχίζουν να «τρέχουν».  Να απαιτήσει το περιφερειακό συμβούλιο από την κυβέρνηση την άμεση προστασία από τους πλειστηριασμούς με νομοθετική ρύθμιση της πρώτης κατοικίας με κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που τους απελευθέρωσε. 

Ψήφισμα

«Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης  στηρίζει  τους εργαζομένους, όλο τον λαό,  απέναντι στην επέλαση – επίθεση στη λαϊκή κατοικία, με τη διενέργεια πλειστηριασμών. Απαιτούμε την πλήρη προστασία εδώ και τώρα της πρώτης – κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων για οφειλές για χρέη προς τις τράπεζες, τα funds που έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ.  Να σταματήσει κάθε πλειστηριασμός στα εργατικά λαϊκά σπίτια.  Να γίνουν ρυθμίσεις δόσεων στις οποίες οι οφειλέτες να μπορούν να ανταποκριθούν, με διαγραφή όλων των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου, χωρίς προκαταβολές κι εκβιασμούς.  

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ- ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ- ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: