Ενάντια στην περιθωριοποίηση, τις διακρίσεις, τον αποκλεισμό – 1ο Διήμερο της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης Ρομά 1971-2021

Με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, τη συνεχή περιθωριοποίηση τους, τα ελάχιστα μέτρα που πάρθηκαν για την προστασία των Ρομά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι κοινότητες των Ρομά τον κορονοϊό, τον συνεχή αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση (2 ΒΙΝΤΕΟ)

Η  Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ συστάθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2016 και αποτελεί το πρώτο τριτοβάθμιο σωματείο στην ιστορία των Ελλήνων Ρομά. Δραστηριοποιείται σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια συνιστώντας τον σημαντικότερο συνομιλητή της ελληνικής πολιτείας για θέματα που αφορούν την ελληνική Ρομά κοινότητα.

Το θεματικό εύρος δράσεων της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά εστιάζει στους βασικούς άξονες προώθησης της ολιστικής ομαλής ένταξης των Ρομά στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία και πιο συγκεκριμένα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της στέγασης, της απασχόλησης, της Ρομά κουλτούρας και του αθλητισμού, της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και της εξάλειψης της ρητορικής του μίσους.

Μέσα από το συλλογικό τους όργανο, οι Έλληνες Ρομά, έχουν επιλέξει να αφήσουν στο παρελθόν την παθητική καταγραφή προβλημάτων και να περάσουν στην ανάδειξη «καλών πρακτικών» και στην ενεργητική μέθοδο της συνεργασίας με τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, με απώτερο στόχο τη εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση αλλά και στη στήριξη ατόμων που χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια.

Σημαντική προτεραιότητα της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης και η καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού σε συνδυασμό με την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων και της κουλτούρας των Ρομά.

Για τους λόγους αυτούς έχει πραγματοποιήσει ήδη 5 πολιτιστικές εκδήλωσης επετειακού ή εορταστικού χαρακτήρα με εισηγήσεις, ομιλίες, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και προβολή οπτικοακουστικού υλικού, με τη συμμετοχή πληθώρας προσωπικοτήτων από όλους τους τομείς και φυσικά μέλη της κοινότητας Ρομά.

***

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ διοργανώνει Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021 για τον εορτασμό μισού αιώνα από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, που διεξήχθη το 1971 στο Λονδίνο και με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η Συνδιάσκεψη θα λάβει χώρα σε τρία διήμερα μέρη, τα οποία θα διεξαχθούν στις 8-9 Απρίλη, στις 20-21 Ιούνη και στις 14-15 Σεπτέμβρη 2021.

Το διήμερο 8 και 9 του Απρίλη 2021 έλαβαν χώρα οι εργασίες  του «1ου Διημέρου της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης Ρομά 1971-2021».

–Στο βίντεο με τις εργασίες της πρώτης μέρας εμπεριέχονται μεταξύ άλλων οι τοποθετήσεις-χαιρετισμοί της Προέδρου της Δημοκρατίας, εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων, μεταξύ των οποίων μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (στο 1:06:51) κ.ά.

–Στο βίντεο με τις εργασίες της δεύτερης μέρας ξεχωρίζει η ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ισότιμη και ουσιαστική πρόσβαση στις δομές υγείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων και φορέων, μεταξύ των οποίων ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κ.ά.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: