Εκατοντάδες πρόσφυγες κρατούνται παράνομα σε πλοίο του Ναυτικού

«Μας πήγαν πρώτα σε ένα αστυνομικό τμήμα όπου μας πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα», είπε ο κρατούμενος Σύριος. «Μας έδωσαν ένα έγγραφο στην ελληνική γλώσσα που δεν μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Ζητήσαμε πολλές φορές άσυλο, αλλά μας είπαν ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει αποκλείσει το άσυλο για εμάς». 

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 450 άτομα βρίσκονται υπό παράνομη κράτηση σε πλοίο του Ναυτικού στη Μυτιλήνη, στους οποίους προστίθενται και όσοι άλλοι κατορθώνουν να φτάσουν στο νησί: 

«Η απόφαση της Ελλάδας να θέσει υπό κράτηση περισσότερα από 450 άτομα σε ένα ναυτικό σκάφος και να αρνηθεί να τους επιτρέψει να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Η ενέργεια μπορεί να ισοδυναμεί με αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας», αναφέρει το «Παρατηρητήριο». 

Σύμφωνα με τη μαρτυρία κάποιου κρατούμενου στο πλοίο Σύριου, ο οποίος κατάφερε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το Human Rights Watch και να στείλει φωτογραφίες, οι πρώτοι άνθρωποι που έφτασαν κρατήθηκαν στο σκάφος την 1η Μαρτίου αλλά οι αρχές δεν τους επέτρεψαν να επαναφορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα μέχρι τις 7 Μαρτίου, κι έτσι  πολλοί δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με συγγενείς ή άλλους. 

«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της και να διαχειρίζεται τις διαβάσεις στη χώρα. Ωστόσο, η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ εγγυώνται το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Η άρνηση για πρόσβαση στο άσυλο είναι απάνθρωπη και παράνομη. Μπορεί να παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της μη επαναπροώθησης, την πρακτική να μην αναγκάζει τους πρόσφυγες ή τους αιτούντες άσυλο να επιστρέψουν σε μια χώρα όπου ενδέχεται να υποστούν διώξεις», αναφέρει το Human Rights Watch. «Ο διεθνής, ευρωπαϊκός και ελληνικός νόμος απαγορεύει την αυθαίρετη κράτηση».

«Μας πήγαν πρώτα σε ένα αστυνομικό τμήμα όπου μας πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα», είπε ο κρατούμενος Σύριος. «Μας έδωσαν ένα έγγραφο στην ελληνική γλώσσα που δεν μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Ζητήσαμε πολλές φορές άσυλο, αλλά μας είπαν ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει αποκλείσει το άσυλο για εμάς». 

Οι κρατούμενοι μετακινούνται από το πλοίο στην αποβάθρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιστρέφουν στο πλοίο το βράδυ. Το Human Rights Watch πήγε στην αποβάθρα για να ζητήσει άδεια να μιλήσει με τον παραπάνω μάρτυρα, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν την είσοδο. Επίσης, το Human Rights Watch έστειλε μια επιστολή προς την αστυνομική διεύθυνση της Λέσβου και στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας στις 6 Μαρτίου, καθώς και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον αστυνομικό διευθυντή της Λέσβου, τον οποίο επισκέφθηκαν στο γραφείο του στις 7 και 8 Μαρτίου, αλλά εκείνος αρνήθηκε να δώσει την οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους κρατουμένους. 

Σημείωση: Ολόκληρο το κείμενο τού  Human Rights Watch μπορεί να το διαβάσει κανείς στην αγγλική γλώσσα, εδώ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: