Δήμαρχος Μυτιλήνης: “Αν δεν απομακρυνθούν οι πρόσφυγες, θα γεμίσει κορονοϊό το νησί…”

Είναι επιτέλους καιρός να κοπεί δια ροπάλου το παιχνίδι του “κοινωνικού αυτοματισμού”, πόσο μάλλον όταν καλλιεργεί τα πιο χυδαία, ταπεινά ένστικτα και τον ρατσισμό εναντίον των κολασμένων της γης.

«Δεν μπορούν να μείνουν δεύτερη μέρα στο σημείο οι περίπου 12.000 πρόσφυγες. Ή θα πρέπει να μεταφερθούν σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή του νησιού-μακριά από οικισμούς ή θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε καράβια. Δέκα χρόνια μας έχουν αφήσει μόνους μας στο θέμα του προσφυγικού. Πρέπει εδώ και τώρα να απομακρυνθούν οι μετανάστες. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει διασπορά του ιού σε όλη την περιοχή».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον εκλεγμένο με τη στήριξη της ΝΔ δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, που δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να στοχοποιήσει τους πρόσφυγες της δομής, παρουσιάζοντάς τους ως απειλή. Προφανώς για τις τοπικές αρχές ως “υγειονομική βόμβα” νοούνται οι ίδιοι οι πρόσφυγες -δηλαδή τα θύματα- και όχι οι άθλιες συνθήκες κράτησής τους, που προκάλεσαν με μαθηματική ακρίβεια αυτή την κατάσταση. Τότε δεν είδαμε το δήμαρχο να δείχνει τις ίδιες ευαισθησίες και κάποιου είδους μέριμνα για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.

Τα κρούσματα όμως δεν είναι αυτοφυή, δε φύτρωσαν από μόνα τους δηλαδή στη δομή της Μόριας. Μεταδόθηκαν απέξω, από τον κόσμο με τον οποίο έρχονται καθημερινά σε επαφή. Στο νησί της Λέσβου υπήρχαν ήδη εδώ και μήνες πολλά κρούσματα -και πολλοί ήταν αυτοί που χτυπούσαν καμπανάκι κινδύνου για την ανησυχητικά κατάσταση, προκειμένου να παρθούν εγκαίρως προληπτικά μέτρα και να μην έχουμε κρούσματα μεταξύ των προσφύγων, που ζούσαν ουσιαστικά ο ένας πάνω στον άλλον.

Τότε κανείς από τους τοπικούς άρχοντες του νησιού δεν είχε κάνει, ούτε είχε πει το παραμικρό. Ήταν το διάστημα στο οποίο εμφανίζονταν πολλά κρούσματα που συνδέονταν με ιερείς και πιστούς που πήγαιναν στις εκκλησίες και συμμετείχαν κανονικά στα μυστήρια, αγνοώντας κάθε σύσταση και μέτρο προστασίας.

Μήπως λοιπόν, με το ίδιο σκεπτικό, έπρεπε να έχουν στοχοποιηθεί από τις τοπικές αρχές; Μήπως έπρεπε και αυτοί να αντιμετωπιστούν ως υγειονομική βόμβα και να ληφθούν αστυνομικά μέτρα για την απομόνωσή τους;

Η υγεία δεν είναι ατομική ευθύνη, ούτε των προσφύγων, ούτε κανενός. Είναι επιτέλους καιρός οι αρχές να σταματήσουν να κρύβονται πίσω της, να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, να κοπεί δια ροπάλου το παιχνίδι του “κοινωνικού αυτοματισμού”, πόσο μάλλον όταν καλλιεργεί τα πιο χυδαία, ταπεινά ένστικτα και τον ρατσισμό εναντίον των κολασμένων της γης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: