Δημ. Κουτσούμπας: Ο Ποντιακός ελληνισμός να ρίξει «κόκκινο» στο «μαύρο» του πολέμου, της φτώχειας, των πλειστηριασμών, του φασισμού (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και με εκπροσώπους Ποντιακών Ενώσεων Συλλόγων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ – Ομιλίες – Παρεμβάσεις

Συνάντηση με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και με εκπροσώπους Ποντιακών Ενώσεων Συλλόγων πραγματοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας 20/5/2024, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγιναν ομιλίες με θέμα τις δίκαιες διεκδικήσεις του οργανωμένου κινήματος του ποντιακού ελληνισμού, γύρω από την αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά και άλλων ζητημάτων που αφορούν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Στη συνάντηση, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η Ρούλα Ελευθεριάδου, πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (δείτε αναλυτικά πιο κάτω).  Στη συνέχεια ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των Συλλόγων και των Ενώσεων γύρω από τα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση και τους τρόπους με τους οποίους το ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει. Παρεμβάσεις έγιναν από την Ράνια Χρυσοχοϊδου, πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα», τον Κυριάκο Τηλγκερίδη, πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία», τον Ηλία Τσεραχίδη, πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Μαγούλας, τον Θανάση Αθανασιάδη, πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου και τον Νότη Μαριά, πρωην ευρωβουλευτή και καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης. (Διαβάστε αναλυτικά πιο κάτω).

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Βικτωρία ΚούτσαΧριστίνα Παναγιωτακοπούλου και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Αγαπητοί εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και των ποντιακών συλλόγων, σας καλωσορίζουμε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να βρίσκεστε εδώ για να ανταλλάξουμε σκέψεις, ιδέες, αλλά και να συζητήσουμε πως θα δυναμώσει η διεκδίκηση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, αλλά και των δίκαιων διεκδικήσεων του οργανωμένου κινήματος του ποντιακού ελληνισμού.

Χθες 19 του Μάη, μέρα της γενοκτονίας των Ποντίων ήταν μια μεγάλη μέρα μνήμης για όλο τον ελληνισμό, πόσο μάλλον για τον Ποντιακό.

Συμπληρώθηκαν 105 χρόνια από τον βάρβαρο ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου με περίπου 350.000 θύματα και πάνω από 1 εκ. Εκτοπισμένους, που οδηγήθηκαν στην προσφυγιά.

Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Οι Έλληνες του Πόντου είναι και αυτοί ένας κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα των θυμάτων του ιμπεριαλισμού, των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων που οξύνονται στο πλαίσιο αυτού συστήματος. Όπως, οι συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου για την αναδιανομή των παγκόσμιων αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Και είναι, όχι απλά προκλητικές, αλλά και ανιστόρητες οι χτεσινές θρασύτατες δηλώσεις του Ερντογάν, ανήμερα της ημέρας της γενοκτονίας των Ποντίων!!!

Η σημερινή μας συνάντηση γίνεται, επίσης, λίγες μέρες πριν τη μάχη των ευρωεκλογών, μια κρίσιμη και σημαντική μάχη, που ο λαός θα απαντήσει στο δίλημμα: Εάν με την ψήφο του θα δώσει “πράσινο φως” στην ΕΕ των πολέμων της φτώχειας και των λόμπι ή εάν με δυνατό ΚΚΕ θα στείλει μήνυμα πανευρωπαϊκό ότι δεν τρώει κουτόχορτο, ότι οι λαοί αντιστέκονται.

Με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και στην ευρωβουλή, που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και στο δρόμο που αυτές εμποδίζονται και ανατρέπονται μπορούμε την επόμενη μέρα των εκλογών να βρεθούμε από καλύτερες θέσεις.

Γιατί την επόμενη μέρα των εκλογών, στις 10 του Ιούνη θα συνεχίσει να είναι παρούσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αντιλαϊκή πολιτική, θα συνεχίσουν να είναι παρόντες οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Απέναντι σε όλους αυτούς μπορεί να σταθεί μόνο ένα δυνατό ΚΚΕ και ένας οργανωμένος λαός.

Γιατί όλοι οι άλλοι, όπως πχ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, ο Βελόπουλος, αποδείχτηκαν ότι δίνουν “αέρα στα πανιά” στις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΚΚΕ και σήμερα πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια σε μια νέα γενοκτονία που διεξάγεται για πολλές δεκαετίες απέναντι στον παλαιστινιακό λαό.

Είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που κατήγγειλε ανοιχτά και καθαρά την επίθεση του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, όταν όλοι οι άλλοι χρησιμοποιούσαν διάφορα άλλοθι για να δικαιολογήσουν αυτό το έγκλημα που διεξάγεται με την υπογραφή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Είμαστε περήφανοι που το κόμμα μας συνεχίζει και βρίσκεται με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, απαιτώντας να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αυτό, άλλωστε, έχει αποφασίσει ομόφωνα η βουλή, που καμία κυβέρνηση δεν υλοποίησε μέχρι σήμερα.

Τριάντα χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πολλοί πανηγύρισαν, επειδή δήθεν θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, εδώ και πάνω από δύο χρόνια συνεχίζεται και διεξάγεται ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας, ένας ακόμη πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά από αυτόν που ζήσαμε στη Γιουγκοσλαβία.

Οι Έλληνες ομογενείς που έζησαν στη Σοβιετική Ένωση γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας ζούσαν για δεκαετίες αδελφωμένοι και προόδευαν ειρηνικά στις συνθήκες του σοσιαλισμού.

Σήμερα, πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος, για τους ανταγωνισμούς και τους σχεδιασμούς αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Το ΚΚΕ βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή και έσπασε την ομερτά στήριξης της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ζελένσκι, που όλα τα άλλα κόμματα προσπαθούσαν να επιβάλλουν για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους συμμάχους τους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Τα έδρανα του ΚΚΕ στη βουλή έμειναν άδεια όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάλεσε να μιλήσουν σε αυτή ο Ζελένσκι και οι φασίστες των ταγμάτων Αζόφ.

Τότε, που άλλοι χειροκροτούσαν όρθιοι όπως πχ η κυβερνητική πλειοψηφία και άλλοι καθιστοί όπως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με αυτούς που σήμερα θυμήθηκαν να το παίξουν “Νέα Αριστερά”!

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που ζητάει να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Να σταματήσει η χώρα να γίνεται προγεφύρωμα πολέμου με τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, με ευθύνη διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, να σταματήσει κάθε αποστολή βοήθειας και πολεμικού υλικού στο καθεστώς Ζελένσκι.

Να σταματήσει η αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης για τους σχεδιασμούς των φονιάδων των λαών, να γυρίσει πίσω η φρεγάτα Ύδρα που με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, βάζοντας έτσι το λαό μας να πληρώνει κάθε μέρα σε χρήμα αυτή την εμπλοκή και πολύ περισσότερο μετατρέποντας τη χώρα σε στόχο αντιποίνων, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για το λαό μας.

Μπροστά σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος και αδιάφορος.

Κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι η δίκαιη οργή που νιώθει για τα εγκλήματα μπορεί να εκφραστεί με αποχή είτε από τις κάλπες, είτε από τους αγώνες. Κανείς δεν μπορεί να κρατάει “χαλαρή” στάση.

Την ώρα που στη Γάζα και στη Ράφα σκοτώνονται γυναικόπαιδα, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση μας εμπλέκει όλο και πιο πολύ στη φωτιά του πολέμου, την ώρα που καταρρέουν τα παραμύθια περί “προστασίας” του ΝΑΤΟ, με τις απαράδεχτες απαιτήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας να συνεχίζονται και να κλιμακώνονται, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάμε στην κάλπη και να δυναμώσουμε αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Γιατί “συνένοχοι στο φόνο” δεν είμαστε και δε θα γίνουμε.

Τι σχέση έχει ο περήφανος λαός του Πόντου, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι θα πει πόλεμος και προσφυγιά, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη που μιλάει για το ΝΑΤΟ και στάζει μέλι λέγοντας ότι είναι μια “ιερή αμυντική συμμαχία”;

Δήλωση που έκανε τον κ. Γεωργιάδη της ΝΔ να πανηγυρίζει και να ομολογεί ότι ούτε αυτός δεν τόλμησε να το ξεστομίσει.

Τι σχέση έχει ο ποντιακός ελληνισμός με το Κόμμα του Βελόπουλου, που πίσω από τις διάφορες φανφάρες για να λανσάρεται δήθεν αντισυστημικός, κρύβει την ταύτιση και τη στήριξή του στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στο Ζελένσκι;

Το κόμμα του Βελόπουλου είναι αυτό που με πρόσφατες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις ζητάει από την κυβέρνηση η ΠΥΡΚΑΛ να αξιοποιηθεί για την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία! Ζητάει τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας να ενταχθούν σε πρόγραμμα της ΕΕ για τις ανάγκες στον πόλεμο της Ουκρανίας!

Διαφημίζει τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για τη στήριξη στο Ζελένσκι ενώ ο ίδιος με ερώτησή του ζητάει να μάθει απλά το όφελος του ελληνικού δημοσίου από την αποστολή οπλισμού στο Ζελένσκι!

Αλλά, τι να περιμένει κανείς από το Βελόπουλο που ψήφισε το 1ο μνημόνιο, που στήριξε μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου, που υπηρέτησε ως στέλεχος στη ΝΔ;

Μούφα αντισυστημικός, δηλαδή, ανάμεσα σε διάφορους άλλους που εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν, αφού πρώτα έβγαλαν τη βρώμικη δουλειά για το σύστημα.

Αγαπητοί εκπρόσωποι του ποντιακού κινήματος,

Το ΚΚΕ, έχει κυριολεκτικά δεσμούς αίματος με τον ποντιακό ελληνισμό που έζησε στις σοσιαλιστικές χώρες στην πρώην Σοβιετική Ένωση, με όλους αυτούς που έζησαν από πρώτο χέρι τις μεγάλες κατακτήσεις και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού.

Κάθε χρόνο, το ΚΚΕ μαζί με τους Έλληνες ομογενείς τιμάμε την 9η Μάη τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που η ΕΕ θέλει να τη μετατρέψει σε “μέρα της Ευρώπης”, για να σβήσει τη θυσία και την προσφορά της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του φασισμού.

Γνωρίζουμε καλά ότι και εσείς έχετε ενστάσεις για λάθη και καθυστερήσεις στην προσπάθεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ζητήματα που το ΚΚΕ έχει συζητήσει και εξετάσει ακόμα και με συνεδριακές του αποφάσεις.

Ένα είναι το σίγουρο. Η εξέταση της ιστορίας και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης μας κάνει καλύτερους, ώστε η επόμενη έφοδος στον ουρανό να είναι οριστική και αμετάκλητη.

Από το βήμα της σημερινής συνάντησης, σας καλούμε στις 9 Ιούνη να κάνετε κριτήριο ψήφου τη συνολική στάση του αστικού κράτους της χώρας μας απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις σας.

Θυμηθείτε ότι αυτό το κράτος και οι κυβερνήσεις που το υπηρέτησαν, δεν αναγνώρισαν ποτέ ως συντάξιμο χρόνο τα χρόνια εργασίας που είχαν οι Έλληνες ομογενείς από τις χώρες που προέρχονταν, εξαναγκάζοντάς τους σε συντάξεις φτώχειας και πείνας.

Θυμηθείτε τα πρόστιμα που δέχτηκε ο ποντιακός ελληνισμός από διάφορες κρατικές υπηρεσίες όπως π.χ της πολεοδομίας στην προσπάθειά του να στήσει το σπιτικό του στην Ελλάδα

Όταν, το ίδιο το κράτος τους έβαζε να εγκατασταθούν σε εκτός σχεδίου περιοχές, χωρίς να τους εξασφαλίζονται ακόμα και τα βασικά, όπως π.χ παροχή νερού και ρεύματος.

Ακόμα και σήμερα αρκετές περιοχές συνεχίζουν να παραμένουν εκτός σχεδίου, ενώ ιδιαίτερα όσοι κατοικούν σε περιοχές της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής γίνονται θύματα, όπως και όλος ο λαός μας, πότε από πλημμύρες, λόγω έλλειψης ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και πότε από πυρκαγιές, λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης όλων των αναγκαίων υπηρεσιών για την πυροπροστασία.

Ο ποντιακός ελληνισμός να κάνει κριτήριο ψήφου τη στάση όλων των άλλων αστικών δυνάμεων για τα στεγαστικά δάνεια.

Μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού, όταν οι Έλληνες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, το ελληνικό κράτος, αντί να τους διασφαλίσει αξιοπρεπή κατοικία, παρά το γεγονός ότι διασφάλισε φθηνό και έμπειρο εργατικό δυναμικό, τους οδήγησε στον τραπεζικό δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου για να αντιμετωπίσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Για όλα τα στεγαστικά δάνεια παρασχέθηκε ανεπιφύλακτα και για το 100% του κεφαλαίου και των τόκων, όπου αυτοί υπάρχουν, η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον νόμο 2790/2020 που είναι σε ισχύ το ελληνικό κράτος όφειλε προς τους παλιννοστούντες ομογενείς:

– Να διαθέσει δωρεάν παροχή οικοπέδων για την ανέγερση κατοικιών έως 120 τ.μ.

– Να εξασφαλίσει την έκδοση οικοδομικής άδειας ατελώς με βάση ολοκληρωμένες μελέτες διάφορων τύπων κατοικιών από αρμόδια δημόσια αρχή.

– Να εξασφαλίσει τη χορήγηση στεγαστικών επιδοτήσεων.

– Να εξασφαλίσει επιδοτούμενη ιδιοκατοίκηση μέσω της ενίσχυσης για την κατασκευή ή τη βελτίωση υπάρχουσας κατοικίας ή της αγοράς διαμερίσματος ή την παροχή έτοιμης κατοικίας από το δημόσιο.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη βουλή για τα δάνεια των Ελλήνων του Πόντου και οι απαντήσεις της κυβέρνησης είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”.

Έχει καταθέσει τροπολογία στο κοινοβούλιο, η οποία προέβλεπε να διαγραφούν τα ποσά που έχουν διαμορφωθεί από προσαυξήσεις λόγω ανατοκισμού και κεφαλαιοποίησης κάθε μορφής τόκων.

Οι οφειλές που παραμένουν μετά τις παραπάνω διαγραφές να μειωθούν κατά 50%.

Το, δε, ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ποσού που απομένει, μετά τις ανωτέρω διαγραφές, να μην υπερβαίνει το 10% του ετήσιου φορολογητέου ποσού. Προκειμένου να μπορέσουν να σώσουν τη μοναδική τους κατοικία, που για τους περισσότερους ήταν όνειρο ζωής.

Αυτή η τροπολογία, όμως, δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία από την κυβέρνηση της ΝΔ. Με το ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ να μην βγάζουν μιλιά, ενώ αφωνία έπαθαν και οι κατά τα άλλα φωνακλάδες, όπως ο Βελόπουλος.

Το ζήτημα της στέγης όλου του λαού, όπως και των Ελλήνων ομογενών δεν μπορούν να το λύσουν κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε ηλεκτρονικούς τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και μετέτρεψε τις κινητοποιήσεις για την αποτροπή τους σε ιδιώνυμο αδίκημα, που έδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds, που άνοιξε τους πλειστηριασμούς για χρέη πάνω από 500 ευρώ.

Δεν μπορούν να το λύσουν κόμματα, όπως η ΝΔ που διατήρησε και αξιοποιεί όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα τις επέκτεινε, ανοίγοντας τους πλειστηριασμούς για χρέη από 1 ευρώ και πάνω.

Δεν μπορούν να το λύσουν άλλες δυνάμεις, που στήριξαν τα μνημόνια, που στηρίζουν το Ταμείο Ανάκαμψης και τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που αυτό έχει, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο Βελόπουλος.

Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ. Αυτό το ξέρουν άπαντες σε αυτή τη χώρα.

Στις 9 Ιούνη στέλνουμε μήνυμα πανευρωπαϊκό δίνοντας δύναμη στο ΚΚΕ. Ρίχνουμε “κόκκινο” στο “μαύρο” του πολέμου, της φτώχειας, των πλειστηριασμών, του φασισμού.

Για να είμαστε στις 10 Ιούνη από καλύτερες θέσεις. Για να κοντύνει αποφασιστικά το 41% της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να δυναμώσει το πραγματικό αντίπαλο δέος, το ΚΚΕ. Για να δεχτούν ένα μεγάλο πλήγμα η ΕΕ των λόμπι και όσοι τη στηρίζουν».

Πλούσια συζήτηση για τις δίκαιες διεκδικήσεις του οργανωμένου κινήματος του ποντιακού ελληνισμού

Πλούσια συζήτηση πραγματοποιηθηκε κατά τη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρη Κουτσούμπα με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και με εκπροσώπους Ποντιακών Ενώσεων Συλλόγων.

«Σας καλωσορίζουμε εδώ στην έδρα του ΚΚΕ, με σεβασμό και εκτίμηση στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε η Ελένη Γερασιμίδου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «οι ξεριζωμένοι Πόντιοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνουν οι διώξεις και ο κατατρεγμός».

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα, από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προγόνων μας “σην Πατρίδαν εμούν” – όπως αποκαλούσαν με καημό και οι δικοί μου την Ελλάδα- στάθηκε στο πλάι τους με την πεποίθηση ότι “η Ελλάδα δεν διαιρείται σε ντόπιους και πρόσφυγες, αλλά σε πλούσιους και φτωχούς” όπως αναφέρει μεταξύ άλλων άρθρο του Ριζοσπάστη της 7-9-1929. Το ΚΚΕ αποτέλεσε πραγματικά το μοναδικό στήριγμα στον αγώνα τους για την επιβίωση, διαθέτοντας και τις δυνάμεις του εργατικού κινήματος για την επαγγελματική τους εκπαίδευση και την ένταξή τους στην παραγωγή. Έτσι προέκυψε η γνωστή πορεία – συμπόρευση των Ποντίων στους αγώνες του λαού μας για το δίκιο και τη λευτεριά, σε οριακές για τη χώρα στιγμές» σημείωσε μεταξύ άλλων και υπογράμμισε ότι:

«Σήμερα που η ΕΕ για τα συμφέροντα των καπιταλιστών ανοίγει πολεμικά μέτωπα, όπου ο ιμπεριαλισμός ξαναμοιράζει τον κόσμο, δολοφονεί λαούς, παραχαράσσει την ιστορία, εμείς ένα δρόμο έχουμε μπροστά μας. Να ενισχύσουμε τη δύναμή μας, να υψώσουμε τη φωνή μας κόντρα σε όσους σπέρνουν θάνατο, κατατρεγμούς και προσφυγιά. Δυνατό ΚΚΕ και στην ευρωβουλή – κέντρο αποφάσεων ολέθρου για τους λαούς – για να σταματήσουν οι δολοφονικοί εξοπλισμοί, η επικίνδυνη ανάμειξη της χώρας μας στο μέτωπο της Ουκρανίας, η αποστολή πολεμικού υλικού και ανθρώπινου δυναμικού όπου προστάζουν ΕΕ – ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Σήμερα, που μια άλλη γενοκτονία συντελείται στην Παλαιστίνη όπου οι ανελέητοι βομβαρδισμοί δολοφονούν άμαχο πληθυσμό και οι εικόνες μανάδων με σκοτωμένα παιδιά μας ξυπνάνε μνήμες από τη δική μας ιστορία, έχουμε υποχρέωση να σταθούμε αλληλέγγυοι. Στον λαό που σφαγιάζεται καθημερινά, που δεν έχει πρόσβαση σε τροφή, νερό, νοσοκομεία, που εμποδίζεται ακόμα και η στοιχειώδης ανθρωπιστική βοήθεια, εμείς οι απόγονοι της κατατρεγμένης ποντιακής γενιάς δεν μένουμε αμέτοχοι θεατές. Το μόνο κόμμα που αντιστέκεται σ’αυτή τη σύγχρονη κτηνωδία είναι το ΚΚΕ. Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Αγώνας για ειρήνη στον κόσμο με δυνατό ΚΚΕ και στην ευρωβουλή».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας ευχαρίστησε θερμά το ΚΚΕ και τον Δημήτρη Κουτσούμπα για την πρόσκληση αλλά και την ολοκληρωμένη παράθεση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο ποντιακός ελληνισμός.

«Το μόνο που δεν ειπώθηκε ήταν τα θέματα ιθαγένειας» είπε ο ίδιος αναφερόμενος στην ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, προσθέτοντας πως «Όσοι ήρθαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που οι συγγενείς τους όσοι ήρθαν μέχρι το 2002 παίρναν απευθείας την ελληνική ταυτότητα και την ιθαγένεια. Παιδιά ή γονείς που ήρθαν μετά το 2002 με βάση το νόμο δεν μπορούν να πάρουν και τους περνάν από επιτροπές». Ακόμα πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα θέμα που έχει αναδείξει η Ομοσπονδία στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που όπως υποστήριξε που δεν μπορούν να πάρουν καινούργιες ταυτότητες διότι συναντιόνται προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις της Ελλάδας με κράτη της πρώην ΕΣΣΔ όπως η Γεωργία και το Καζακστάν, ενώ δεν υπάρχουν σε κάθε περίπτωση αντίστοιχες πρεσβείες που μπορούν να εξυπηρετήσουν στον Ελλαδικό χώρο. Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, σημείωσε πως είναι από τα βασικά ζητήματα που μπορεί να βοηθήσει το ΚΚΕ. «Είχαμε στείλει σαν ΠΟΜ 6 σημεία στον κ. Μητσοτάκη για την συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, δεν απαντήθηκε κανένα, δεν έγινε καμία τοποθέτηση για αυτό».

Στον επίκαιρο χαρακτήρα της τραγικής ιστορίας της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στάθηκε στην ομιλία της η Ρούλα Ελευθεριάδου, πρόεδρος Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών. «Δεν είναι μουσειακό έκθεμα η Γενοκτονία των Ποντίων, και δεν είναι να την κρύψουμε», είπε και πρόσθεσε πως η αναγνώρισή της είναι επιτακτική ανάγκη καθώς το θέμα της προσφυγιάς είναι επίκαιρο όσο ποτέ. «Η δική μας γενοκτονία είναι επίκαιρη όσο ποτέ να την αναδείξουμε για να μη συνεχίζονται να σφάζονται οι λαοί για τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων».

Στην παρέμβασή της, η Ράνια Χρυσοχοϊδου, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης Αγίου Δημητρίου και Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα» ευχαρίστησε με τη σειρά της για την πρόσκληση του ΚΚΕ τονίζοντας τη μεγάλη σημασία αντίστοιχων πρωτοβουλιών.

«Είναι πολύ σημαντικό», είπε, «να εγκαινιάσουμε τέτοιες συναντήσεις». Στη συνέχεια πρόσθεσε «Θα αναφερθώ στο τι κάνουμε τα σωματεία και τι πρέπει να κάνουμε, αλλά και τι θα θέλαμε από το Κομμουνιστικό Κόμμα». Η ίδια σημείωσε την ανάγκη ανάδειξης των πρωτοβουλιών του ΚΚΕ στη Βουλή για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πόντιοι προσθέτοντας πως το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των Ποντίων.

Ο Κυριάκος Τηλγκερίδης, πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία -μας δώσατε την ευκαιρία- να ακούσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή αυτά τα οποία είπατε. Θίξατε πράγματι καίρια προβλήματα του ποντιακού χώρου».

Εκ μέρους της Ενωσης Ποντίων Μαγούλας, ο Ηλίας Τσεραχίδης, πρόεδρός της, αναφέρθηκε σε διάφορα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την εγκατάστασή τους οι προσφυγικοί πληθυσμοί, πολλά από τα οποία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακόμα στην καθημερινότητά τους. Ενα από αυτά είναι το Γενικό Πολεοδομικό, παρά τις διάφορες προεκλογικές υποσχέσεις που έχει ακούσει ο λαός της Δυτικής Αττικής ήδη από την δεκαετία του 1990. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία του, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Επειδή το αναφέρατε, πληρώσαμε 100.000 δραχμές το ’92 για να μπει κολώνα έξω από το σπίτι να πάρουμε ρεύμα. Πληρώσαμε 500.000 δραχμές για να μπει άσφαλτος στη περιοχή, το κάθε σπίτι» ενώ επίσης πρόσθεσε πως συνεχίζει να αποτελεί ζήτημα για πολλούς πόντιους που ήρθαν στην Ελλάδα από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ η αναγνώριση των σπουδών τους.

Ο Θανάσης Αθανασιάδης, πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Περιστερίου και εκπρόσωπος της επιτροπής Θεάτρου της Πανποντιακής Ομοσπονδίας στην παρέμβασή του σημείωσε: «Μέχρι στιγμής έχουμε 28 αναγνωρίσεις (σ.σ. της Γενοκτονίας), δεν υπάρχει μία που να φέρει τη σφραγίδα του Ελληνικού κράτους. (…) Δεν έχει υπάρξει κανένας υπουργός εξωτερικών ο οποίος να έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Πουθενά, δεν το έχουνε βάλει ούτε στον ΟΗΕ, σε κανένα φόρο σε καμία ΕΕ, πουθενά. Δεν υφίσταται για αυτούς».

Ο Νότης Μαριάς, πρώην ευρωβουλευτής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης μίλησε για το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, «ένα θέμα στο οποίο με το ΚΚΕ είχαμε την ευκαιρία να συμπορευθούμε σε επίπεδο Ευρωβουλής», όπως είπε, το οποίο είναι «Ιδιαίτερα επίκαιρο, δυστυχώς γιατί έχουμε την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού».

Μίλησε για την στάση των κομμάτων αυτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δεν στήριξαν την προσπάθεια συζήτησης και αναγνώρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Γενοκτονίας το 2019 όταν αναδείχθηκε το θέμα. Ο ίδιος αναφέρθηκε διεξοδικά στην διαδικασία με την οποία έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί το ζήτημα και να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της τελευταίας συνεδρίας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τον Απρίλιο του 2019.

Αν και από πλευράς του ΚΚΕ υπήρχε στήριξη, ο ίδιος είπε πως την πρόταση να τεθεί στην ημερήσια διάταξη απέρριψε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το οι Σοσιαλιστές και πως στην διαδικαστική ψηφοφορία, την Στήριξε την πρόταση αυτή και ο Κώστας Παπαδάκης και η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: