48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή: Πλημμύρισε από νιάτα και ελπίδα το Καραβόσταμο Ικαρίας (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία που ξεπέρασε τις προσδοκίες ολοκληρώθηκε το «ταξίδι» του  48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-  Οδηγητή στην Ικαρία. Πλήθος Ικαριωτών, από κάθε γωνιά του νησιού, αλλά και επισκεπτών, με την παρουσία της νεολαίας να είναι μαζικότερη από κάθε άλλη φορά

Με επιτυχία που ξεπέρασε τις προσδοκίες ολοκληρώθηκε το «ταξίδι» του  48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-  Οδηγητή στην Ικαρία, με κεντρικό ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Πλήθος Ικαριωτών, από κάθε γωνιά του νησιού, αλλά και επισκεπτών, με την παρουσία της νεολαίας να είναι μαζικότερη από κάθε άλλη φορά, πλημμύρισε τον γνώριμο πια χώρο (ρέμα) του Καραβοστάμου, για να επιβεβαιώσει  πόσο γεροί και ακατάλυτοι είναι οι δεσμοί του νησιού με το Κόμμα του, το ΚΚΕ. 

   Η διοργάνωση είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που ανέδειξαν για μία ακόμα φορά τις εκδηλώσεις στην Ικαρία σε ένα ξεχωριστό σταθμό συνολικά για το «ταξίδι» του Φεστιβάλ, αλλά και ως το κορυφαίο πολιτιστικό και πολιτιστικό γεγονός για το νησί. 

   Ταυτόχρονα με τη hip hop συναυλία με τους Urban Pulse και το λαϊκό γλέντι με τους Σταύρο Νικολαΐδη (λύρα) και Νώντα Βαλσαμή (λαούτο), που ακολούθησε και διήρκησε μέχρι τις πρωινές ώρες, στο Φεστιβάλ φέτος είχαν την τιμητική τους και οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ. 

   Για πρώτη φορά λειτούργησε «Η γωνιά των μαθητών». Ήταν ένας ξεχωριστός χώρος που είχε  διαμορφωθεί όμορφα και ανάλογα για να υποδεχτεί μαθητές και οι μαθήτριες της Ικαρίας που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. Παρακολούθησαν βίντεο και έπαιξαν παιχνίδι γρίφων για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

   Ευχάριστη έκπληξη για τα μικρά παιδιά ήταν ο χώρος για μαθήματα ζωγραφικής, πηλού, όπου στη συνέχεια οι δημιουργίες τους μετατράπηκαν σε εκθέματα.  Έγινε τουρνουά σκάκι, ενώ ακόμα πιο πλούσια από άλλες φορές ήταν η έκθεση βιβλίου. Όλα αυτά με φόντο τις κόκκινες σημαίες που δέσποζαν παντού, τα ταμπλό με το μεγαλύτερο  αυτό που κοσμούσε την εξέδρα αναγράφοντας  το φετινό σύνθημα του φεστιβάλ «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” – Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα».

    Καλωσορίζοντας τον κόσμο που συμμετείχε στο Φεστιβάλ ο  Ξένος Κόχυλας, γραμματέας του Τ.Σ Ικαρίας της ΚΝΕ είπε: « Η ανυποχώρητη στάση του Κόμματος μας και της ΚΝΕ όλο το προηγούμενο διάστημα, η προσπάθεια να οργανώνεται η πάλη ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες συνέβαλλε καθοριστικά ώστε το κίνημα όχι μόνο να παραμένει ζωντανό αλλά και να μετρά πολύ σημαντικές στιγμές. Η ΚΝΕ είχε τη δική της συμβολή στους αγώνες αυτούς. Τέτοιους αγώνες έδωσαν οι μαθητές ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που μετατρέπει το σχολείο σε ένα κέντρο εξετάσεων, που παρέχει εφήμερες γνώσεις και δεξιότητες. Τέτοιους αγώνες έδωσαν οι φοιτητές που πήγαν κόντρα στο νέο νόμο- πλαίσιο της κυβέρνησης, στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, που έβγαλαν 1η δύναμη την Πανσπουδαστική μετά από από 36 χρόνια».

   Ο Θοδωρής Χιώνης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: « Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή, για άλλη μια χρονιά είναι εδώ, στον «κόκκινο βράχο» του αγώνα και της αλληλεγγύης, όπως ονομάστηκε η Ικαρία. Επίκαιρο, ζωντανό, ανανεωμένο. Συνδέοντας την ηρωική ιστορία του, με τη συνέχεια του ανυπότακτου αγώνα για τα πιο υψηλά ιδανικά που γνώρισε η ανθρωπότητα.

   Δίνει διέξοδο στα όνειρα και τις ανάγκες της νέας γενιάς που ασφυκτιούν, που δεν έχει κανένα λόγο να αφήσει τη ζωή της να ξοδεύεται σε μια κρίση διαρκείας. Πριν με τα μνημόνια, μετά με την πανδημία, τον εγκλεισμό στο σπίτι και την μορφωτική τηλε – υποβάθμιση, τώρα με την ακρίβεια και την γενικευμένη ανασφάλεια με τους παγκόσμιους ανταγωνισμούς για το ξαναμοίρασα του κόσμου. 

    Οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα αποτελούν ακόμα ένα σταθμό στην ανοδική πορεία της ΚΝΕ που μας κάνει περήφανους κι αποτελεί τη νεανική έφοδο στο μέλλον». 

   Επισήμανε ότι « το Φεστιβάλ στηρίζεται και προβάλλει την καινοτόμα πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που δεν μασάει τα λόγια του γιατί τα στηρίζει στις πράξεις του.  Γιατί σήμερα που γενικεύεται η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, υπάρχουν οι επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες για να ζήσουμε πολύ καλύτερα, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες.

   Τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους να τον απολαμβάνουν οι ίδιοι μαζί με τις οικογένειές τους κι όχι να τον αρπάζουν οι λίγοι, να τον συσσωρεύουν οι μέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων  μεγαλώνοντας την απόσταση στο πως ζούμε οι πολλοί και στο πώς θα μπορούσαμε να ζούμε.

   Να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, απολαμβάνοντας καλύτερο επίπεδο ζωής, να έχουν όλοι πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, Μόρφωσης, Πολιτισμού κι όχι να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, με εξευτελιστικούς μισθούς, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, τον επισιτισμό, το εμπόριο κι αλλού, στενάζοντας όπως όλοι όταν ανοίγουμε τους λογαριασμούς και πάμε στο βενζινάδικο.  

   Τα πλοία, οι λιμενικές υποδομές και τα άλλα μέσα μεταφοράς ως λαϊκή περιουσία να εξασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνηση των νησιωτών όλους τους μήνες του χρόνου από και προς τους τόπους προορισμού τους κι όχι με πανάκριβα ναύλα. Στα καράβια οι εφοπλιστές τα έχουν εκτοξεύσει, από την Ικαρία για να πας στο Πειραιά και να έρθεις με Ι.Χ θες πάνω από 250 ευρώ, αλλά πριν ένα μήνα η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν και  εξασφάλισαν στους εφοπλιστές και νέα προκλητικά προνόμια.

   Να μπορούμε όσοι ζούμε σε αυτή την όμορφη χώρα να την χαιρόμαστε, ο τουρισμός να είναι καθολικό λαϊκό δικαίωμα κι όχι πανάκριβο εμπόρευμα για να κερδίζουν οι ξενοδοχειακοί όμιλοι και οι tour operators, εξαφανίζοντας γι αυτά τα κέρδη και τα όποια μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα η πανδημία να ξαναφουντώνει. 

   Να μην αγωνιούμε, αν θα καιγόμαστε στον πρώτο καύσωνα, αν θα πνιγόμαστε στην πρώτη βροχή λόγο του διαχρονικού εγκλήματος που επαναλαμβάνεται από αυτό το εχθρικό για το λαό κράτος, ενώ πάντα, γρήγορα  ικανοποιεί τις ορέξεις του κεφαλαίου και θωρακίζει συνεχώς την αντιδραστική εξουσία του».

   Ο Θ. Χιώνης έκανε ακόμα εκτενή αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών  και όλο αυτό τον αντιλαϊκό βούρκο, πίσω από τον οποίο βρίσκεται το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν από κοινού και ο ένας πιάνοντας το νήμα από τον άλλον ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με βάση τις οδηγίες της ΕΕ που υπερψηφίζουν από κοινού για να επιβάλουν τη «νομιμότητα» του κρατικού εργοδοτικού αυταρχισμού, της καταστολής και των παρακολουθήσεων.  

   Ανέδειξε τις τραγικές ελλείψεις σε υγεία και παιδεία στο νησί και σε όλη τη χώρα,  έκανε λόγο για την ακρίβεια, τους πανάκριβους λογαριασμούς και την φτώχεια που διαρκώς εξαπλώνεται και συνολικά για όλα αυτά τα βάσανα που έχει φορτώσει στις πλάτες του λαού η αντιλαϊκή πολιτική, που φέρει τη σφραγίδα της στρατηγικής της ΕΕ, στο όνομα της οποίας πίνουν νερό ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα και για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, θυσιάζουν κάθε λαϊκή ανάγκη, ενώ συνεχίζουν να μετατρέπουν τη χώρα σε απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση, ορμητήριο και σημαιοφόρο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή που έφτασαν να ανάψουν την φωτιά του πολέμου. 

   Τόνισε ότι απέναντι σε όλα αυτά το ΚΚΕ όχι μόνο πήγε με την σωστή πλευρά της ιστορίας και κράτησε ψηλά την σημαία του αγώνα, αλλά ήταν ο καταλύτης για να σημαδευτεί αυτή η δύσκολη περίοδος  από πολύ σημαντικούς κι ελπιδοφόρους αγώνες (Cosco,   οικοδόμοι, οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι της e-food, οι εργάτες του Μετάλλου στη Ζώνη κι αλλού).

   «Όπου υπήρξαν ανάσες ανακούφισης, χαραμάδες αισιοδοξίας κι ελπίδας για τους εργαζόμενους και το λαό, τις κέρδισαν μόνοι τους, με τον αγώνα τους, μαζί με το ΚΚΕ που ήταν εκεί,  κόντρα στην πολιτική και τους νόμους όλων των κυβερνήσεων» επισήμανε ο Θ. Χιώνης για να προσθέσει πόσο καλύτερη θα ήταν η κατάσταση αν  πολλαπλασιάζονταν αυτές οι εστίες αντίστασης, ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα. «Φανταστείτε τι δυναμική θα μπορούσε να διαμορφωθεί υπέρ του λαού, αν υπήρχε ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ», υπογράμμισε.  

   Επισήμανε ότι  ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ όσο και να αλληλοκατηγορούνται ο λαός μπορεί να δει πια ότι «η βασική τους διαφορά είναι το ποιος μπορεί να επιτύχει την κυβερνητική σταθερότητα για λογαριασμό του κεφαλαίου». 

   Έκανε καθαρό ότι «Το ΚΚΕ “συγχωροχάρτι” σε παλιά και νέα εγκλήματα που σχεδιάζονται σε βάρος του λαού δεν θα δώσει».  «Τα μεγάλα προβλήματα του λαού και της εποχή μας δεν αντιμετωπίζονται με τα φθαρμένα υλικά και τις συνταγές που μας έφτασαν εδώ. Το ΚΚΕ κοιτάει μπροστά», επισήμανε.

   Απεύθυνε το κάλεσμα στους εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να δυναμώσουν τους  εργατικούς – λαϊκούς αγώνες. «Σε συμπόρευση και ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού, και στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν, μπορεί ο λαός να βγει πιο δυνατός, να χαλάσει κακογραμμένα  σενάρια, να προκαλέσει αστάθεια στην πολιτική που τον ματώνει, να εμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα και να διαμορφώσει προϋποθέσεις για θετικές εξελίξεις προς όφελος της  μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας». 

«Ελάτε – συνέχισε – να παλέψουμε όλοι μαζί για την κοινωνία που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Μια κοινωνία που καλλιεργεί την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα, την πραγματικά καινοτόμα σκέψη και τη συνειδητή δράση, που απελευθερώνει όλες τις δυνατότητες  ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

   Γιατί είναι η κοινωνία που την εξουσία την έχει η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός κουμαντάρει τα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής με κεντρικό σχεδιασμό, γι’ αυτό και μπορεί να απολαμβάνει όλο τον πλούτο που βγάζει με τα χέρια και το μυαλό του, τον ιδρώτα και τον κόπο του.

   Μπορούμε να γράψουμε το δικό μας σενάριο, ο λαός και η νεολαία να γίνουν πρωταγωνιστές, να πέσουν τίτλοι τέλους στη σημερινή βαρβαρότητα…».

   Τέλος ανακοινώθηκε η εκδήλωση που προετοιμάζει η Τ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕ με θέμα: Η «πράσινη ανάπτυξη» και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ικαρία. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την Ενέργεια. Θα γίνει την Πέμπτη 25 Αυγούστου, ώρα 9 μ.μ. στο Χριστό Ραχών (γήπεδο μπάσκετ) με ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ και επικεφαλής του τμήματος οικονομίας.

Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: