Συγκλονιστικό βίντεο: Ο Λάζαρος Κυρίτσης διαβάζει το «Είμαι καλά» του Μενέλαου Λουντέμη για τη Μακρόνησο

Το εμβληματικό ποίημα γράφτηκε στη Μακρόνησο από τον εξόριστο Μ. Λουντέμη. Στο κολαστήριο της Μακρονήσου βρέθηκε εξόριστος, μαζί με χιλιάδες άλλους κομμουνιστές και αγωνιστές, και ο Λάζαρος Κυρίτσης, που πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή στα 102 του χρόνια.

Ρίγη συγκίνησης προκαλεί η ανάγνωση του ποιήματος «Είμαι καλά» του Μενέλαου Λουντέμη από τον Λάζαρο Κυρίτση σε παλαιότερη εκδήλωση, για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στο βίντεο που βρίσκεται στο διαδίκτυο, στο κανάλι στο YouTube του Μουσικού Συνόλου «Ρωμιοσύνη», ο αλύγιστος Μακρονησιώτης διαβάζει το εμβληματικό ποίημα του που γράφτηκε στη Μακρόνησο όπου ο σπουδαίος λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης είχε εξοριστεί το 1947.

Στο κολαστήριο της Μακρονήσου βρέθηκε εξόριστος, μαζί με χιλιάδες άλλους κομμουνιστές και αγωνιστές, και ο Λάζαρος Κυρίτσης, που πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή στα 102 του χρόνια. Ο Λ. Κυρίτσης ήταν παρών στη μεγάλη σφαγή, την 1η του Μάρτη 1948, όπου δολοφονήθηκαν από τα πυρά των «αναμορφωτών» πάνω από 350 άοπλοι στρατιώτες του Α’ Τάγματος.

Όσοι επιβίωσαν από αυτή τη φρικαλεότητα, ήρθαν αντιμέτωποι με φριχτά βασανιστήρια όπως ξυλοδαρμούς, το λιντσάρισμα, την απομόνωση, το βασανιστήριο της δίψας, τον πάσσαλο, το σταύρωμα και ότι άλλο επινοούσε ο διεστραμμένος νους των ανθρωπόμορφων τεράτων προκειμένου να αποσπάσουν «δήλωση μετανοίας» από τους κομμουνιστές εξόριστους…

Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έκανε πίσω, όποιο και να ήταν το τίμημα. Κάποιοι τρελάθηκαν, άλλοι πέθαναν από μελαγχολία, από τα βασανιστήρια, άλλοι βρέθηκαν πνιγμένοι στη θάλασσα και άλλοι πολλοί που κακοποιημένοι, σακατεμένοι τα κατάφεραν να αντέξουν και να βγουν με το κεφάλι ψηλά από το κολαστήριο της Μακρονήσου. Όλοι τους και αυτοί που έφυγαν και αυτοί που επέζησαν κουβαλούν στο κορμί τους τη χρυσή σφραγίδα – ΑΛΥΓΙΣΤΟΙ ! Ανάμεσά τους και ο Λάζαρος Κυρίτσης.

«(…) Ξέρω, αχ, Μητερούλα …
Ξέρω πως σου στέλνω κάθε μέρα
την ταχτική δόση της πίκρας μου. Ξέρω
πως τη χαϊδεύεις τούτη την ψευτιά μου …
(…) Είμαι καλά. Κι ας μην έχω πια μιλιά να το φωνάξω.
Είμαι καλά. Κι ας μην έχω χέρι να το γράψω.
Γι’ αυτό το σκάβω. Το σμιλεύω επιτύμβιο.
Πάνω σ’ αυτόν τον ανεμόδαρτο γκρεμνό.
Σ’ αυτό το τρελό νεκροταφείο
πως όλοι οι νεκροί του
ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ»…

Δείτε το βίντεο:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: