Με φασιστικά σύμβολα και ρατσιστικά συνθήματα τόλμησαν να λερώσουν το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη-Απελευθερωτή στο Βερολίνο, παγκόσμιο σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών (ΦΩΤΟ)

Η ανιστόρητη ταύτιση της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία του Πούτιν αναδεικνύει την επιχείρηση αλλοίωσης της ιστορίας. Γελιούνται όμως αν νομίζουν ότι οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, των άλλων λαών της περιοχής θα ξεχάσουν έτσι απλά τα 70 χρόνια ειρηνικής συμβίωσής τους.

Η Τομεακή Επιτροπή Γερμανίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη βεβήλωση του μεγαλειώδους μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη-Απελευθερωτή στο Τρέπτοουερ Παρκ του Βερολίνου. Με φασιστικά σύμβολα και ρατσιστικά συνθήματα τόλμησαν θρασύδειλοι να λερώσουν το παγκόσμιο σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Ένα μνημειακό συγκρότημα που εγκαινιάστηκε 4 χρόνια μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας και αποτελεί τόπο ταφής για 7.000 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, από διαφορετικά έθνη και εθνότητες της Σοβιετικής Ένωσης, που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες για την απελευθέρωση του Βερολίνου, τον Απρίλη και τον Μάη του 1945.

Η ανιστόρητη ταύτιση της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία του Πούτιν αναδεικνύει την επιχείρηση αλλοίωσης της ιστορίας. Γελιούνται όμως αν νομίζουν ότι οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, των άλλων λαών της περιοχής θα ξεχάσουν έτσι απλά τα 70 χρόνια ειρηνικής συμβίωσής τους. 70 χρόνια συνεργασίας, αλληλοσεβασμού, οικοδόμησης μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας που έπνιξε το φίδι του ναζισμού.

Τo μίσος που καλλιεργείται όλο το προηγούμενο διάστημα από τη σοσιαλδημοκρατικη κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα στη Γερμανία με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία θα βρούν δυναμική απάντηση. 30 χρόνια μετά τις ανατροπές ο ουκρανικός λαός έχει μετατραπεί σε σάκο του μποξ ανάμεσα σε δυο στρατόπεδα ληστών. Από τη μία το ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ και από την άλλη η Ρωσία, που ο καθένας προωθεί τους δικούς του ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η μόνη απάντηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς, ειναι η αλληλεγγύη στο λαό της Ουκρανίας και της Ρωσίας μην παίρνοντας το μέρος του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, είναι η πάλη για την αποδέσμευση της κάθε χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Τη βεβήλωση του Μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη στο πάρκο Τρέπτοουερ του Βερολίνου καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) και η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR).

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ σημειώνει:

«Πληροφορηθήκαμε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Ένωση Αντιφασιστών (FIR) τη βάρβαρη πράξη βεβήλωσης του Σοβιετικού Μνημείου στο πάρκο Berlin-Treptow του Βερολίνου που έχει ανεγερθεί στη μνήμη των Σοβιετικών κόκκινων φαντάρων και αξιωματικών και εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για αυτή την αθλιότητα.

Το μνημείο των μαχητών που απελευθέρωσαν την Ευρώπη από το ναζιστικό ζυγό, αλλά και τη Γερμανία από το χιτλερικό ζυγό. Το μνημείο-σύμβολο στην πόλη του Βερολίνου που τιμά τους Σοβιετικούς απελευθερωτές, που στις 9 Μάη του 1945 σήκωσαν το Κόκκινο Λάβαρο στο Ράιχσταγκ – αιώνιο σύμβολο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Η βεβήλωση έγινε με το πρόσχημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία… ενώ καμία σχέση δεν έχει ο σημερινός ρωσο-ουκρανικός πόλεμος με τον αντιφασιστικό αγώνα του Κόκκινου Στρατού, ούτε βέβαια η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία με τη Σοσιαλιστική Σοβιετική Ένωση.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βεβήλωση του Σοβιετικού Μνημείου. Υπερασπίζουμε με αυτόν τον τρόπο τα μνημεία-σύμβολα της ανυπέρβλητης συμβολής της ΕΣΣΔ στην απελευθέρωση των λαών από το ναζιστικό τέρας.

Ως Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) έχουμε καθαρό ότι, όπως και ο Β’ ΠΠ ήταν ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος έτσι και σήμερα στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα: Από τη μια βρίσκεται η καπιταλιστική Ρωσία και από την άλλη βρίσκονται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ που στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τα φασιστικά τάγματα εφόδου που στηρίζουν την κυβέρνηση Ζελένσκι η οποία τα ενέταξε στο στρατό και στον κρατικό μηχανισμό.

Ο σημερινός ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται από τις αστικές τάξεις των εμπλεκόμενων χωρών με επίκεντρο τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς γι’αυτό και οι λαοί δεν πρέπει να συντάσσονται με κανένα από τα δυο αυτά στρατόπεδα.

Όσον αφορά τη βεβήλωση του Σοβιετικού Μνημείου στο πάρκο Berlin Treptow, θέλουμε να επισημάνουμε ότι, δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, αλλά για μια ακόμα περίπτωση βεβήλωσης μνημείων του αντιστασιακού – αντιφασιστικού αγώνα, που γίνεται με υπόβαθρο την αντικομμουνιστική υστερία που καλλιεργείται από τα επιτελεία της ΕΕ, η οποία έχει υιοθετήσει ως ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό. Ανέχεται και στηρίζει τις αντιδραστικές κυβερνήσεις πολλών χωρών της Ένωσης -όπως Βαλτικές χώρες, άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες- που καταστρέφουν μνημεία και σύμβολα της Αντιφασιστικής Νίκης και της Αντίστασης, του απελευθερωτή Κόκκινου Στρατού, απαγορεύουν την αναφορά στην αντιστασιακή – αντιφασιστική δράση, διώκουν τους αντιστασιακούς αγωνιστές και τιμούν δηλωμένους και πολλούς καταδικασμένους συνεργάτες των Γερμανών ναζί κατακτητών!

Το ίδιο γίνεται και στην Ουκρανία όπου η ΕΕ στηρίζει την αντιδραστική κυβέρνησή της, που έχει αναγνωρίσει τους συνεργάτες των κατακτητών ναζί (Μπαντέρα, Αζόφ και Σία) και έχει απαγορεύσει τη λειτουργία και δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας, ενώ συλλαμβάνει, φυλακίζει και εκτοξεύει απειλές ακόμη και για τη ζωή τους, όπως συμβαίνει με τους δύο νεολαίους κομμουνιστές που συνέλαβαν και βασανίζουν.

Καλούμε τους αντιφασίστες – αντιστασιακούς να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας μαζί με τη FIR, που επίσης καταγγέλλει και καταδικάζει τέτοιες πράξεις βεβήλωσης μνημείων που τιμούν τον απελευθερωτή Κόκκινο Στρατό και τους αντιστασιακούς – αντιφασίστες του Β’ ΠΠ. Η πολιτική καταδίκη τέτοιων ενεργειών και η δική μας λαϊκή πάλη μπορεί να βάζει εμπόδια σε τέτοιες βέβηλες πράξεις και να υπερασπίζει τέτοια μνημεία-σύμβολα της Ιστορίας που γράφουν οι λαοί».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR) στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Καταδικάζουμε ξεκάθαρα την βάρβαρη πράξη κατά της μνήμης των σοβιετικών στρατιωτών του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» σημειώνει η FIR, τονίζοντας ότι «όσοι νομίζουν ότι θα διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία με αυτό τον τρόπο, στην πραγματικότητα βεβηλώνουν και την μνήμη των Ουκρανών που πολέμησαν στις τάξεις του Κόκκινου Στρατού».

Η FIR καλεί της αρχές της Γερμανίας να προστατέψουν τα μνημεία των σοβιετικών στρατιωτών και τους αντιφασίστες να αντιδράσουν στις βεβηλώσεις.

Το μνημειακό συγκρότημα κατασκευάστηκε από το 1946 έως το 1949 και καταλαμβάνει μια έκταση 100.000 τετραγωνικών μέτρων. Στο χώρο αυτό έχουν βρει την τελευταία τους κατοικία 7.000 σοβιετικοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις μάχες για την κατάληψη του Βερολίνου. Στο μνημειακό χώρο δεσπόζει πάνω σε λόφο το επιβλητικό άγαλμα του Στρατιώτη ύψους 13 μέτρων, που στο ένα του χέρι κρατάει ένα παιδί και στο άλλο σπαθί με το οποίο συνθλίβει τον αγκυλωτό σταυρό.

***

Οι χιλιάδες στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, Ρώσοι, Ουκρανοί, Καζάχοι, Γεωργιανοί, Αρμένιοι, από όλες τις δεκάδες άλλες εθνότητες της Σοβιετικής Ένωσης, που θυσιάστηκαν για να συντριβεί η φασιστική πανούκλα στο Βερολίνο το Μάη του 1945, έγραψαν έναν από τους μεγαλύτερους άθλους της παγκόσμιας εργατικής τάξης, ολοκληρώνοντας την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, επισημαίνει σε ανακοίνωση το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζοντας τον βανδαλισμό του αντιφασιστικού μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη-Απελευθερωτή στο Τρέπτοουερ Πάρκ στο Βερολίνο.

Αναλυτικά:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις αποτρόπαιες πράξεις βανδαλισμού του αντιφασιστικού μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη-Απελευθερωτή στο Τρέπτοουερ Παρκ στο Βερολίνο.

Τεράστιες ευθύνες για αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες έχουν όχι μόνον όσοι προχώρησαν σε αυτές, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί, όλοι όσοι καλλιεργούν την ανιστόρητη ταύτιση του πρώτου εργατικού κράτους -της Σοβιετικής Ένωσης- με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία του Πούτιν, που είναι δικό τους πολιτικό “τέκνο”. Αλλά και όσοι ταυτίζουν τον ηρωικό Κόκκινο Στρατό, που απελευθέρωσε την ανθρωπότητα από το φασισμό, που είναι “σάρκα από τη σάρκα” του καπιταλισμού, με εκείνο τον προσχηματικό “αντιφασισμό”, που αξιοποιεί η αστική τάξη της Ρωσίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία.

Η εργατική τάξη, οι λαοί της Ευρώπης και όλου του κόσμου δεν πρέπει να αφήσουν να περάσει καμία επιχείρηση αλλοίωσης της Ιστορίας, από οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική δύναμη και αστικό κέντρο. Οι χιλιάδες στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, Ρώσοι, Ουκρανοί, Καζάχοι, Γεωργιανοί, Αρμένιοι, από όλες τις δεκάδες άλλες εθνότητες της Σοβιετικής Ένωσης, που θυσιάστηκαν για να συντριβεί η φασιστική πανούκλα στο Βερολίνο το Μάη του 1945, έγραψαν έναν από τους μεγαλύτερους άθλους της παγκόσμιας εργατικής τάξης, ολοκληρώνοντας την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Εμπνεόμαστε από τη θυσία τους και συνεχίζουμε την πάλη για μια κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.»

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: