«Εμπρός προς τας μάζας…» – Σαν σήμερα ιδρύθηκε η ΟΚΝΕ, η πρώτη Κομμουνιστική Νεολαία στην Ελλάδα

Στις 11 του Δεκέμβρη 1922 ξεκινούν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ). Επρόκειτο για την πρώτη Κομμουνιστική Νεολαία στην Ελλάδα που με την οργάνωση και τη δράση της πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο εργατικό-λαϊκό κίνημα της χώρας και το ΚΚΕ.

Από το 1919 υπήρχαν Σοσιαλιστικοί Όμιλοι Νεολαίας μέσα στα τμήματα του ΚΚΕ. Το 1920 ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Εργατικών Νεολαιών Ελλάδος (ΟΣΕΝΕ). Στα πλαίσια της ΟΣΕΝΕ ήδη τα κατά τόπους τμήματα είχαν αρχίσει να ονομάζονται κομμουνιστικά. Η ΟΣΕΝΕ εξέδωσε για λίγους μήνες το δεκαπενθήμερο περιοδικό «Νέα Ζωή», και από την 1η του Αυγούστου 1922 το περιοδικό «Νεολαία», που αργότερα έγινε όργανο της ΟΚΝΕ.

Στις 11 του Δεκέμβρη 1922 ξεκινούν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ). Σ’ αυτό μετείχαν αντιπρόσωποι των σοσιαλιστικών νεολαιών και ομίλων νέων από την Αθήνα, τον Πειραιά, το Βόλο, τη Χαλκίδα, τη Δράμα, την Πάτρα, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο εξέλεξε Κεντρική Επιτροπή και όρισε ως δημοσιογραφικό της όργανο την εφημερίδα «Νεολαία».

«Νεολαία», το δημοσιογραφικό όργανο της ΟΚΝΕ

Η ΟΚΝΕ προσχώρησε αμέσως μετά την ίδρυσή της στην Κομμουνιστική Διεθνή Νέων (ΚΔΝ), η οποία είχε ιδρυθεί το Νοέμβρη του 1919 και αποτελούσε τμήμα της Γ’ Διεθνούς.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά το συνέδριο, η ΚΕ της ΟΚΝΕ τόνιζε ότι σκοπός των καθηκόντων που χάραξε το ιδρυτικό της συνέδριο είναι «να προσελκύσουμε εις τας τάξεις μας όλην την Εργατική και Αγροτικήν Νεολαίαν της χώρας μας». Εκτίμησε δε ότι «εφ’ όσον η Ομοσπονδία μας δεν καταστεί μία οργάνωσις μαζών, δεν θα μπορέσουμε να συντείνουμε διόλου εις την επικράτησιν του αγώνα που η εργατική τάξις διεξάγει εναντίον της κρατούσης τάξεως». Και ως εκ τούτου, υιοθέτησε το σύνθημα του Γ’ Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς «”ΕΜΠΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΜΑΖΑΣ”. Έτσι μονάχα η Ομοσπονδία μας θα γίνει ένας σπουδαίος παράγων εις τον αγώνα που το Κόμμα μας, ως αντιπροσωπεύον τας εργαζόμενας μάζας, διεξάγει αδιακόπως, για την απελευθέρωσίν των από τον εγχώριον και ξένον καπιταλιστικόν ζυγό». Η ΟΚΝΕ σύμφωνα με απόφαση του Συνεδρίου της αποτελούσε τμήμα του ΚΚΕ, δρούσε μέσα στα πλαίσια του προγράμματος και της πολιτικής του.

Μέλη της ΟΚΝΕ με την εφημερίδα «Νεολαία»

Η ΟΚΝΕ αποτέλεσε τομή για το νεολαιίστικο κίνημα της χώρας μας. Επρόκειτο για την πρώτη Κομμουνιστική Νεολαία στην Ελλάδα που με την οργάνωση και τη δράση της πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο εργατικό-λαϊκό κίνημα της χώρας και το ΚΚΕ.

«Βρισκόμαστε σήμερα, τέσσερα χρόνια ύστερα από τον παγκόσμιο φρικιαστικό πόλεμο, σε μια εποχή βαθειάς κοινωνικής κρίσεως. Αλλάζουν οι κοινωνίες και τα αισθήματα. Ο πόλεμος γίνεται τώρα σε άλλο πεδίο, αλλά είναι εξίσου παγκόσμιος και λυσσασμένος. Πολεμούν οι δυνάμεις του παρελθόντος με τις προσπάθειες του μέλλοντος που η καμπάνα της Ιστορίας εσήμανε την ώρα της νίκης των. Στην πάλη αυτή πρέπει κι εμείς να διαλέξουμε τους συμμάχους μας και τους εχθρούς μας. Είμαστε Νέοι – θα πάμε μαζί με τη δύναμη του μέλλοντος. Και όπως ήταν παγκόσμια και γενική η καταστροφή, είναι γενική και παγκόσμια και η προσπάθεια της νέας δημιουργίας. Στο στρατόπεδό μας – το στρατόπεδο του Μέλλοντος – θα βρεθούν στο πλευρό μας και θα μας δώσουν το χέρι αδελφικά, οι Νέοι όλων των άλλων χωρών, με τους οποίους ίσως είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι στο πεδίο της μάχης με τη μπαγιονέτα στο χέρι».

(Απόσπασμα από το 1ο τεύχος του περιοδικού «Νεολαία»)

Τα μέλη της ΟΚΝΕ στην πρώτη γραμμή των αγώνων

Στα 21 χρόνια ύπαρξης και δράσης της η ΟΚΝΕ αποτέλεσε σημαντικό αιμοδότη του ΚΚΕ, διαπαιδαγωγώντας νέες γενιές κομμουνιστών. Πρωταγωνίστησε στο πλευρό του Κόμματος στους γενικούς πολιτικούς αγώνες της εργατικής τάξης, συνέβαλε αποφασιστικά στην οργάνωση του νεολαιίστικου κινήματος. Για τη δράση της αντιμετώπισε σκληρές διώξεις από την αστική τάξη, μέτρησε τα δικά της θύματα, όπως τον ηρωικό της Γενικό Γραμματέα Χρήστο Μαλτέζο που δολοφονήθηκε από τη φασιστική μεταξική δικτατορία.

Δείτε ακόμα:

Ο Θανάσης Κλάρας στα χρόνια της ΟΚΝΕ

22 Νοέμβρη 1938: Με φριχτά βασανιστήρια δολοφονείται στις Φυλακές Κέρκυρας ο Γραμματέας της ΟΚΝΕ Χρήστος Μαλτέζος

Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλες τις εδιαφέρουσες αναρτήσεις του περιοδικού για την ΟΚΝΕ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: