22 Νοέμβρη 1938: Με φριχτά βασανιστήρια δολοφονείται στις Φυλακές Κέρκυρας ο Γραμματέας της ΟΚΝΕ Χρήστος Μαλτέζος

Νοέμβρης του 1938, μέρες που το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ έκλειναν 20 και 16 χρόνια δράσης αντίστοιχα, μετά από φριχτά βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν τα όργανα της μεταξικής δικτατορίας, καθώς δεν υπέγραφε τη «δήλωση μετάνοιας» που τόσο λυσσασμένα προσπαθούσαν να του αποσπάσουν, άφησε την τελευταία του πνοή μια από τις ηρωικότερες μορφές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος.

Νοέμβρης του 1938, μέρες που το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ έκλειναν 20 και 16 χρόνια δράσης αντίστοιχα, μετά από φριχτά βασανιστήρια  στα οποία τον υπέβαλαν στις φυλακές της Κέρκυρας τα όργανα της μεταξικής δικτατορίας, καθώς δεν υπέγραφε τη «δήλωση μετάνοιας» που τόσο λυσσασμένα προσπαθούσαν να του αποσπάσουν, άφησε την τελευταία του πνοή μια από τις ηρωικότερες μορφές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, ο Γραμματέας της ΟΚΝΕ Χρήστος Μαλτέζος.

Στις 4 του Αυγούστου 1936 εγκαθιδρύεται η δικτατορία του Μεταξά. Εκατοντάδες στελέχη της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) και του ΚΚΕ συλλαμβάνονται, φυλακίζονται και περνάνε από φριχτά βασανιστήρια για να αποκηρύξουν τις ιδέες και το Κόμμα τους. Αλύγιστοι απέναντι στους δήμιους του Μεταξά και του Μανιαδάκη, με όπλο την πίστη τους στους σκοπούς του ΚΚΕ, και στην πρωτοπόρο θεωρία του μαρξισμού-λενινισμού, οι κομμουνιστές γράφουν με την ηρωική στάση τους λαμπρές σελίδες στην ιστορία του Κόμματος.

Ο Χρήστος Μαλτέζος πιάστηκε το Μάη του 1938 και βασανίστηκε απάνθρωπα στην Ασφάλεια. Στη συνέχεια τον μετέφεραν στις φυλακές της Κέρκυρας όπου συνεχίστηκαν  τα βασανιστήρια: φάλαγγα, καυτό λάδι, ορθοστασία, ενώ οι δεσμοφύλακες – δήμιοι δεν δίστασαν να επιχειρήσουν να τον πεταλώσουν…

Ο ηρωικός Γραμματέας της ΟΚΝΕ δεν λύγισε, και ξεψύχησε πάνω στα βασανιστήρια στις 22 του Νοέμβρη 1938.

Τον Φλεβάρη του 1967 δημοσιεύεται στο περιοδικό του ΚΚΕ «Νέος Κόσμος» κείμενο του κομμουνιστή λογοτέχνη – συγγραφέα Κώστα Μπόση, αφιερωμένο στον δολοφονημένο κομμουνιστή ήρωα, που αναφέρεται στη ζωή, τη δράση και τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε ο Χρήστος Μαλτέζος στις φυλακές της Κέρκυρας, μέχρι ν’ αφήσει την τελευταία του πνοή. Δείτε το εδώ:

«Τσάμπα δε θα πάω… Θα ’ρθει ένας καιρός…»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: