“Ελλάς Ελλήνων Αστυνομικών…” – Ένα οπτικό ντοκουμέντο από την 21η Απριλίου 1967

Στρατιωτικοί και αστυνομικοί πυροβολούν στον αέρα για να φοβίσουν το πλήθος, εισβάλλουν στις πολυκατοικίες γύρω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και προχωρούν στην προσαγωγή ενός άνδρα. Είναι 21η Απριλίου 1967…

Ένα σπάνιο οπτικό ντοκουμέντο από την 21η Απριλίου, που ανέβηκε στο YouTube από το κανάλι “Aylon Films” και το αρχείο του Γ. Χατζηδάκη. Ελλάς Ελλήνων Αστυνομικών και Στρατιωτικών σε πλήρη δράση. Η εικόνα είναι εξίσου γλαφυρή με την περιγραφή του βίντεο που ακολουθεί.

Την Παρασκευή 21 Απριλίου 1967 το ξέσπασμα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, βρίσκει τον δημιουργό του φιλμ στο σπίτι του στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Από το παράθυρο προσπαθεί κρυφά να καταγράψει τα όσα συμβαίνουν στη λεωφόρο.

Το σπίτι τυγχάνει να βρίσκεται απέναντι από το παλιό αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να καταγράφει όλη τη δραστηριότητα που λάμβανε χώρα στη γειτονιά. Τα πρώτα πλάνα δείχνουν τα τεθωρακισμένα να κατεβαίνουν την Αλεξάνδρας με κατεύθυνση προς Αθήνα, ενώ ένα φαίνεται να στρίβει δεξιά στην οδό Παναγιωταρά.

Στη συνέχεια, βλέπουμε περιπολίες από στρατιωτικούς, στρατονόμους και αστυνομικούς με τα όπλα στο χέρι. Σημαντική είναι και η καταγραφή ενός πυροβολισμού στον αέρα για εκφοβισμό των κατοίκων που έχουν ανέβει στις ταράτσες των πολυκατοικιών. Ιδιαίτερο ντοκουμέντο αποτελεί η εισβολή στα κτήρια και η σύλληψη ενός άνδρα, τον οποίον οδηγούν στο αστυνομικό τμήμα. Η προσαγωγή στον δημόσιο δρόμο γίνεται με μικρά χτυπήματα, τα οποία όμως μετατρέπονται σε ομαδικό ξυλοδαρμό τη στιγμή που περνάει το κατώφλι του τμήματος. Προς το τέλος του φιλμ ο άνδρας συνοδεύεται εκτός του αστυνομικού τμήματος με περίστροφο να τον σημαδεύει στην πλάτη.

Τα πλάνα συνεχίζουν με εικόνες στρατιωτικών στους δρόμους να περιπολούν και να ερευνούν την περιοχή.

Ο ίδιος ο δημιουργός, Γιώργος Χατζηδάκης, δίνει την εξής περιγραφή.

Πρώτη μέρα του πραξικοπήματος του 1967. Λεωφόρος Αλεξάνδρας 124 στο ύψος του τέρματος της Ασκληπιού. Θόρυβοι και αναστάτωση με κατεύθυναν στο παράθυρο. Μέσα από τις μισανοιγμένες γρίλιες και έντονο το αίσθημα του φόβου, καταγράφω μια ομάδα αστυνομικών που χτυπούν και συλλαμβάνουν ένα άτομο με σκοπό να τον οδηγήσουν με τη βία στο Ε’ Αστυνομικό Τμήμα επί της λεωφόρου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: