Δεν μπορείτε να κρύψετε την Ιστορία! – Κατακραυγή για την απαράδεκτη ντροπιαστική απόφαση της Δημοτικής Αρχής Περιστερίου να «εξαφανίσει» το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Με μαζικές συγκεντρώσεις στο Περιστέρι, ψηφίσματα δεκάδων φορέων, συλλογή υπογραφών και άλλες πρωτοβουλίες, γιγαντώνεται η αγανάχτηση, γίνεται λαϊκή απαίτηση η Δημοτική Αρχή να απομακρύνει άμεσα το περίπτερο που έχει τοποθετήσει μπροστά στην είσοδο του Μουσείου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης – Τι λένε προσωπικότητες της πόλης

Τις πρωτοβουλίες, με τις οποίες απαιτούν από τη Δημοτική Αρχή την άμεση απόσυρση του περιπτέρου που έχει τοποθετηθεί μπροστά στην είσοδο του Μουσείου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, συνεχίζουν μαζικοί φορείς του Περιστερίου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων Περιστερίου, καθώς και άλλοι φορείς, καταγγέλλουν την προσπάθεια της Διοίκησης Παχατουρίδη να εξαφανίσει το Μουσείο που λειτουργεί σε κτίριο στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, τοποθετώντας μπροστά στην είσοδό του ένα περίπτερο. Ήδη παρέμβαση για το ζήτημα έχει γίνει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 22 Φλεβάρη, ενώ το Σάββατο 24 Φλεβάρη έγινε συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Μουσείου.

Δείτε αναλυτικά εδώ:

Ασέβεια στην ιστορία και πρόκληση για τους Περιστεριώτες, για τον λαό: «Έκλεισε» με ένα περίπτερο (!) την είσοδο του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης η Διοίκηση Παχατουρίδη

Συνεχίζοντας τη δραστηριότητα αυτή, το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί σήμερα Σάββατο 2 Μάρτη σε συγκέντρωση στο Μουσείο (Εθνικής Αντιστάσεως 33) και την Κυριακή 3 Μάρτη σε ιστορικό περίπατο, που θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (έναντι ΟΤΕ).

Το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ λαμβάνει καθημερινά ψηφίσματα από μαζικούς φορείς και σωματεία του Περιστερίου και όχι μόνο. Μέχρι στιγμής, έχει λάβει ψηφίσματα ενάντια στην ντροπιαστική ενέργεια της δημοτικής αρχής από το ΔΣ του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Περιστερίου (μέλος ΟΓΕ), το Παράρτημα Δυτικών Συνοικιών της Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το ΔΣ του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, από το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής & Νήσων Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.Α.Ν.), από το ΔΣ του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας.

Ακόμα, την κίνηση της δημοτικής αρχής καταδικάζουν με σχετικά ψηφίσματα τα τοπικά παραρτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Π.Ε.Α.Ε.Α.- Δ.Σ.Ε.) Ν. Ηρακλείου, Ζωγράφου, Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Αγίου Δημητρίου, Δάφνης – Υμηττού, Μοσχάτου – Ταύρου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Λαυρίου, Παιανίας – Γέρακα – Παλλήνης, Μαρκόπουλου – Πόρτο Ράφτη – Κορωπίου, Ραφήνας – Λούτσας – Νέας Μάκρης, Ν. Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και του Παραρτήματος Ιλίου.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί κοντά στις 1400 υπογραφές μέσω του ψηφίσματος που διακινείται από το Μουσείο και την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ (Παράρτημα Περιστερίου) αλλά και μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, από τον τον κόσμο που καταγγέλλει την προφανή προσπάθεια απαξίωσης του Μουσείου και απαιτεί την άμεση απομάκρυνση του περιπτέρου από το χώρο μπροστά από το Μουσείο. Από τις 1400 υπογραφές οι 995 έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά, στην πλατφόρμα avaaz.org , κάτω από το «Ψήφισμα για το Μουσείο ΕΑΜικης Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι». Η συλλογή υπογραφών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μπαίνουμε όλοι και υπογράφουμε το ψήφισμα πατώντας εδώ.

Την προσπάθεια αφανισμού του Μουσείου καταδικάζουν με δημόσια τοποθέτησή τους προσωπικότητες γνωστές για τη δράση τους στα κοινά, τη συμβολή τους στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, επιστήμονες κλπ.:

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Απόγονος αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ, των οποίων η ιστορία τους υπάρχει μέσα στο Μουσείο. Σύζυγος (Χήρα) ΘΟΔΩΡΗ ΑΥΓΕΡΟΥ – Εκπαιδευτικού Ιδρυτικού Μέλους του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ. 

ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΑΔΩΝ ΚΑΙ ΜΑΝΑΔΩΝ ΜΑΣ  

Ιστορία που γράφτηκε με θυσίες και αίμα από αμέτρητους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους.  

Ιστορία που οδήγησε στην απελεύθερωση της χώρας μας.  

Ιστορία που μας δίδαξε τη σωστή στάση ζωής.  

Με όρθιο το κεφάλι, ανυποχώρητοι στις δυσκολίες, αξιοπρεπείς παρά τα εμπόδια, μαχητικοί και αλύγιστοι ως το τέλος!  

Το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), είναι το δικό μας Μουσείο, το Μουσείο των κατοίκων του Περιστερίου, που με αξιοπρέπεια, αισιοδοξία και δύναμη να αγωνίζονται καθημερινά να ανταπεξέλθουν στη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουμε.  

Το Μουσείο θα παραμείνει άσβεστος φάρος, που θα δείχνει σε όλους πως “η μεγαλοσύνη του ανθρώπου δε μετριέται με το στρέμα, με το πύρωμα της καρδιάς μετριέται με το αίμα …!”  

Η ιστορία μας έχει αποδείξει, ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, αρκεί να αντιστεκόμαστε και να παλεύουμε με τις αδικίες.  

Όλοι μαζί να απαντήσουμε από τη Διοίκηση Παχατουρίδη να σταματήσει κάθε ενέργεια που παρεμποδίζει τη λειτουργία του Μουσείου και να μετακινήσει τώρα το περίπτερο από την είσοδό του.  

*

Λεωνίδας Βαρδαρός

σκηνοθέτης

 Είναι ντροπή να προσπαθούν να απαξιώσουν την ιστορία και του αγώνες ενός λαού. Το κράτος εδώ και 80 χρόνια, με όλους τους μηχανισμούς του, προσπαθεί να σβήσει και να αποχρωματίσει τους αγώνες μιας γενιάς που έκανε την υπέρβαση για μια καλύτερη ζωή. Δε θα μπορέσουν … 

*

Κώστας Ι. Πουλόπουλος

ιατρός

Ένα περίπτερο μετεγκαταστάθηκε έξω ακριβώς από το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι.  

Στην αρχή σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό, οι ιδρυτές του Μουσείου να έβαζαν τραπεζάκια και καρέκλες απ’ έξω. Ίσως να έπιανε το κολπάκι. 

Ύστερα ήρθε στη θύμησή μου, ο Θοδωρής Αυγέρος, που εκτός από φίλος ήταν και ένας πολίτης του Περιστερίου, που αφενός με είχε εμπιστευτεί και τιμήσει ως ασθενής, και αφετέρου ήταν ένας Πολίτης με αγώνα ζωής για τα κοινά.  

Έδωσε κυριολεκτικά τα πάντα του γι’ αυτό του Μουσείο. Αυτός και εκατοντάδες άλλες και άλλοι περιστεριώτες που μάτωσαν για τουλάχιστον 10 χρόνια να το φτιάξουν. Μάτωσαν. Θα με ρωτήσει βέβαια κάποιος αν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνομαι με δημόσια επιστολή, γι’ αυτό που συντελείται έξω από το Μουσείο. Και αυτό. Όχι όμως μόνο αυτό: Πάνω από όλα και πριν από όλα όμως είναι το γεγονός ότι η δημοτική Αρχή πρέπει … Όχι πρέπει, αλλά είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει το μοναδικό Μουσείο της πόλης. Να το αναδείξει!  

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να είναι πρόσχημα ένα περίπτερο για την παντελή ασέβεια της δημοτικής Αρχής απέναντι στον πολιτισμό. Γιατί ένα Μουσείο είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ! Και ακόμα περισσότερο το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, που δε χωρίζει αλλά Ενώνει.  

Ενώνει ΟΣΕΣ και ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ θέλουν να ξεχάσουν: 

Δε θέλουν να ξεχάσουν έναν ΕΥΓΕΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ, έναν ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΩΛΟΠΟΥΛΟ … Δε θέλουν να ξεχάσουν τις εργάτριες και τους εργάτες στο Λαναρά … (Άλλωστε δε φτάνει μόνο να ξεκινάς τη δημαρχιακή σου διαδρομή από του Λαναρά. Οφείλεις και να τιμάς συνεχώς κάθε μέρα όσους άφησαν κόκκαλα και ψυχές, πολύ περισσότερο όταν καυχιέσαι ότι έχεις συγγενείς εκεί).  

Αυτές και αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στο Κάρβουνο – και αυτούς που αντιστάθηκαν στο δοσίλογο Πατσιαλή που ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης μετά τον εμφύλιο κλέβοντας τους μισθούς των εργατών.  

Αυτούς που άφησαν τα κόκκαλά τους στις στοές και αυτές και αυτούς που ξεσηκώθηκαν από τις καμπάνες της Αγίας Μαρίνας και ενάντια στις ορδές του Ρακιντζή, έβαλαν τη ζωή τους μπροστά για να καεί το Κάρβουνο.  

Στους πρώτους πρόσφυγες που ξεκίνησαν μια νέα ζωή μέσα σε χάρτινα κουτάκια και στις Παράγκες ανάμεσα σε δάγκειο πυρετό και σκουπίδια, οσάν νέοι πρόσφυγες. Στον αγώνα τους να σταθούν ορθοί, η απάντηση δεν πρέπει να είναι ο Ιμάμογλου. Στους 120 του Λόφου Αξιωματικών …  

Στη μάχη του Ελαιώνα … 

Αν δεν είναι λοιπόν υποχρέωση της δημοτικής Αρχής να τιμά συνεχώς την ιστορία των Περιστεριωτισσών και των Περιστεριωτών, ποια άραγε θα μπορούσε να είναι; Εκτός αν αποφάσισε ο Δήμαρχος ότι ” η μνήμη δεν αποτελεί ζώσα ιστορία” Τα επιχείρηματα της δημοτικής Αρχής είναι αίολα.  

Μια φθηνή ρητορική για το πεζοδρόμιο και το δικαίωμα των πεζών να μην τους δημιουργεί πρόβλημα ένα περίπτερο.  

Μα ακριβώς εκεί είναι το ζήτημα:

Μια φθηνή ρητορική είναι πάντα το αποτέλεσμα της ασέβειας απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό, και το αποτέλεσμά της είναι πάντα γνωστό: 

Ούτε στερνά, ούτε πρώτα. Τόσο απλά!  

*

Κώστας Σιέττος

Πανεπιστημιακός, Εγγονού Νίκου Γουλοσπύρου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

Ντράπηκε και η Ντροπή: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 

Το 2007, αντιστασιακοί, συνδικάτα, μαζικοί φορείς, εργάτες, ο λαός του περιστερίου μπήκαν μπροστά, και έκαναν δική τους υπόθεση την απόφαση των Παραρτημάτων Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ για τηνδημιουργία του Μουσείου ΕΑΜικής Αντίστασης, αξιοποιώντας επί χρόνια εγκαταλειμμένο κτιρίο. 

Ανάμεσα σε αυτούς και ο παπούς μου Νίκος Γουλοσπύρος, επί χρόνια ήταν πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Περιστερίου, κομμουνιστής, που για την αντιστασιακή του δράση καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια φυλάκιση και πέρασε χρόνια στις φυλακές του Μεσολογγίου, της Πάτρας, της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας και της Κέρκυρας. 

Το Μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς, ένα στολίδι για το Περιστέρι, στο οποίο ξετυλίγεται οαγώνας και οι θυσίες του λαού του περιστερίου στην εποποιία της Αντίστασης κατά των κατακτητών ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους. 

Με οργή και αγανάκτηση πληροφορήθηκα ότι η Διοίκηση του Δήμου Περιστερίου έστησε ακριβώς μπροστά από την είσοδο του Μουσείου ΕΑΜικής Αντίστασης ένα περίπτερο, κρύβοντάς έτσι το Μουσείο και εμποδίζοντας έτσι την επικοινωνία του με το λαό. Αυτή η κίνηση αποτελεί πραγματική ύβρη στην ιστορική μνήμη και τους αγώνες του περιστεριώτικου λαού. Αποτελεί ύβρη στην ηρωική Ιστορία του λαού του Περιστερίου που έδωσε και την ζωή του για την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Αποτελεί ύβρη στους 180 ήρωες ΕΑΜιτες – ΕΛΑΣιτες – ΕΠΟΝιτες Περιστεριώτες του αιματοβαμμένου μπλόκου που έστησαν οι ναζί, με τη βοήθεια των ντόπιων συνεργατών τους το πρωινό της 6ης Ιούλη 1944. 

Στα εγκαίνια του μουσείου ο παπούς Νίκος Γουλοσπύρος, είχε πει: 

«Επρεπε σαν αντιστασιακοί να φροντίσουμε να δημιουργηθεί Μουσείο ΕΑΜικής ΕθνικήςΑντίστασης. Μαζί με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας το καταφέραμε και με τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, των εργαζομένων και τη διάθεσή τους να προσφέρουν ό,τι μπορούσε ο καθένας τόσο στο Μουσείο όσο και στις βιβλιοθήκες. Έρχονται σχολεία και συναγωνιστές, παλιοί και σύντροφοι, απλός κόσμος, άνθρωποι όλων των ηλικιών και μας λένε για τις επόμενες γενιές το κάναμε. Εμείς θα φύγουμε κάποια στιγμή. Να μάθουν οι νέοι άνθρωποι αυτό το κομμάτι της Ιστορίας, τι έκαναν οι γονείς κι οι παππούδες τους γι’ αυτόν τον τόπο κι αυτό το λαό. Αυτά πρέπει να μείνουν. Στις απειλές απαντάμε πως θα προτάξουμε ξανά τα κορμιά μας αν χρειαστεί και ας είμαστε 80 χρονώ και βάλε». 

Κλείνοντας αυτό το κείμενο με τα παραπάνω λόγια, είμαι σίγουρος ότι ο λαός του Περιστερίου, οι εργάτες, η νεολαία, αλλά και τα λαϊκά στρώματα από τους άλλους δήμους της Δυτικής Αθήνας θα αγωνιστούν και θα καταργήσουν αυτή τη απαράδεκτη ντροπιαστική απόφαση της δημοτικής αρχής του Περιστερίου.

*

Χρήστος Παπαζαχαρίας

ιατρός χειρούργος (συνταξιούχος), πρώην Πρoέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας ΦΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο σεβασμός στην ιστορία του τόπου και τα κειμήλια που την αναδεικνύουν είναι θέμα πολιτικής ευαισθησίας, υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας. Έτσι θα έλεγε ο αείμνηστος δήμαρχος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΛΟΠΟΠΟΥΛΟΣ. 

Αυτά τα κειμήλια πρέπει να εκτίθενται και να προβάλλονται φωτεινά και λαμπερά!!! Όχι να αποκρύβονται ή να επισκιάζονται, ή να μπερδεύονται με άλλες, χρήσιμες κατά τ΄άλλα ανακαινίσεις, αναδομήσεις κι άλλες χρήσιμες επιδιορθώσεις. Αυτό αποτελεί μια παγκόσμια και εξόχως ελληνική πρακτική για κειμήλια στο προσκήνιο! 

Αν προκύπτουν θέματα, αυτά πρέπει να λύνονται κι όχι να χρησιμοποιούνται για να ακρωτηριάσουν ή και απλώς να υποτιμήσουν ιστορικά γεγονότα και μνήμες, που συνιστούν περήφανα αποτυπώματα και θαρραλέες περπατησιές του λαού μας στο διάβα για την απελευθέρωσή του. 

*

Αντιγόνη Κοντοπούλου

παιδίατρος. Τέως Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Βρεφών “Μητέρα”

Επιθυμώ να εκφράσω την αντίθεσή μου σχετικά με την πρόσφατη απόφαση, τοποθέτηση του ¨περιπτέρου¨ στην είσοδο του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης. Το τοπικό Μουσείο δεν είναι ένας απλός χώρος έκθεσης, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας, ένας τόπος μάθησης και έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές. 

Είμαι η Αντιγόνη Κοντοπούλου, γεννημένη και μεγαλωμένη στο Περιστέρι και είχα την τιμή να είμαι η παιδίατρος της οικογένειας του Θοδωρή Αυγέρου, του ανθρώπου πίσω από την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου. Ο Θοδωρής Αυγέρος έκανε σκοπό ζωής την ίδρυση του Μουσείου πιστεύοντας σθεναρά, ότι είναι ένα κομμάτι της ζωντανής ιστορίας του τόπου μας. 

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της διατήρησης και μετάδοσης της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, πιστεύω, ότι το Μουσείο αποτελεί χώρο μνήμης και παιδείας της νέας γενιάς.

Είναι απαραίτητο να βρεθεί μία λύση που θα αποκαταστήσει την είσοδο του Μουσείου. Είναι αναγκαίο να διαφυλάξουμε τους χώρους που μας συνδέουν με την ιστορία μας. Με εκτίμηση 

*

Ζαρταμόπουλος Σωτήρης

μέλος ΔΣ συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Ατρομήτου

Αυτό που επιχειρεί να κάνει η Δημοτική Αρχή Περιστερίου εις βάρος της μνήμης των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας, είναι μεγάλη ντροπή. 

*

Δέσποινα Πανταζοπούλου

συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος, κόρη του ηρωικού αγωνιστή της αντίστασης Μάρκου Βιντζηλαίου, γνωστού για τη δράση του κυρίως σε ανατινάξεις δομών (αεροδρόμιο Χασάνι, Δέλτα Φαλήρου) κατά τη Γερμανική κατοχή 

«Δηλώνω απερίφραστα ότι η τοποθέτηση περιπτέρου μπροστά από την πρόσοψη του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, είναι απαράδεκτη και αποτελεί ιεροσυλία. 

Η άμεση τακτοποίηση του σοβαρού αυτού θέματος απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου» 

*

Σπύρος Πουλόπουλος

 συνταξιούχος Δικηγόρος, απόγονος αγωνιστή της Εθνικής αντίστασης, ο ίδιος αετόπουλο της ΕΠΟΝ στο χωριό Δεσύλλας Μεσσηνίας 

«Δηλώνω ότι η ζωντανή απεικόνιση του λαού με τους αγώνες του και ειδικά εκείνων της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής αξιοπρέπειας, δείχνε την υψηλή αφοσίωση στα σύμβολα και τη φυσιογνωμία του. Ένα τέτοιο σύμβολο απέκτησε το Περιστέρι με την εγκαθίδρυση του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης πριν 17 χρόνια. Ένα τέτοιο μοναδικό Μουσείο για το Περιστέρι, με αυτή τη φυσιογνωμία που συμβολίζει τους αγώνες του Περιστεριώτικου λαού, «οι καλοθελητές» θέλουν να παρεμποδίσουν τη λειτουργία του με την εγκατάσταση περιπτέρου στην πρόσοψή του.  

Αυτός ο πολύτιμος χώρος κινδυνεύει να απαξιωθεί…και για αυτό άμεσα προκύπτει η ανάγκη να απομακρυνθούν όλα τα εμπόδια (περίπτερο κλπ) και να αποκατασταθεί η ευκολία στη πρόσβαση για επίσκεψη και ξενάγηση των παιδιών, της νεολαίας, ολόκληρου του λαού και όχι μόνο του Περιστερίου».

*

Βέτα Βιντζηλαίου

συνταξιούχος Λογίστρια, Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ στο Περιστέρι (1959-1964), Γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη στο Περιστέρι (1965-1967), Δημοτική Σύμβουλος στο Περιστέρι για 2 τετραετίες με το Δήμαρχο Φωλόπουλο. Κόρη του ηρωικού αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Μάρκου Βιντζηλαίου, γνωστού για τη δράση του κυρίως σε ανατινάξεις δομών (αεροδρόμιο Χασάνι, Δέλτα Φαλήρου) κατά τη Γερμανική κατοχή 

«Δηλώνω ΟΧΙ… δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι τώρα στο τέλος της ζωής μου θα ζούσα το άσβεστο μίσος για ό,τι πιο ακριβό για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας, την ιστορία που έγραψαν με πένα βουτηγμένη στο αίμα της καρδιάς τους οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Τα παιδικά μου χρόνια μου τα έκλεψε ο φασισμός, την εφηβεία και τη νιότη μου επίσης αλλά και τώρα μαζί με όσους απομείναμε ζωντανοί βιώνουμε την απαξίωση για τη ζωή και την πατρίδα μας. Θέλω να πιστεύω ότι έστω και τώρα θα διορθώσουν το λάθος και θα απομακρύνουν ό,τι εμποδίζει την είσοδο και την εν γένει εικόνα του Μουσείου προκειμένου να έχει εύκολη πρόσβαση ο κόσμος που το έχει ανάγκη …. Που νιώθει την ανάγκη να βρεθεί κοντά στην πολύτιμη ιστορία των γονιών και των προγόνων του. Ποιος άραγε μπορούσε να φανταστεί ότι θα διάλεγαν το αιματοβαμμένο Περιστέρι για να προσβάλλουν την τιμημένη Εθνική Αντίσταση και να ακυρώσουν τους αγώνες της; 

Αφήστε ανοικτό το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και ενισχύστε τη λειτουργία του…

*

Χρήστος Πάτσης

παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Aτρόμητου Αθηνών 

Κανείς περιστέριωτης δεν ξεχνάει τους αγώνες που έδωσαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας δημιουργώντας το έπος της Εθνικής Αντιστάσεως και του ΔΣΕ γι’αυτό πρέπει η παρούσα δημοτική αρχή να σεβαστεί την ιστορία αυτού του τόπου και να αποσύρει άμεσα το περίπτερο από την είσοδο του Μουσείου.

*

Βασίλης Αργυρόπουλος και Αναστασία Αργυροπούλου

απογόνοι αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ των οποίων η ιστορία τους υπάρχει μέσα στο Μουσείο. Τέκνα Λούλας (Ευγενίας) Αργυροπούλου, Δημοτικής Συμβούλου επί Δ. Φωλόπουλου. Ανήψια Αχιλλέα Ντούσια, μέλους ΕΑΜ και ΔΣΕ 

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης της πόλης μας. Είναι χώρος απότισης τιμής στους ανθρώπους της που υπήρξαν μάρτυρες μιας εποχής εφιαλτικής και ηρωικής μαζί.  

Είναι ο χώρος που τιμάμε τους αντάρτες θείους μας, που στο άνθος της νιότης τους πολέμησαν τον κατακτητή και ανταμείφθηκαν από την ελεύθερη πατρίδα με εγκλεισμό για “αναμόρφωση“ και “ανάνηψη” στα ξερονήσια.  

Είναι ο χώρος που φυλάσσεται η μνήμη για τις ηρωικές δασκάλες γιαγιάδες μας που κυνηγήθηκαν βάναυσα για τις ιδέες τους και οι ζωές τους σημαδεύτηκαν για πάντα από τη μένος των δοσίλογων, των”εθνικοφρόνων” και των παρακρατικών.  

Είναι ο χώρος για να θυμόμαστε τις αγαπημένες μας μανάδες και τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν με πάθος σε όλη τους τη ζωή: την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία σκέψης και συνείδησης, την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού αξίζει τον σεβασμό όλων μας.  

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να προβεί στις ενέργειες προκειμένου να ελευθερωθεί η πρόσοψη του Μουσείου και να αναδειχθεί η τεράστια σημασία που έχει για την πόλη του Περιστερίου και τους κατοίκους της. 

Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε και μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη όλων όσων την τίμησαν με τη δράση τους και την ανένδοτη πορεία της ζωής τους.  

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: