Ασέβεια στην ιστορία και πρόκληση για τους Περιστεριώτες, για τον λαό: «Έκλεισε» με ένα περίπτερο (!) την είσοδο του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης η Διοίκηση Παχατουρίδη

Δεν αντέχουν τη λαμπερή αγωνιστική ιστορία του Περιστερίου και του λαού του! Τη φοβούνται γιατί εμπνέει, οδηγεί… Οι φωτογραφίες αποκαλυπτικές της αθλιότητας – Η Διοίκηση Παχατουρίδη να μετακινήσει τώρα το περίπτερο από την είσοδο του Μουσείου! – Συλλογή υπογραφών

Για μια αδιανόητη ενέργεια της Διοίκησης του Δήμου Περιστερίου μάς ενημερώνουν η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Εθνικής Αντιστάσεως στο Περιστέρι.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση Παχατουρίδη τοποθέτησε ένα περίπτερο ακριβώς μπροστά από το Μουσείο! Στα πλαίσια ανάπλασης του κεντρικού πεζόδρομου της πόλης, χωρίς κανένα προφανή λόγο, η Δημοτική Αρχή μετακίνησε το εν λόγω περίπτερο από άλλη θέση στην οποία βρισκόταν για πάρα πολλά χρόνια, κυριολεκτικά μια ανάσα από την είσοδο του Μουσείου, που, εκτός των άλλων, είναι και το μοναδικό της πόλη!

Οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές της αθλιότητας: Στην πάνω φαίνεται το περίπτερο που βρίσκεται στην παλιά του θέση, στην οποία βρισκόταν για πολλά χρόνια. Φαίνεται επίσης (στα δεξιά) η τσιμεντένια βάση που κατασκευάστηκε μπροστά από το Μουσείο, πάνω στην οποία τοποθετήθηκε τελικά το περίπτερο. Στην κάτω φωτογραφία, το περίπτερο κλείνει την είσοδο του Μουσείου.

Όπως είναι λογικό η αναιτιολόγητη και απαράδεκτη αυτή κίνηση προκάλεσε από την πρώτη στιγμή πολλές αντιδράσεις από τους φορείς και τους πολίτες του Περιστερίου. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22/2/2024 έλαβε χώρα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τον χώρο του Μουσείου το πρωί του περασμένου Σαββάτου (24.2).

Η δράση για την άμεση απομάκρυνση του περιπτέρου από την είσοδο του Μουσείου κλιμακώνεται με νέα μαζική συγκέντρωση το απόγευμα του Σαββάτου 2 Μάρτη, ενώ την Κυριακή το πρωί (3 Μάρτη) θα πραγματοποιηθεί και ιστορικός περίπατος.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται συλλογή υπογραφή κάτω από το «Ψήφισμα για το Μουσείο ΕΑΜικης Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι» που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα avaaz.org το οποίο έχει ως εξής:

Ψήφισμα για το Μουσείο ΕΑΜικης Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

«Χωρίς στοιχειώδη σεβασμό στην ιστορική μνήμη και στην αγωνιστική ιστορία του περιστεριώτικου του λαού, και προβάλλοντας σαθρά επιχειρήματα, η Διοίκηση του Δήμου στήνει στην είσοδο του Μουσείου ένα περίπτερο , με προφανή σκοπιμότητα να κρύψει τη λειτουργία του και την επικοινωνία με το λαό. Στο Μουσείο στεγάζεται η αγωνιστική ιστορία του περιστεριώτικου λαού. Οι αγωνιστές και τα θύματα του μπλόκου, πλήθος αγωνιστών που έπεσαν μαχόμενοι, ο εκτελεσμένος λαϊκός Δήμαρχος Ευγένης Χαραλαμπίδης, η ηρωική ΕΠΟΝίτισσα Άννα Παρλιάρου, οι αλύγιστοι εργάτες του Κάρβουνου και του “Λαναρά”,  είναι μόνο κάποιες από τις ηρωικές μορφές που στεγάζονται στο Μουσείο. Κάθε προσπάθεια απαξίωσής του, είναι ασέβεια στην ιστορία και πρόκληση για το λαό και τη νεολαία. Το Μουσείο είναι στοιχείο της ταυτότητας του Περιστερίου. Απαιτούμε από τη Διοίκηση Παχατουρίδη να σταματήσει κάθε ενέργεια που παρεμποδίζει τη λειτουργία του, να μετακινήσει το περίπτερο από το χώρο μπροστά από το Μουσείο».

Μπαίνουμε όλοι και υπογράφουμε το ψήφισμα πατώντας εδώ.

Την ενέργεια της Δημοτικής Αρχής Περιστερίου, να τοποθετήσει το περίπτερο μπροστά από την είσοδο του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: 

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι με απόφαση της Δημοτικής Αρχής στήθηκε περίπτερο, μπροστά από την είσοδο του Μουσείου ΕΑΜικής Αντίστασης Περιστερίου, δυσκολεύοντας την επικοινωνία του με τους επισκέπτες, αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγώνες του Περιστεριώτικου λαού στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και τη λαϊκή απελευθέρωση από την τριπλή φασιστική κατοχή, αλλά και στην περίοδο του ΔΣΕ που επίσης έδωσε θύματα καταδικασμένων σε θάνατο αγωνιστών, φυλακισμένων, εκτελεσμένων, εξορίστων στο Μακρονήσι και αλλού.

Στο Μουσείο στεγάζεται η αγωνιστική ιστορία του Περιστεριώτικου λαού. Οι αγωνιστές και τα θύματα του Μπλόκου, οι νεκροί των μαχών της Παλιάς Αγοράς και του Ελαιώνα. Ο Έκτορας, ο Τζιβλές, ο Αλαγιάννης, πλήθος από μαχητές που έπεσαν μαχόμενοι για τα δίκια του Περιστεριώτικου λαού. Στο Μουσείο στεγάζονται ηρωικές μορφές, ο εκτελεσμένος λαϊκός Δήμαρχος Περιστερίου Ευγένης Χαραλαμπίδης, η ηρωική ΕΠΟΝίτισσα Άννα Παρλιάρου, οι αλύγιστοι εργάτες του Κάρβουνου και του “Λαναρά”, στεγάζονται όσοι στάθηκαν μπροστάρηδες στον αγώνα για τη λευτεριά του τόπου μας.

Ενοχλεί τη Δημοτική Αρχή, η οποία απαρτίζεται από τη συνεργασία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τα αντιλαϊκά κόμματα, η αντιφασιστική λαϊκή πάλη και η ιστορία στην οποία και το Μουσείο συμβάλλει να γίνεται υλική αγωνιστική δύναμη για να ζουν λαός και νεολαία λεύτεροι και κοινωνικά απελευθερωμένοι χωρίς αφέντες και εκμετάλλευση. Και θέλουν να παρεμποδίσουν κάθε επαφή ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων με την πραγματική ιστορία που έγραψε ο Περιστεριώτικος, όλος ο ελληνικός λαός. Ενοχλεί ότι νέοι άνθρωποι αξιοποιούν τα υλικά του Μουσείου για εργασίες τους σε σχολεία και πανεπιστήμια. Αλλά και το γεγονός ότι

οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους επισκέπτονται οργανωμένα το Μουσείο για να μάθουν όσα τα επίσημα βιβλία της Ιστορίας τούς κρύβουν ή τους τα παρουσιάζουν διαστρεβλωμένα. Αποτελεί αυτή η απόφαση της Δημοτικής Αρχής ασέβεια στην Ιστορία της Αντίστασης και των αγώνων λαού και νεολαίας για απελευθέρωση.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να δώσει λύση, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί το Μουσείο του Περιστερίου εύκολα προσβάσιμο χώρο, να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, για την ανάδειξη της ηρωικής ιστορίας που έγραψε ο λαός μας την περίοδο 1940-1949, που πολέμησε, δίνοντας ανυπολόγιστες θυσίες για την απελευθέρωση της χώρας μας από τους ναζί κατακτητές και για ένα καλύτερο μέλλον. Και είμαστε σίγουροι ότι οι λαϊκοί άνθρωποι του Περιστεριού και των άλλων δήμων της Δυτικής Αθήνας θα αγωνιστούν για να καταργήσουν αυτή τη βάρβαρη ανιστόρητη απόφαση της Δημοτικής Αρχής του Περιστερίου».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ  & ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΕΑΕΑΔΣΕ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Ψήφισμα 

για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου 

Χωρίς τον στοιχειώδη σεβασμό στην ιστορική μνήμη και στην αγωνιστική ιστορία της πόλης μας και με σαθρά επιχειρήματα η Διοίκηση του Δήμου στήνει μπροστά από το Μουσείο ένα περίπτερο κρύβοντας την είσοδο του. Αποκόπτει με αυτόν τον τρόπο το Μουσείο από τον πεζόδρομο, εμποδίζοντας τη λειτουργία του και την επικοινωνία του με το λαό. 

Η στάση της Διοίκησης του Δήμου προκαλεί οργή και αγανάκτηση! 

Προσπαθούν να εξαφανίσουν το Μουσείο, στο οποίο στεγάζεται η αγωνιστική ιστορία του Περιστερίου, τους αγωνιστές και τα θύματα του Μπλόκου του Λόφου, τους νεκρούς των μαχών της Παλιάς Αγοράς και του Ελαιώνα, πλήθος μαχητών που έπεσαν μαχόμενοι για τα δίκια του περιστεριώτικου λαού! 

Αυτές οι ηρωικές μορφές που έχουν βρει τη θέση τους στο Μουσείο, διδάσκουν στάση ζωής και εμπνέουν, γιατί πάνω απ’ όλα έβαλαν την αξιοπρέπεια και το χρέος απέναντι στο λαό. Ο εκτελεσμένος λαϊκός Δήμαρχος Περιστερίου Ευγένης Χαραλαμπίδης, η ηρωική ΕΠΟΝίτισσα Άννα Παρλιάρου, οι αλύγιστοι εργάτες/τριες του Κάρβουνου και του “Λαναρά”. 

Εκεί στεγάζονται όσοι στάθηκαν μπροστάρηδες στον αγώνα, δίνοντας τη μεγαλύτερη προσφορά, τη ζωή τους … Αυτούς αντιμάχεται συνειδητά η Διοίκηση του Δήμου

Με περίσσιο θράσος ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα 90 χρόνια του Δήμου εξαφανίζοντας (!) το πιο εμβληματικό στοιχείο της ιστορίας της, το μοναδικό της Μουσείο, την ίδια της την Ιστορία. “Ντρέπεται και η ντροπή” με τη στάση της Διοίκησης Παχατουρίδη. 

Δεν αντέχουν τη λαμπερή αγωνιστική ιστορία του Περιστερίου και του λαού του! Τη φοβούνται γιατί εμπνέει, οδηγεί, προβάλλει αγωνιστικά πρότυπα και καλλιεργεί στάση ζωής. 

Απαιτούμε να σταματήσει αυτή η αθλιότητα της Διοίκησης Παχατουρίδη. Να μετακινήσει τώρα το περίπτερο από την είσοδο του Μουσείου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: