Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Μόριας από φορείς και σωματεία της Λέσβου

“Να σταματήσει η Λέσβος να είναι τόπος εγκλωβισμού και μαρτυρίου για πρόσφυγες και μετανάστες και οι κάτοικοί του να είμαστε αναγκασμένοι να σηκώνουμε το βάρος της απάνθρωπης πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ.”

Ενάντια στις κραυγές μίσους και διχασμού ντόπιων και μεταναστών που καλλιεργούν κυρίαρχα ΜΜΕ, τοπικοί άρχοντες αλλά και κυβερνητικά στελέχη, όπως και ομάδες ακροδεξιών στο νησί, η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στους κατατρεγμένους δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη, καθώς πληθαίνουν οι αντίστοιχες δράσεις από μαζικούς φορείς και το εργατικό κίνημα της περιοχής.

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης συγκεντρώνει από το πρωί 9.00 ως 13.30 και απόγευμα 18.30 ως 20.30 ήδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, που αντί να μεριμνήσει για τον άμεσο απεγκλωβισμό των χιλιάδων παγιδευμένων ψυχών, ποντάρει στην καταστολή και τη διαιώνιση της παραμονής τους στη Λέσβο υπό άθλιες κι επικίνδυνες συνθήκες. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες των πιο απάνθρωπων εικόνων, με χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους και εγκαταλελειμμένους στο δρόμο.

Η κυβέρνηση, αρνούμενη να αντιταχθεί στην αισχρή συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που θέλει τα νησιά μας φυλακές εγκλωβισμένων, αντί να απεγκλωβίσει πρόσφυγες και μετανάστες, στέλνει ΜΑΤ και αύρες.

Να σταματήσει το αίσχος τώρα.

Να σταματήσει η Λέσβος να είναι τόπος εγκλωβισμού και μαρτυρίου για πρόσφυγες και μετανάστες και οι κάτοικοί του να είμαστε αναγκασμένοι να σηκώνουμε το βάρος της απάνθρωπης πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Να κλείσει οριστικά η Μόρια και να μην ανοίξει κανένα νέο κέντρο.

Να ναυλωθούν πλοία και με τη λήψη όλων των υγειονομικών μέτρων με βάση τα απαραίτητα πρωτόκολλα να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες προσωρινά στην ηπειρωτική χώρα και από εκεί με γρήγορες διαδικασίες να οδηγηθούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Καλούμε τον πολύπαθο λαό της Λέσβου, τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, να δυναμώσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους και να βοηθήσουν από το υστέρημά τους στη συλλογή τροφίμων, νερών και λοιπών ειδών πρώτης ανάγκης (σερβιέτες, μωρομάντηλα, μάσκες, αντισηπτικά κλπ.). Η συλλογή των παραπάνω γίνεται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου από σήμερα πρωινές ώρες (9.00 με 13.30) και απογευματινές (18.30 με 20.30), τηλέφωνο επικοινωνίας 2251028861».

Παρόμοια πρωτοβουλία ανέλαβε και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, που σημειώνει στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων πως “προσθέτει τη φωνή της στο πάνδημο αίτημα των εργαζομένων του νησιού μας να σταματήσει η Λέσβος συνολικά να είναι τόπος μαρτυρίου για πρόσφυγες – μετανάστες και ο ντόπιος πληθυσμός της καταδικασμένος να φέρει το βάρος αυτής της πολιτικής”. Ταυτόχρονα, καλεί σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης (μωρομάντιλα, ρούχα, εμφιαλωμένα νερά, μάσκες, αντισηπτικά) στα γραφεία της. Παράλληλα, για χθες Παρασκευή είχε προγραμματιστεί σύσκεψη φορέων και σωματείων στο Εργατικό Κέντρο προκειμένου να γίνει συντονισμός της δράσης τους στο ζήτημα το αμέσως επόμενο διάστημα.

(κεντρική φωτό Eurokinissi)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: