Πέθανε ο Τάκης Μπενάς, ηγετικό στέλεχος του “ΚΚΕ Εσ” και της “ανανεωτικής αριστεράς”

Δραστήριο στέλεχος της “ανανεωτικής αριστεράς”, με πλούσιο συγγραφικό έργο, παρέμεινε πιστός στις ιδέες του και δεν είδε με καλό μάτι τη συνεργασία του χώρου του με το ΚΚΕ.

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή χτες το βράδυ ο Τάκης Μπενάς, ένα από τα ηγετικά στελέχη του χώρου της “ανανεωτικής Αριστεράς”, με πλούσια δράση και συγγραφικό έργο, ως το τέλος.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1925. Έζησε ως μαθητής τη δικτατορία του Μεταξά και την Κατοχή, και οργανώθηκε από μικρός στο κίνημα, το ΕΑΜ Νέων και την ΕΠΟΝ. Για τη δράση του ανταμείβεται με τη θανατική καταδίκη απ’ το Έκτακτο Στρατοδικείο, στα χρόνια του Εμφυλίου και μένει στη φυλακή μέχρι το 1960. Δουλεύει στο γραφείο του Ηλιού, γίνεται στέλεχος της ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αποφεύγει τη σύλληψη τα πρώτα χρόνια της χούντας, αλλά συλλαμβάνεται το 1969, εξορίζεται στη Γυάρο και μένει εκεί ως την πτώση της δικτατορίας. Στη διάσπαση του ΚΚΕ, μετά τη 12η Ολομέλεια του 68′, τάσσεται με την αναθεωρητική ομάδα που συγκροτεί το λεγόμενο ΚΚΕ Εσωτερικού -σε αντίθεση υποτίθεται με το ΚΚΕ που έπαιρνε γραμμή από το διεθνές κομμουνιστικό κέντρο.

Διαφωνεί με την επιλογή του “ΚΚΕ Εσ.” να συμμετάσχει στο σχήμα της “Ενωμένης Αριστεράς” το 1974, μέσω της ΕΔΑ -και όχι δηλαδή με τον τίτλο του κόμματος. Για τον ίδιο περίπου λόγο διαφωνεί με τη μετεξέλιξη του κόμματος σε ΕΑΡ -η οποία αργότερα συνεργάστηκε με το ΚΚΕ για τη δημιουργία του Ενιαίου Συνασπισμού. Παραμένει με την ομάδα Μπανιά στο ΚΚΕ ΕΣ.-Α.Α, η οποία θα συνεργαστεί αργότερα με το Συνασπισμό -αφού είχε αποχωρήσει το ΚΚΕ- και θα είναι οργανικό του κομμάτι στην πορεία του από τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τα κυβερνητικά έδρανα και την αγκαλιά της σοσιαλδημοκρατίας -ως τελική, φυσική συνέπεια του ευρωκομμουνιστικού ρεύματος.

Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της εφημερίδας “Εποχή”, στην οποία αρθρογραφούσε τα τελευταία χρόνια. Είχε πλούσιο συγγραφικό έργο, όπου εξιστορεί στιγμές και γεγονότα από την Κατοχή (“Της Κατοχής”), τη Δικτατορία (“Της Δικτατορίας”) αλλά και από τη συγκρότηση του λεγόμενου ανανεωτικού χώρου (“Το ελληνικό ’68”).

Για το θάνατό του εξέδωσαν συλλυπητήριες ανακοινώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Π. Σκουρλέτης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: