Νίκος Έξαρχος: «Έπρεπε μια βδομάδα να δουλεύατε δίπλα σε αυτούς τους εργάτες για να δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Δεν έχουν ανάγκη το νομοσχέδιό σας αυτοί που δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, που δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι, που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες και τους παίρνετε τα σπίτια, που δεν μπορούν να πάνε λίγες μέρες διακοπές το καλοκαίρι, και να ζεστάνουν τα σπίτια τους το χειμώνα.»

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – έκτρωμα είναι μία πλευρά της στήριξης που υπόσχεται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στο μεγάλο κεφάλαιο για την αύξηση της κερδοφορίας του. Αυτό επισήμανε ο Νίκος Εξαρχος βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις του Κ. Μητσοτάκη προς τους εργοδότες, κατά την επίσκεψή του στο μεγαλύτερο εργοστάσιο εμφιάλωσης μεταλλικού νερού στην Ευρώπη που λειτουργεί στην Ηπειρο, τον περασμένο Μάιο.

«Εναν μήνα μετά, οι καλοπληρωμένοι εργάτες της συγκεκριμένης επιχείρησης, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, διεκδικούν υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, μονιμοποίηση συμβασιούχων και εποχικών και ποτέ δουλειά τα Σαββατοκύριακα» … συνέχισε ο Ν. Εξαρχος και αναφερόμενος στη σημερινή απεργία, τόνισε ότι «οι εργάτες συμμετείχαν καθολικά, με το πανό τους να γράφει: «βγάλτε μια φωτό για την Βουλή, ποτέ δουλειά την Κυριακή», αποδεικνύοντας έτσι, ότι η πολιτική της κυβέρνησης και τα νέα μέτρα είναι απεχθή για την πλειοψηφία των εργατών.

Ο Ν. Εξαρχος αναφέρθηκε στις ήδη σκληρές συνθήκες εργασίας για τους εργάτες και τις εργάτριες σε πτηνοσφαγεία στην Ηπειρο, όπου αναγκάζονται να δουλεύουν στους 4 βαθμούς Κελσίου και γι’ αυτό, έχουν αποκτήσει μία σειρά προβλήματα υγείας (αρθρίτιδες, αυτοάνοσα κλπ) ενώ οι εργάτριες αντιμετωπίζουν και γυναικολογικά προβλήματα από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Και με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η κατάσταση θα γίνει χειρότερη προειδοποίησε, όταν σε αυτές τις συνθήκες θ’ αναγκάζονται να δουλεύουν και τα σαββατοκύριακα, μέχρι και 13 ώρες την ημέρα, χωρίς υπερωρίες και όποτε θέλει ο εργολάβος για τους εργολαβικούς. Αυτό δεν είναι προστασία της εργασίας, αυτό είναι προστασία της εργοδοσίας, σημείωσε και πρόσθεσε πως προστασία της εργασίας δεν είναι τα πρόστιμα και οι φυλακίσεις, που προβλέπει το νομοσχέδιο, προστασία είναι η μείωση του εργάσιμου χρόνου, η αύξηση των μισθών που θα καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες, ο σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος.

«Τους εργοδότες προστατεύετε, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και την τρομοκρατία», σημείωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε την κυβέρνηση, τα πρόστιμα να μην τα επιβάλλει στους εργαζόμενους αλλά στους εργοδότες που αφήνουν απλήρωτους και ανασφάλιστους τους εργάτες, στους εργοδότες που δηλώνουν 4ωρα και κρατάνε τους εργαζόμενους έως 10 και 12 ώρες.

Εφερε ως παράδειγμα νικηφόρας παρέμβασης του κινήματος, τον αγώνα των εργαζομένων στο Μάρκετ Ιν, όπου οι απολυμένοι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν και γύρισαν πίσω στη δουλειά τους, γιατί ακολούθησαν το δρόμο της σύγκρουσης με την εργοδοσία, δεν έσκυψαν το κεφάλι, δεν φοβήθηκαν μπροστά στα ΜΑΤ, τους μπράβους και τους φασίστες που τους επιτέθηκαν κατά καιρούς.

Αναφέρθηκε στους χιλιάδες άνεργους που δεν έχουν δουλειά, εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής αλλά και στις δίωρες και τρίωρες συμβάσεις, τις δίμηνες συμβάσεις, ρωτώντας την κυβέρνηση, πότε αυτοί οι εργαζόμενοι θα συμπληρώσουν τις διαβόητες τριετίες.

Τέλος, αναφέρθηκε στους νεκρούς που μετρά ο κλάδος των οικοδόμων εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης μέτρων προστασίας, δηλώνοντας ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν θα επιτρέψει να μακρύνει κι άλλο αυτή η ματωμένη – με το αίμα των εργατών – λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων.

Δείτε το βίντεο:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: