Μη μου τη Λίνα τάραττε – Κείμενο στήριξης στη Λίνα Μενδώνη υπογράφουν 56 “προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων”

Μαζί με τη Μενδώνη, η μπουγάδα πιάνει εμμέσως πλην σαφώς ολόκληρη την κυβέρνηση, καθώς γίνεται αναφορά στην “εξουσιαστική βία εναντίον του πιο αδύναμου και ιδιαίτερα κατά παιδιών” που δεν “έχει πολιτική απόχρωση”.

Αναρωτιόμασταν μόλις χθες τι είναι αυτό που κρατάει τη Μενδώνη ακούνητη στη θέση της, και παρότι οριστική απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε, έρχεται σήμερα άλλη μια επιβεβαίωση για τις γερές πλάτες της υπουργού πολιτισμού, καθώς 56 “προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών” υπέγραψαν κείμενο στήριξης της Λίνας Μενδώνη.

Στην επιστολή σημειώνεται πως η “Αυτή τη στιγμή είναι ουσιώδους σημασίας να αφεθεί η Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της και παράλληλα ο κόσμος του Πολιτισμού ενωμένος να εργαστεί για μια θεσμική θωράκιση απέναντι σε αυτά τα νοσηρά φαινόμενα”, ενώ στη συνέχεια οι υπογράφοντες πλέκουν το εγκώμιο της υπουργού λέγοντας πως: “Με την πολιτική της υπουργού Λίνας Μενδώνη μπορεί ο καθένας μας να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική της επάρκεια, τις δεκαετίες που υπηρετεί τον Πολιτισμό, το έργο της και το προσωπικό της ήθος”.

Μαζί με τη Μενδώνη, η μπουγάδα πιάνει εμμέσως πλην σαφώς ολόκληρη την κυβέρνηση, καθώς γίνεται αναφορά στην “εξουσιαστική βία εναντίον του πιο αδύναμου και ιδιαίτερα κατά παιδιών” που δεν “έχει πολιτική απόχρωση”, αλλά “είναι μαχαίρι που πληγώνει οριζόντια ολόκληρη την κοινωνία και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί”, απαλείφοντας βέβαια βολικά το γεγονός, πως η πολιτική κριτική δε γίνεται για την ιδεολογική ταυτότητα του θύτη, αλλά για τον τρόπο διαχείρισης των καταγγελιών και το πώς ο τελευταίος βρέθηκε σε θέση ευθύνης.

Κάποιοι στάθηκαν στα ονόματα που υπογράφουν και στο κατά πόσο κάποια από αυτά είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Πέρα από τις ηθοποιούς Άννα Φόνσου και Αιμιλία Υψηλάντη, που η νιότη τους έδειχνε πως θα γινόταν άλλες, και τη Σώτη Τριανταφύλλου που δε θα μπορούσε να λείπει, ως άλλος Μάρτης από τη Σαρακοστή, βλέπουμε μεταξύ άλλων και αρκετούς συναδέλφους αρχαιολόγους της Μενδώνη, κάποιους από αυτούς με γνωστούς διαχρονικούς δεσμούς με την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία, αλλά και τον διορισμένο από την ίδια τη Μενδώνη καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ Νίκο Κολοβό, όπως και την πρόεδρο του ΔΣ του θεάτρου Ιωάννα Καρύμπαλη. Πρόκειται για το θέατρο που αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση με τους ηθοποιούς, έχοντας προφανώς και τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Όλα λοιπόν μοιάζουν να δένουν αρμονικά.

Την ώρα που η μεγάλη πλειονότητα των καλλιτεχνών και της κοινωνίας βρίσκεται στα κάγκελα για την συνταρακτική υπόθεση κακοποίησης με καταγγελλόμενο τον πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, κατέφτασαν πυροσβεστικά οργανικοί διανοούμενοι του συστήματος να υπενθυμίσουν τη χρησιμότητα των υπηρεσιών τους στο σύστημα. Κι αν για τους περισσότερους δεν μπορεί να αισθανθεί έκπληξη, σίγουρα περισσεύει μόνο θλίψη για κάποιους που πράγματι έχουν προσφέρει ένα σημαντικό έργο στον τομέα τους. Οι μάσκες πέφτουν, όχι μόνο για τους θύτες και τους πολιτικούς τους προστάτες, αλλά και για τους αυτεπάγγελτους απολογητές της ιλαροτραγωδίας που στήθηκε όταν πια η συγκάλυψη δεν ήταν αρκετή για να καταπνίξει τις αποκαλύψεις.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: