Έφυγε από τη ζωή η συντρόφισσα Βέρα Νικολαΐδου

Η συντρόφισσα Βέρα Νικολαΐδου, γέννημα-θρέμμα της ηρωικής Κοκκινιάς, έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 75 της χρόνια.

Η συντρόφισσα Βέρα Νικολαΐδου, γέννημα-θρέμμα της ηρωικής Κοκκινιάς, έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 75 της χρόνια.

Γεννήθηκε στη Νίκαια στις 6 Μάη του 1945, στα δύσκολα χρόνια μετά την Απελευθέρωση. Οργανώθηκε στη νεολαία Λαμπράκη και από το 1968 στο ΚΚΕ. Σπούδασε οικονομικά στη Βουδαπέστη, όπου έμαθε άπταιστα την ουγγρική γλώσσα. Η χούντα της αφαίρεσε το διαβατήριό της, για την αντιδικτατορική της δράση στο φοιτητικό κίνημα. Επέστρεψε στην Ελλάδα και διατέλεσε οικονομολόγος, με γραφείο στον Πειραιά.

Πρωτοστάτησε στο Ελληνικό Γυναικείο Κίνημα και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών στον Πειραιά. Με δική της πρωτοβουλία, ο Δήμος Νίκαιας ήταν ο πρώτος που δημιούργησε “Πολυκέντρο” για τις δημότισσές του – ένα τετραώροφο κτίριο με βρεφονηπιακό σταθμό, απογευματινό παιδότοπο, πολυιατρείο για γυναίκες και παιδιά, τμήματα επαγγελματικής κατάρτισης, στέκι για τις γυναίκες, τμήμα ζωγραφικής για τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, εκθεσιακό χώρο.

Είχε ενεργό ανάμειξη στον Δήμο Νίκαιας και εκλεγόταν Δημοτικός Σύμβουλος από το 1978 έως το 2002. Διετέλεσε αντιδήμαρχος για τρεις τετραετίες και δήμαρχος την τετραετία 1990-94. Διακρίθηκε για το σημαντικό και πρωτότυπο έργο της, δίνοντας έμφαση στον πολιτιστικό τομέα και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, όπου λειτούργησαν ωδείο, χορευτικό τμήμα, τμήμα ζωγραφικής και θεάτρου καθώς και σχολή βιτρό. Σε αυτόν τον σύνδεσμο (από το αρχείο του Ριζοσπάστη) μπορείτε να διαβάσετε για τον πόλεμο που είχε δεχτεί από άλλε παρατάξεις, αλλά και για τη δικαστική της δικαίωση.

Από το 1991 (13ο Συνέδριο) ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρέμεινε μέλος της ΚΕ ως το 17ο Συνέδριο (2005) και εξελέγη Βουλευτής Β’ Πειραιώς με το ΚΚΕ (το 2005 αντικατέστησε τον Γ. Πατσιλινάκο, ενώ το 2007 επανεξελέγη), διατελώντας και αντιπρόεδρος της Βουλής. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να θυμηθείτε μια παλιότερη παρέμβασή της για το Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, στο οποίο ήταν εκπρόσωπος της ΤΕΔΚΝΑ για 17 συναπτά έτη.

Υπήρξε επίσης μέλος της Γυναικείας Επιτροπής της ΚΕ και υπεύθυνη του τμήματος Περιβάλλοντος, ενώ δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα ειρήνης από τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣ της ΕΕΔΥΕ.

Παρέμεινε ενεργή ως το τέλος και έδωσε με αξιοπρέπεια τη μάχη με την επάρατη νόσο, αφήνοντας πίσω της δυσαναπλήρωτο κενό και τους συντρόφους της συντετριμμένους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: