Δικτάτορας ελέω κορονοϊού και με το νόμο ο Ορμπάν στην Ουγγαρία

Τόσο “άτεγκτη” είναι η στάση της “ΕΕ των λαών” απέναντι στην πρώτη δικτατορία στους κόλπους της, ώστε φοβάται ακόμα και να την ονομάσει γι’ αυτό που είναι. 

Η πρώτη θεσμικά νομιμοποιημένη δικτατορία στο έδαφος της ΕΕ είναι γεγονός από την περασμένη Δευτέρα, αφού η Ουγγαρία, όπως είχε προαναγγείλει ο ακροδεξιός πρόεδρος της Ορμπάν, θα διοικείται αποκλειστικά με διατάγματα, χωρίς να υπάρχει χρονικός ορίζοντας επιστροφής στην “κανονικότητα” του αστικού κοινοβουλευτισμού.

Με πρόσχημα τον κορονοϊό, και διαθέτοντας την απαραίτητη πλειοψηφία στη βουλή, ο Όρμπαν πλέον δεν έχει καμιά ανάγκη από κοινοβουλευτική έγκριση, αλλά μπορεί επ’ αόριστον να κυβερνά με διατάγματα και να αναστέλλει υπάρχοντες νόμους. Επιπλέον, ανέστειλε και τις μελλοντικές εκλογές, πάντα με το πρόσχημα της πανδημίας, χωρίς να δεσμεύεται για το αν και πότε αυτές θα διεξαχθούν μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία επίσης παραμένει αδιευκρίνιστη.

Για όποιον έχει ακόμα αμφιβολία αν συνιστά κανονική δικτατορία η νέα κατάσταση στην Ουγγαρία, αρκεί να δει τον νόμο που συνοδεύει το πέρασμα σε αυτή, που προβλέπει πενταετή φυλάκιση για όποιον διαδίδει “ψευδείς” πληροφορίες.

Ο κορονοϊός έδωσε στον Ούγγρο πρόεδρο την τέλεια αφορμή για να ολοκληρώσει ένα σχέδιο συγκέντρωσης υπερεξουσιών στο πρόσωπό του, το οποίο βρίσκονταν σε ισχύ καθ’όλη τη δεκαετία παραμονής του στην εξουσία, σχέδιο που βάδιζε χέρι-χέρι με την ακραία αντιμεταναστευτική και ρατσιστική του πολιτική. Πολιτική την οποία ξεδίπλωνε αρχικά εντελώς ανενόχλητος εντός ΕΕ, και στη συνέχεια εν μέσω “επιπλήξεων” του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από το οποίο το κόμμα του Όρμπαν (Fidesz) ουδέποτε απεβλήθη, απλά επιβλήθηκε πέρσι μια “αναστολή συμμετοχής”. Το γεγονός εξάλλου ότι παραμένει ως σήμερα μέρος της “κεντροδεξιάς” ευρωπαϊκής οικογένειας, το πληροφορηθήκαμε κι από την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων ηγετών κεντροδεξιών κομμάτων στον Ντόναλντ Τουσκ περί αποπομπής του Όρμπαν από το ΕΛΚ.

Όσο για τα ευαίσθητα δημοκρατικά αντανακλαστικά συνολικά της ΕΕ, αρκεί να δει κανείς την πρώτη αντίδραση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν που δήλωσε πως “είναι εξαιρετικής σημασίας τα μέτρα έκτακτης ανάγκης να μην είναι σε βάρος των θεμελιωδών αρχών και αξιών μας … η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ”.

Τόσο “άτεγκτη” είναι η στάση της “ΕΕ των λαών” απέναντι στην πρώτη δικτατορία στους κόλπους της, ώστε φοβάται ακόμα και να την ονομάσει γι’ αυτό που είναι.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο: