Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του “Ριζοσπάστη”: Η κυβέρνηση στέλνει στην Ουκρανία βλήματα με απαγορευμένο λευκό φώσφορο!

Νίκος Παπαναστάσης: “Τα πράγματα είναι πλέον πολύ σοβαρά και επικίνδυνα, και δεν μπορούν για κανένα λόγο να εξελίσσονται πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού…”

Νέες παρτίδες οπλισμού στέλνει η κυβέρνηση στην κυβέρνηση Ζελένσκι, όπως καταλήχτηκε χτες στη Βουλή σε κλειστή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

Η κυβέρνηση ξεπερνάει μάλιστα κάθε όριο αποφασίζοντας να στείλει στην Ουκρανία έως και βλήματα με απαγορευμένο λευκό φώσφορο, γίνεται δηλαδή συνεργός στην τέλεση εγκλημάτων πολέμου! Από κοντά και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, «Νέα Αριστερά», «Σπαρτιάτες», Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας), οι οποίοι με την ένοχη σιωπή τους κάλυψαν την άθλια αυτή απόφαση.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των πυρομαχικών που, επισήμως, θα πωληθούν στην Τσεχία (η οποία τα προωθεί κατόπιν στο Κίεβο) περιλαμβάνονται και 38.521 φυσίγγια καπνού λευκού φωσφόρου από αμερικανικά άρματα μάχης (Μ48Α5) τύπου M313 διαμετρήματος 90 χιλιοστών και 500 βλήματα 105 χιλιοστών από γαλλικά άρματα μάχης ΑΜΧ30, που σημειωτέον δεν διαθέτουν ούτε η Τσεχία ούτε η Ουκρανία.

Οπλο ολέθρου

Πρόκειται για μια κυριολεκτικά άθλια απόφαση. Η κυβερνητική κατρακύλα δεν έχει τέλος.

Ο λευκός φώσφορος, η χημική ουσία που εμπεριέχεται στα βλήματα που πουλάει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο III της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Οπλών, θεωρείται εμπρηστικό όπλο.

Δεν ορίζεται ως χημικό όπλο μόνο και μόνο επειδή η φονικότητά του προέρχεται κυρίως από τη θερμότητά του και όχι από την τοξικότητά του, αλλά αυτή η διάκριση δεν κάνει καμία διαφορά όταν έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα: Τα υπολείμματά του προσκολλώνται στο δέρμα και προκαλούν σοβαρά εγκαύματα μέχρι το κόκαλο, με αποτέλεσμα να επιφέρουν τον θάνατο ή να προκαλούν στους επιζήσαντες επώδυνες πληγές, να βλέπουν κυριολεκτικά τις σάρκες τους να καίγονται. Η κατάποση ή η εισπνοή του μπορεί επίσης να αποβεί θανατηφόρα, να προκαλέσει ανεπανόρθωτη αναπνευστική βλάβη και να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων. Ακόμη και μικροτραυματισμοί μπορεί γρήγορα να γίνουν θανατηφόροι.Το προαναφερόμενο πρωτόκολλο μάλιστα απαγορεύει τη χρήση όπλων που περιέχουν λευκό φώσφορο εναντίον στρατιωτικών στόχων που βρίσκονται μεταξύ αμάχων. Αλήθεια, ποιος το διασφαλίζει αυτό και πόσο μετράει στην απόφαση της πώλησης από την ελληνική κυβέρνηση;

Ρητορικό βέβαια το ερώτημα. Οπως βέβαια και καμία αξία δεν έχουν και τα «ψελλίσματα» περί της «συσκευασίας» του λευκού φωσφόρου και της χρήσης του ως καπνογόνου «νόμιμα» για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού στο πεδίο μάχης, αφού και οι πέτρες ξέρουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής τροποποίησης της χρήσης πυρομαχικών, κάτι που άλλωστε γίνεται γενικευμένα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακόμη και η μικρή καπνογόνος χειροβομβίδα λευκού φωσφόρου WP Μ15, που είναι ακόμη σε χρήση στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, για την κάλυψη μικρών μονάδων με βάση τον καπνό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επιθετική χρήση εναντίον ανθρώπων, όπως άλλωστε σημειώνεται και στο εγχειρίδιο εκστρατείας του ελληνικού στρατού «Ελαφρά Οπλα Πεζικού» (ΕΕ 7-200), όπου σημειώνεται ότι αυτή εκρήγνυται σε 4 δευτερόλεπτα και κατακαίει τα πάντα στη θερμοκρασία σε κύκλο διαμέτρου 34 μέτρων, για 60 δευτερόλεπτα!

Ηδη, η χρήση λευκού φωσφόρου απ’ το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ σε όλες σχεδόν τις επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων, λόγω των φρικιαστικών αποτελεσμάτων στον άνθρωπο, είναι πλέον αναγνωρισμένη και καταδικασμένη – έστω και σε επίπεδο δηλώσεων – ακόμη και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ (αυτή προμηθεύει το Ισραήλ), αλλά και τα όργανα της ΕΕ.

Τόσο από τα αποτελέσματα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όσο και από αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία, είναι ξεκάθαρο ότι απαγορεύεται η χρήση κάθε όπλου που περιέχει φωσφόρο χρησιμοποιούμενο εναντίον ανθρώπων.

Αυτό το «εργαλείο» θανάτου στέλνει η κυβέρνηση, κατ’ απαίτηση των συμμάχων της του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως και εδώ τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου τα διέθεσε πρώτος προς πώληση ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, μαζί με πολλά άλλα πυρομαχικά, διαφημίζοντας τότε τα αναμενόμενα έσοδα…

Ολο και μεγαλύτερες ποσότητες και πιο αναβαθμισμένα συστήματα

Την ίδια ώρα, η λίστα με τα πυρομαχικά και τους εξοπλισμούς που στέλνονται στο καθεστώς Ζελένσκι δεν έχει τέλος. Αυτή περιλαμβάνει:

— Περίπου 240.000 φυσίγγια υψηλής εκρηκτικότητας – εμπρηστικά, αλλά και υψηλής εκρηκτικότητας – εμπρηστικά – τροχιοδεικτικά διαμετρήματος 30 χιλιοστών του αντιαεροπορικού πυροβόλου ARTEMIS-30, που έχει αποσυρθεί από υπηρεσία.

— Περίπου 9.000.000 φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών.

— Περίπου 50.000 ρουκέτες διαμετρήματος 73 χιλιοστών εκρηκτικές – αντιαρματικές συν περίπου 70.000 ρουκέτες ίδιου διαμετρήματος εκρηκτικές.

— Πυρομαχικά διαμετρήματος 105 χιλιοστών, συγκεκριμένα περίπου 240.000 βλήματα Μ1 ΗΕ υψηλής εκρηκτικότητας με πυροσωλήνες ρυθμιζόμενης χρονοκαθυστέρησης.

— Πυρομαχικά διαμετρήματος 155 χιλιοστών, συγκεκριμένα περίπου 15.000 βλήματα M107 ΗΕ υψηλής εκρηκτικότητας συν επιπλέον 20.000 βλήματα του ίδιου τύπου, «ανασκευάσιμα», όπως λένε.

— Πυρομαχικά διαμετρήματος 175 χιλιοστών, συγκεκριμένα περίπου 20.000 βλήματα Μ437Α2 με πυροσωλήνα κρουστικό με ρυθμιζόμενη χρονοκαθυστέρηση. Τροφοδοτούν αυτοκινούμενα πυροβόλα M107.

— Πυρομαχικά 203 χιλιοστών, συγκεκριμένα περίπου 15.000 βλήματα M650 HERA υψηλής εκρηκτικότητας, υποβοηθούμενο από ρουκέτα συν ποσότητα βλημάτων M106 υψηλής εκρηκτικότητας.

— Περίπου 4.000 βλήματα (εκρηκτικά – καπνογόνα) διαμετρήματος 105 χιλιοστών, αρμάτων μάχης AMX-30 γαλλικής προέλευσης, που έχουν αποσυρθεί από υπηρεσία.

— Περίπου 90.000 βλήματα (διατρητικά, εκρηκτικά – αντιαρματικά, εκρηκτικά) αρμάτων μάχης διαμετρήματος 90 χιλιοστών.

— Περίπου 25.000 βλήματα (διατρητικά και μικρή ποσότητα εκρηκτικών) πυροβόλου διαμετρήματος 57 χιλιοστών.

— Περίπου 150.000 βλήματα (διατρητικά και εκρηκτικά) αντιαεροπορικού πυροβόλου διαμετρήματος 40 χιλιοστών.

— Περίπου 45.000 βλήματα (διατρητικά και εκρηκτικά) πυροβόλου διαμετρήματος 37 χιλιοστών.

— Περίπου 40.000 βλήματα (εκρηκτικά) πυροβόλων των 5,5 ιντσών.

— Περίπου 240.000 βλήματα (εκρηκτικά) πυροβόλων των 25 λιβρών.

— 71 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 155 χιλιοστών τύπου M114A1 στην τιμή των 80.000 ευρώ ανά μονάδα.

— Περίπου 115.000 αντιαρματικές νάρκες, αμερικανικής προέλευσης, τύπου Μ7Α2.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη παραχωρήσει στο Κίεβο 1.000 αντιαρματικά RPG-18 των 64 χιλιοστών, εκατομμύρια σφαίρες, 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP, ενώ έχουν πωληθεί συνολικά 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 διαμετρήματος 203 χιλιοστών, όλα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέλαβαν να προωθήσουν τα πυρομαχικά στην Ουκρανία. Αντίστοιχα πωλήθηκαν 30.000 βλήματα και 32 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα διαμετρήματος 105 χιλιοστών τύπου Μ101Α1 προς την Τσεχία, η οποία τα προώθησε στη συνέχεια στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την τωρινή συμφωνία πώλησης στην Τσεχία, θα αποφέρει έσοδα περίπου 174 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Αμυνας. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση στέλνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και πιο αναβαθμισμένα και επικίνδυνα οπλικά συστήματα στην πρώτη γραμμή του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, βάζοντας ακόμα παραμέσα τον λαό στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Επιπλέον, πέρα από τις δικαιολογίες ότι είναι όπλα «απαξιωμένα ή μη επιχειρησιακώς αναγκαία» ή πυρομαχικά που αφορούν οπλικά συστήματα τα οποία έχουν αποσυρθεί από την υπηρεσία, επομένως είναι άχρηστα για την ελληνική Αμυνα και Αποτροπή, παραχωρούνται και πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται από οπλικά συστήματα εν υπηρεσία. Π.χ. τα πυρομαχικά διαμετρήματος 203 χιλιοπστ. χρησιμοποιούνται από τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M110-Α2.

Το ίδιο ισχύει για τα πυρομαχικά διαμετρήματος 155 χιλιοστών που τα χρησιμοποιούν τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Μ109Α2-Α5 και PzH 2000GR και τα ρυμουλκούμενα Μ114-Α1.

Ισχύει επίσης και για τα πυρομαχικά διαμετρήματος 105 χιλιοστών που χρησιμοποιούνται από ρυμουλκούμενα πυροβόλα του ίδιου διαμετρήματος που διατηρεί σε υπηρεσία ο Ελληνικός Στρατός (τα Μ101Α1 και τα M56 PACK).

Το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται ως απόθεμα ό,τι κι αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τη «συνεισφορά» της στον ευρωατλαντικό καταμερισμό. Ως προς αυτό, θυμίζουμε ότι με βάση στοιχεία που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, οι Αμερικανοί έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα «δωρεές» σε στρατιωτικό υλικό αξίας 60 εκατ. δολαρίων, ως αντιστάθμισμα των παροχών από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προς την κυβέρνηση Ζελένσκι (σε όπλα, μέσα, πυρομαχικά ), ενώ – πάντα κατά τους Αμερικανούς – υπάρχει περιθώριο για ακόμη 200 εκατ. δολάριαεφόσον γίνουν και άλλες τέτοιες αποστολές προς το Κίεβο.

Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής εγκρίθηκε το πρόγραμμα προμήθειας των ελικοπτέρων, UH-60M «Blackhawk» για την Αεροπορία Στρατού. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ για συνολικά 35 ελικόπτερα, που θα αξιοποιηθούν για τους ΝΑΤΟικούς σκοπούς.

   

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Με τις επιλογές της η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις τέλεσης βαρύτατων εγκλημάτων πολέμου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης έκανε την εξής δήλωση για την πώληση βλημάτων λευκού φωσφόρου με τελικό προορισμό την Ουκρανία:

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, η κυβέρνηση της ΝΔ, πρωτοστατώντας στη στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ στο μέτωπο της Ουκρανίας, στον πόλεμο με την Ρωσία, κατέθεσε για άλλη μια φορά για έγκριση νέο κατάλογο με οπλικά συστήματα και πυρομαχικά προς “πώληση”, πλέον των άγνωστων τεράστιων ποσοτήτων που έχουν ήδη αποσταλεί από τις αρχές του πολέμου.

Είναι δεδομένο ότι η αφαίρεση απ’ την ισχύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η αποστολή αυτών των όπλων και των πυρομαχικών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας αδυνατίζει αναμφισβήτητα την αμυντική δυνατότητα της χώρας.

Σήμερα η κυβέρνηση, υπερβαίνοντας κάθε όριο στην εμπλοκή της χώρας σ’ αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και καταπατώντας κάθε έννοια τήρησης των διεθνών Συνθηκών και των απαγορεύσεων του ΟΗΕ όσον αφορά τη χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας του λευκού φωσφόρου εναντίον ανθρώπινων στόχων, “πουλάει” στην Τσεχία, με τελικό προορισμό την Ουκρανία, δεκάδες χιλιάδες καπνογόνα βλήματα αρμάτων μάχης που περιέχουν τη χημική ουσία του λευκού φωσφόρου.

Με τις επιλογές της αυτές η κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί συνειδητά τις προϋποθέσεις τέλεσης βαρύτατων εγκλημάτων πολέμου. Η σιωπή των υπόλοιπων κομμάτων του κοινοβουλίου (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελ. Λύση, Νέα Αριστερά, “Σπαρτιάτες”, “Νίκη” και Πλεύση Ελευθερίας) σε αυτό το εν εξελίξει έγκλημα συνιστά συνενοχή.

Τα πράγματα είναι πλέον πολύ σοβαρά και επικίνδυνα, και δεν μπορούν για κανένα λόγο να εξελίσσονται πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού.

Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική κατηφόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα πλέον “βρώμικα” επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, αποποιούμενη ακόμη και το πρόσχημα της δήθεν “διεθνούς νομιμότητας”, όπως κάνει σήμερα με την αποστολή βλημάτων λευκού φωσφόρου στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Καταδικάζει την αποστολή στρατιωτικού προσωπικού και μονάδων, πολεμικών πλοίων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, και τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις υποστηρικτικές αυτών των ματωμένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Καταδικάζει, τέλος, τη δημιουργία συνθηκών ολοένα και πιο έντονης στοχοποίησης του λαού μας σε αντίποινα.

Το ΚΚΕ δεσμεύεται να ενημερώνει τον λαό, να αποκαλύπτει τις συνέπειες και προεκτάσεις αυτών των εγκλημάτων, να αγωνιστεί για να ανατρέψει τις συνθήκες που τα γεννούν».

Αναδημοσιεύεται από τον σημερινό Ριζοσπάστη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: