Ανταλλαγές πυρών στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο – Καταγγελίες για χρήση βομβών φωσφόρου από το Ισραήλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η χρήση τέτοιων πυρομαχικών απαγορεύεται διεθνώς σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης κατά μη στρατιωτικών στόχων ή ακόμη και στρατιωτικών στόχων σε αστικές περιοχές. 

Στο «κόκκινο» ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, με τον κίνδυνο της διεύρυνσης και επέκτασης της σύγκρουσης να είναι ορατός.

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολλάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής θέσης νωρίτερα το πρωί, ως απάντηση στη δολοφονία τριών μαχητών της κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στο νότιο Λίβανο τη Δευτέρα.

Από την άλλη ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ένα από τα αεροσκάφη του επιτέθηκε σε ένα παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ και το πυροβολικό του βομβάρδισε την περιοχή από όπου προήλθαν τα πυρά.

Αναφορικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο, το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Euromed), μία μκο με έδρα τη Γενεύη, κατήγγειλε ότι το Ισραήλ στην επίθεσή του στις φάρμες Sahl al-Mari και Shebaa χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου, δημοσιεύοντας και βίντεο που, σύμφωνα με το ίδιο, τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του.

Σύμφωνα με το EuroMed πολλά παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και στη Γάζα.

Η χρήση τέτοιων πυρομαχικών απαγορεύεται διεθνώς σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης κατά μη στρατιωτικών στόχων ή ακόμη και στρατιωτικών στόχων σε αστικές περιοχές. Τα πυρομαχικά φωσφόρου είναι ένα εμπρηστικό όπλο που αναφλέγεται σε επαφή με το οξυγόνο. Σε κλειστούς χώρους, οι τοξικές αναθυμιάσεις μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία και μόνιμη αναπνευστική βλάβη.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: