Τι… παίζει σήμερα;

Προτάσεις για έξοδο, την Παρασκευή 9 Ιούνη 2017…

ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά για τον Νίκο της καρδιάς και της γειτονιάς μας
Την Παρασκευή 9 του Ιούνη, στις 21:00, στο πάρκο του Νίκου Παπάζογλου (πρώην πάρκο Αγίου Θεράποντα) στην Κάτω Τούμπα, συναντιόμαστε, μιλάμε και τραγουδάμε για τον Νίκο της καρδιάς και της γειτονιάς μας.

Με οδηγούς στο ταξίδι μας τους «Mess στον τεκέ» και τους μουσικούς Δημήτρη και Θωμά Γκόγκο και Πάρη Χρηστίδη περιδιαβαίνουμε τους σημαντικότερους σταθμούς στη ζωή και την καριέρα του Νίκου Παπάζογλου.

Δυο βήματα από το στούντιο Αγροτικόν, όπου γράφτηκαν μερικές από τις σημαντικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής μουσικής, σε μια γειτονιά όπου ζωντανή είναι ακόμα η παρουσία του Νίκου, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας διοργανώνει μια ζεστή και συντροφική μουσική βραδιά τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά του μεγάλου τραγουδοποιού, του αγαπημένου καλλιτέχνη

ΒΙΒΛΙΟ

Για τις αντιθέσεις της κοινωνίας της Βενεζουέλας – «Όσα άφησε πίσω της η Καταιγίδα», του Σέσαρ Ρενχίφο
Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Γκόνης και το Φεστιβάλ ΛΕΑ (9ο Ιβηροαμερικανικό  Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Εν Αθήναις), προσκαλεί στην παρουσίαση του Βιβλίου του Βενεζουελάνου θεατρικού συγγραφέα, Σέσαρ Ρενχίφο «Όσα άφησε πίσω της η Καταιγίδα», την Παρασκευή 9 του Ιούνη στις 20:30, στο Poems & Crimes Art Bar, Αγίας Ειρήνης 17, Αθήνα.

Ο συγγραφέας συζητά με τη μεταφράστριά του, Μαρία Χατζηεμμανουήλ, για το έργο αυτό, όπου μιλά για τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις της κοινωνίας της Βενεζουέλας, οι οποίες  οδήγησαν στον Ομοσπονδιακό πόλεμο. Ο συγγραφέας ταυτίζεται με τα προβλήματα της κοινωνίας του και με τις λαϊκές τάξεις. Ασκεί, ωστόσο, κριτική για τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι εν λόγω κοινωνικές ομάδες και προτείνει εναλλακτικές λύσεις που αντιτίθενται στην ολιγαρχία, η οποία επιβάλλει εξοντωτικά μέτρα στον λαό, που παραμένει ενωμένος και αλληλέγγυος ενάντια στους καταπιεστές του.

40 χρόνια Γιορτή Βιβλίου
Ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών  διοργανώνει την 40η Γιορτή Βιβλίου στον πεζόδρομο της Ερμού, με αφετηρία την Πλατεία Ασωμάτων, μέχρι τις 11 του Ιούνη.

Η φετινή Γιορτή Βιβλίου συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την επανάσταση του 1917 στη Ρωσία και τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, συμβάντα που επηρέασαν ανάμεσα στα άλλα και την πολιτιστική ζωή στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Δευτέρα-Παρασκευή 18.00-22.00 // Σάββατο 10.00-14.30 και 18.30-11.00 // Κυριακή 10.00-14.30 και 18.30-10.30 // Πλατεία Αγίων Ασωμάτων, Αθήνα // Είσοδος ελεύθερη

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Τιμητική εκδήλωση και προβολή της ταινίας «BIET ΚΩΣΤΑΣ» για τον Έλληνα βιετκόγκ Κώστα Σαραντίδη
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, σε συνεργασία με την πρεσβεία του Βιετνάμ στην Ελλάδα, διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση και προβολή της ταινίας «BIET ΚΩΣΤΑΣ» (σκηνοθεσία: Γιάννης Τριτσιμπίδας), για τον Κώστα Σαραντίδη, τον Έλληνα που έγινε μύθος στα βουνά του Βιετνάμ.

Η εκδήλωση που πραγματοποιηθεί παρουσία της Πρέσβειρας του Βιετνάμ στην Ελλάδα Tran Thi Ha Phuong και του “πρωταγωνιστή” της την Πέμπτη 8 του Ιούνη, στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του Συλλόγους στην οδό Λάκωνος 9, Πάρκο ΚΑΠΑΨ, Αθήνα. Δείτε εδώ περισσότερα.

Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας 2017 – FeCHA
Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας (FeCHA) επιστρέφει και φέτος στο θερινό κινηματογράφο Λαΐς, με 15 ισπανόφωνες ταινίες σε πρώτη προβολή, που θα μας κρατήσουν συντροφιά κάτω από τα αστέρια. Έτσι, στην έναρξη την Πέμπτη 8 του Ιούνη, βυθιζόμαστε στο μυστήριο του «Αόρατου Επισκέπτη» -ενός θρίλερ χιτσκοκικών επιρροών- και ρίχνουμε αυλαία την Πέμπτη 15 Ιούνη, με τον Ρικάρντο Νταρίν και τη βραβευμένη ταινία «Ο Πιλότος».

Στις οχτώ μέρες που διαρκεί το FeCHA, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον πολυβραβευμένο κινηματογραφικό πλούτο της Ισπανίας, της Αργεντινής, του Μεξικού, του Περού, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, της Χιλής, του Εκουαδόρ και της Κούβας, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και να εκτεθούν στον πάντα επίκαιρο κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό της Λατινικής Αμερικής. Δείτε περισσότερα καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα πατώντας εδώ.

8-15 Ιούνη 2017 // Θερινός Κινηματογράφος Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδας – (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, Μετρό Κεραμεικός)

ΤΑΙΝΙΟΡΑΜΑ 2017 στο «Άστυ»: 7 βδομάδες – 49 ημερήσια αφιερώματα – 146 ταινίες
Μια κινηματογραφική χρονιά τελειώνει «γλυκά» με το Ταινιόραμα, τη σινεφίλ γιορτή που έχει γίνει θεσμός δεκαετίες τώρα. Στο Άστυ και πάλι, από τις 18 Μάη έως τις 5 Ιούλη, θα απολαύσουμε καλό σινεμά απ’ όλο τον κόσμο. Είτε αυτό αφορά εθνικές κινηματογραφίες: ουγγρικό, γερμανικό, ιταλικό, χιλιανό, ιρανικό, τουρκικό, γαλλικό κ.ά. κινηματογράφο με τις πλέον χαρακτηριστικές ταινίες τους.

Είτε ημερήσια αφιερώματα σε σύγχρονους σκηνοθέτες που έχουν ήδη αφήσει το στίγμα τους, τόσο στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ όσο και στις αίθουσες: Ζαν-Πιερ και Λυκ Νταρντέν, Ασγκάρ Φαραντί, Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν, Ρόι Άντερσον, Ζία Ζαγκέ, Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ινιάριτου, Ζακ Οντιάρ, Ντάνις Τάνοβιτς, Τζιμ Τζάρμους. κ.ά. Δείτε εδώ λεπτομέρειες και το πρόγραμμα προβολών.

Κινηματογράφος Άστυ, Πεζόδρομος Κοραή 4, Αθήνα // Πληροφορίες – κρατήσεις: τηλ. 210 3221925 // 7 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο – 6 ευρώ ανέργων // 45 ευρώ κάρτα διαρκείας για όλες τις ταινίες

Καθημερινά στον Ζέφυρο το αριστουργηματικό «Ηλιοτρόπιο» του Βιτόριο ντε Σίκα (σε επανέκδοση)
Το «Ηλιοτρόπιο» ένα από τα τελευταία αριστουργήματα του Ιταλικού Νεορεαλισμού, του Βιτόριο ντε Σίκα, προβάλλεται από την 1η του Ιούνη στον αγαπημένο θερινό των σινεφίλ ΖΕΦΥΡΟΣ, καθημερινά στις 21:00 και 23:00.

Μια από τις συγκλονιστικότερες αντιπολεμικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, με ρεσιτάλ ερμηνείας από το πρωταγωνιστικό ζεύγος Σοφία Λόρεν – Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, από τους παραγωγούς του Δόκτωρ Ζιβάγκο. Δείτε εδώ περισσότερα.

ΕΚΘΕΣΗ

«75 χρόνια Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν- 75 αντικείμενα»
Μια ξεχωριστή έκθεση με σπάνια αντικείμενα από την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης διοργανώνεται στο Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ» (Στοά Κοραή 4 -εντός της στοάς- Αθήνα //  Τηλ. 21 0325 2352).

Στην έκθεση με τίτλο «75 χρόνια Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – 75 αντικείμενα» παρουσιάζονται 75 αντικείμενα, με καλλιτεχνική και συναισθηματική αξία, από τη μακρόχρονη πορεία του Θεάτρου Τέχνης, από την ίδρυση του το 1942 από τον Κάρολο Κουν έως σήμερα. Κοστούμια, τμήματα σκηνικών και σκηνικά αξεσουάρ ιστορικών παραστάσεων, όπως οι «Όρνιθες» και οι «Πέρσες», προγράμματα, αφίσες, φωτογραφίες κ.ά, πολλά εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά κι αποτελούν μέρος της θεατρικής ιστορίας του τόπου μας, καθώς έχουν φιλοτεχνηθεί από σημαντικούς συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης. Δείτε εδώ περισσότερα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιούλη 2017, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


«Μια άλλη ζωή: ανθρώπινες ροές, άγνωστες Οδύσσειες»

Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί, στην Πειραιώς 260, τη μεγάλη έκθεση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αφιερωμένη στους πρόσφυγες και τη μετανάστευση. Συμμετέχουν 26 φωτογράφοι –οι περισσότεροι από αυτούς ενεργοί φωτοδημοσιογράφοι– με περισσότερα από 160 έργα τους, που παρουσιάζουν τη δραματική ανθρώπινη περιπέτεια του ξεριζωμού από την πατρίδα και του ταξιδιού προς το άγνωστο.

Η Ελλάδα, που λόγω της θέσης της υπήρξε ανέκαθεν σημείο υποδοχής πληθυσμιακών μετακινήσεων, έγινε και αυτή τη φορά αποδέκτης της προσφυγικής κρίσης. Η έκθεση αφηγείται με τον δικό της μοναδικό τρόπο το μεγάλο αυτό τραύμα της σύγχρονης ιστορίας. Δείτε εδώ περισσότερα.

Μέχρι τις 19 Ιούλη 2017 – ώρα 19:00 // Πειραιώς 260, Α // Τιμές εισιτηρίων: ​Κανονικό: 2€ // Γενικές Πληροφορίες: 210 9282900 // Κρατήσεις Εισιτηρίων: 210 3272000

Παρατείνεται μέχρι τις 17 Ιούνη η έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών

Κώστας Μπαλάφας, «Φωτογραφικές Μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα»
Μεγάλη αναδρομική έκθεση του μεγάλου Έλληνα φωτογράφου  παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών (Μαιζώνος 110). Ο Κώστας Μπαλάφας είναι ένας γνήσια λαϊκός καλλιτέχνης, αφενός γιατί ο λαός είναι ο βασικός πρωταγωνιστής των φωτογραφιών του, αφετέρου γιατί σ’ αυτόν κυρίως απευθύνεται αυτό το έργο. Εκτός από ανεξάντλητη πρώτη ύλη δηλαδή, οι άνθρωποι του λαού αποτελούν και τον τελικό αποδέκτη του έργου του. Η θεματική του έργου του, με ελάχιστες ίσως μικρές παρενθέσεις, είναι αξιοσημείωτα συνεχής και συνεπής, και υπήρξε κατά βάση η καταγραφή της μεταπολεμικής ελληνικής κοινωνίας σε κάθε της έκφανση. Η Ελλάδα όμως μέσα από τις φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα δεν είναι γραφική καρτ-ποσταλική, επιδερμικά ιστορική ή απλά μια γεωγραφικά προνομιακή χώρα. Είναι ένας ζωντανός παλλόμενος τόπος γεμάτος συγκρούσεις, ανακαλύψεις, αντιθέσεις. Η καταγωγή του από την Ήπειρο όξυνε οπωσδήποτε την ευαισθησία του στην καταγραφή της ζωής του Έλληνα, που αποκομμένος από τις μητροπόλεις της προόδου και των αποφάσεων, δίνει έναν άνισο αγώνα με αντίξοες συνθήκες. Έτσι ο φωτογράφος περιδιαβαίνει και καταγράφει, με το θαυμασμό ενός παιδιού και το αισθητήριο ενός καλλιτέχνη, το σφυγμό του ελληνικού χώρου από τις αλυκές του Ιονίου ως τα χειμαδιά της Ηπείρου και από την αρχιτεκτονική του Αιγαίου ως τα λιγνιτωρυχεία του Αλιβερίου και τα σιδηρουργεία της Αθήνας.

Δημοτική Πινακοθήκη (Μαιζώνος 110, Πάτρα) Διάρκεια έκθεσης: 5 Μαΐου – 28 Μαΐου 2017 Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Μαΐου, στις 20:00 Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10:00-13:00, Τρίτη & Παρασκευή 18.00-21.00 Κυριακή κλειστά

«Πορτραίτα Ιστορίας», Βούλα Παπαϊωάννου – Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960

Το βλέμμα δύο κορυφαίων φωτογράφων του 20ου αιώνα στις ταραγμένες εποχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της ανασυγκρότησης στην Ελλάδα παραβάλλει η έκθεση «Πορτραίτα Ιστορίας» που συνδιοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση αποτελεί μία ανθολογία εικόνων των φωτογράφων Βούλα Παπαϊωάννου και Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αποτυπώνεται η Ελλάδα κατά το κρίσιμο διάστημα 1940-1960.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 200 περίπου έργα, καθώς και άλλο ιστορικό υλικό, μαζί με δύο πορτραίτα των φωτογράφων από την τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ. Στα έργα, περιλαμβάνονται σε πλήρη μορφή τα δύο σπάνια κατοχικά λευκώματα «Μαύρο Λεύκωμα» της Βούλας Παπαϊωάννου και «Σούπα του παιδιού και ΙΚΑ Πειραιώς» του Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αντανακλάται το σκληρό πρόσωπο του Πολέμου και ο αγώνας για επιβίωση.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Μανώλης Σκούφιας // Διάρκεια: 06/04/2017-10/09/2017 // Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι) Ναυάρχου Βότση 3, ΤΚ 54624 Θεσσαλονίκη, Tηλ: 2310 566 716 – Fax: 2310 566 717 – E-mail:  [email protected]

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Νίκος Κούνδουρος. Μάρτυρες στο κάδρο»
Στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας, διοργανώνεται και θα παρουσιαστεί  για τους μήνες Μάιο – Ιούνιο έκθεση-αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο  με τον τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ». Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο του Κούνδουρου με έργα ζωγραφικής του ιδίου με φωτογραφικά πορτρέτα από την ταινία του «Μπαϋρον», με εικόνες, με αρχειακό υλικό και όλα εκείνα που συνθέτουν το «μαρτυρολόγιο» του ελληνισμού μέσα από το χρωστήρα και τον καμβά του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας (ΙΑΜΥ), τηλ.  22980-52355  / www. iamy.gr // Επιμέλεια – Οργάνωση: MVN Consultans – Γιώργος Μυλωνάς // Διάρκεια έκθεσης: 6 Μάη – 02 Ιούλη 2017. // Ώρες επισκέψεων: Καθημερινά 9:00 – 16:00 / Θερινή Περίοδος:  9:00 – 16:00 & 19:30 – 21:30

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: