Τα δύο πρόσωπα της Αργεντινής και τα χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου

Η Εθνική Αργεντινής, ο Κόκκινος Οκτώβρης, η Παλαιστίνη και το “φιλικό” με το Ισραήλ.

Για κάποιους είναι η γοητεία του Τσε, για άλλους η μαγεία του Μαραντόνα ή του Μέσι. Για πολλούς και διάφορους λόγους, η Εθνική Αργεντινής είναι ο απόλυτος και διαχρονικός ποδοσφαιρικός έρωτας για πολλούς συντρόφους, που γίνεται σαν απωθημένο, όσο μένει μακριά από την κατάκτηση του τρίτου της Μουντιάλ. Και συνεχίζει να δίνει λόγους στους πιστούς της, για να ανανεώνουν τους όρκους αγάπης τους. Αλλά και για το ακριβώς αντίθετο…

Στη συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση της 23άδας που θα ταξιδέψει τον Ιούνιο στη Ρωσία, με φόντο την ταπετσαρία με τους χορηγούς και την Κόκα-Κόλα στο τραπέζι, ένας δημοσιογράφος έδωσε στο Χιλιανό προπονητή της εθνικής, Χόρχε Σαμπάολι ένα μπλουζάκι, με ένα σχέδιο και το σύνθημα “Οχτώβρης”. Τα οποία παραπέμπουν ευθέως στο δίσκο “OKTUBRE” των Patricio Rey y sus Redonditos de Ricota, που κυκλοφόρησε το 1986, και είναι εμπνευσμένος από τον Κόκκινο Οχτώβρη του 17, που σημάδεψε την ιστορία του εικοστού αιώνα. Ο Σαμπάολι έχει χτυπήσει στο χέρι του ένα τατουάζ με αναφορά στο συγκεκριμένο δίσκο, και υποσχέθηκε να φορέσει το μπλουζάκι αν η Αργεντική πάρει το Μουντιάλ.

Ζήτω ο Κόκκινος Οκτώβρης και η Argentina, σωστά; Ναι, μόνο που δεν είναι έτσι ακριβώς -ή δεν είναι μόνο έτσι. Η Αργεντινή, που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας της για το Μουντιάλ της Ρωσίας, έχει προγραμματίσει για τις 9 Ιουνίου να δώσει φιλικό αγώνα με την εθνική Ισραήλ, που αποκτά εκ των πραγμάτων πολιτική διάσταση μετά την πρόσφατη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, και δίνει νομιμοποίηση στις ενέργειες του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ.

Δεν υπάρχει καμία ειρήνη, για να υπάρξει “φιλικός αγώνας”, και η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει διεθνώς πολλές αντιδράσεις. Ξεχωρίζει η έκκληση που απεύθυνε στους διεθνείς της Αργεντινής μέσω βίντεο ένας Παλαιστίνιος ποδοσφαιριστής, που δέχτηκε στα πόδια του τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών του ισραηλινού στρατού, ενώ διαδήλωνε ειρηνικά. Ο Mohammed Khalil ζητά από το Λιονέλ Μέσι και την παρέα του να μη συμμετάσχουν και να ακυρώσουν το “φιλικό αγώνα”, σε ένδειξη αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας για τα εγκλήματα των Ισραηλινών.

Palestinian footballer in Gaza to Argentina and Messi: Cancel match in Israel!

Watch! In a video message, young Palestinian footballer Mohammed Khalil makes a powerful appeal to the Argentinian national football team, including captain Lionel Messi, to cancel their friendly match with Israel on June 9, 2018. Khalil, from Gaza, was shot by an Israeli sniper in the knee, ending his promising football career.Tell AFA – Selección Argentina and Leo Messi: There’s #NothingFriendly about shooting footballers! Cancel your match with Apartheid Israel!#Nakba70 #GreatReturnMarch

Gepostet von Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel am Dienstag, 15. Mai 2018

Αν και υπάρχει προβληματισμός στις τάξεις της Αργεντινής, οι πιθανότητες ακύρωσης του αγώνα δεν είναι πολλές. Ο επαγγελματικός αθλητισμός δείχνει για άλλη μια φορά τα όριά του, ακόμα κι αν αφήνει περιθώρια για κάποιους ισχυρούς συμβολισμούς, όπως με το μπλουζάκι για τον Κόκκινο Οκτώβρη, και τους ιστορικούς συνειρμούς με τη χώρα διεξαγωγής του φετινού Μουντιάλ.

Με πληροφορίες από τη σελίδα του HUMBA στο Facebook.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: