“Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά ο συμπαίκτης μου είχε άδικο που αντέδρασε στις ύβρεις”…

Ούτε στη Γιουβέντους, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες, φανερούς και ντροπαλούς, σε κάθε ομάδα και άθλημα.

Όλοι έχουμε ακούσει τη γνωστή επωδό κάποιων ντροπαλών φασιζόντων “εγώ δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…” όπου μετά το αλλά ακολουθεί κάτι σαν “δεν τους αντέχει η οικονομία”, “να μη ζουν εις βάρος μας”, ” να μην είναι λαθραίοι, προκλητικοί” και δε συμμαζεύεται…

Τι γίνεται όμως όταν ακούς μια ολόκληρη κερκίδα να σε βρίζει για το χρώμα της επιδερμίδας σου και στο τέλος ακούς τους συμπαίκτες σου και τον προπονητή σου να λένε πως το δίκιο είναι κάπου στη μέση;

Αυτό περίπου έζησε χτες βράδυ στο Καμπιονάτο, ο παίκτης της Γιουβέντους Moise Kean (Μόιζε Κέαν), γεννημένος στην Ιταλία με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού, που άκουγε σ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού την κερκίδα της Κάλιαρι να επιτίθεται με ρατσιστικά συνθήματα και τραγούδια σε αυτόν και το συμπαίκτη του Ματουιντί.

Όταν λοιπόν σκόραρε το γκολ που σφράγιζε τη νίκη της ομάδας του, λίγο πριν τη λήξη του αγώνα, στάθηκε ακίνητος σαν άγαλμα μπροστά στους χυδαίους υβριστές του και τους αποστόμωσε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο. Σωστά;

Ναι, αλλά δεν είναι όλοι σύμφωνοι με αυτό. Ο προπονητής του Μαξ Αλέγκρι είπε πως δεν έπρεπε να πανηγυρίσει με αυτόν τον τρόπο. Ίσως θεωρεί πως έτσι προκάλεσε τους αντιπάλους, αλλά δε μας εξηγεί με ποιον ακριβώς τρόπο έγινε αυτό ή γιατί πρέπει οι παίκτες να ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές και πώς πρέπει κατά τη γνώμη του, τέλος πάντων, να αντιδρά όποιος παίκτης βρίσκεται στη θέση του Κέαν.

Τα χειρότερα όμως δεν είχαν έρθει ακόμα. Ο συμπαίκτης του Κιν, Λεονάρντο Μπονούτσι, που είναι ο αρχηγός της ομάδας και έβαλε το άλλο γκολ της Γιούβε, είπε ότι η ευθύνη είναι 50-50%, εξισώνοντας ουσιαστικά το θύτη με το θύμα της ρατσιστικής επίθεσης.

“Ο Κέαν πρέπει να ξέρει πως όταν βάζει ένα γκολ, πρέπει να σκέφτεται να εμψυχώνει την ομάδα. Προσέβαλαν και τον Ματουιντί. Η ευθύνη είναι 50%-50%”.

Κάποιοι στην Ιταλία προσπαθούν να βγάλουν τον Μπονούτσι περίπου βλάκα -αντί για ένοχο- που δε διατύπωσε σωστά τη σκέψη του. Ακόμα κι αν συμφωνεί κανείς βέβαια πως ένας ρατσιστής -ή όσοι κρατάνε “ίσες αποστάσεις”- που αξιολογεί τους ανθρώπους με βάση το χρώμα του δέρματος, δεν μπορεί να διακρίνεται από ιδιαίτερη νοημοσύνη, αυτός δεν είναι λόγος να τους καλύπτουμε ή να τους συγχωρούμε.

Ούτε στη Γιουβέντους, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες, φανερούς και ντροπαλούς, σε κάθε ομάδα και άθλημα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: