Το μεγάλο ξεπούλημα της ΔΕΗ

Ξεπούλησαν τον ΑΔΜΗΕ, ξεπούλησαν το ΔΕΔΔΗΕ, ξεπουλάνε τη ΔΕΗ. Συνεχίζουν με θράσος και ξεδιαντροπιά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, της δικής μου και της δικής σου…

Πιστή στα νεοφιλελεύθερα δόγματα του Φρίντμαν και της Σχολής του Σικάγο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει με περισσό θράσος στο περαιτέρω ξεπούλημα της ΔΕΗ, του εθνικού ενεργειακού φορέα της χώρας. Το έχετε αντιληφθεί; Πάμε πάλι! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η περίφημη κυβέρνησή του, αυτή των αρίστων, ξεπουλάει με σαρωτικούς ρυθμούς τα τιμαλφή του δημοσίου, τη λαϊκή περιουσία, τα δικά μου και τα δικά σου υπάρχοντα. Σειρά έχει τώρα η ΔΕΗ, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, μία δημόσια υπηρεσία που έστησαν με τους κόπους και τους φόρους τους γενεές πολιτών αυτής της χώρας.

Πώς την ξεπουλάνε; Με τον πολύ απλό τρόπο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, δηλαδή της αύξησης του ποσοστού της εταιρείας που ήταν διαθέσιμο προς διαπραγμάτευση και πώληση μέσω μετοχών, σε συνέχεια της περίφημης μετοχοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών, όπως έλεγαν παλιότερα το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. Μετοχοποίηση για όσους δε γνωρίζουν ή δε θυμούνται ήταν το να κόβουν ένα ποσοστό της εταιρείας και να το μοιράζουν σε μερίδια, δηλαδή σε μετοχές τις οποίες πουλούσαν σε ιδιώτες. Σήμερα αυξάνουνε αυτά τα ποσοστά που είχαν τότε ξεπουλήσει, μέσω των ΑΜΚ και ξεπουλάνε έτι περαιτέρω τα δημόσια τιμαλφή. Η αισχρή και προκλητική ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ κάνει λόγο για μείωση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου στο 34%, το οποίο αποκαλεί “ισχυρό” και “καθοριστικής σημασίας”, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πως το δημόσιο θα συμμετέχει στη ΔΕΗ μέσω του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, έκαστο των οποίων θα κατέχει ένα μονοψήφιο ποσοστό συμμετοχής στη ΔΕΗ. Τόσο καθοριστική θα είναι η συμμετοχή τους στο μετοχικό σχήμα. Θα τους καλούν τιμητικά και στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων για να τους κεράσουν καφέ φίλτρου και μπισκότο κανέλας.

Τι άλλο ξεπούλησαν πριν 20 μέρες; Το 49% του ΔΕΔΔΗΕ μαζί με το management της εταιρείας. Ποιος είναι ο ΔΕΔΔΗΕ; Είναι μια άλλη δημόσια υπηρεσία που κατέχει όλο το εναέριο και υπόγειο ηλεκτρικό δίκτυο, καλώδια, πυλώνες, υποσταθμούς και μετασχηματιστές, είναι ο περίφημος Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Είναι εκείνο το σπλάχνο της ΔΕΗ, που λεγόταν Τμήμα Διανομής και ξεριζώθηκε βιαίως το 2009, επειδή έτσι ήθελαν οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας (συμμόρφωση με το φιρμάνι της ΕΕ 2009/72/ΕΚ), με σκοπό την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως ακριβώς είχαν κάνει και οι “αριστεροί” τεχνοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2015 στα πλαίσια διάσωσης της οικονομίας της χώρας, ξεπουλώντας και το άλλο σπλάχνο της ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, κατά 49% συν τη διοίκηση της εταιρείας, όπου ΑΔΜΗΕ είναι μία άλλη δημόσια υπηρεσία, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Να θυμίσουμε εδώ πως η ίδια στήλη σας είχε ενημερώσει για το ερχόμενο ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ ήδη από το Γενάρη του 2020 (https://www.katiousa.gr/apopseis/to-simeio-g-tou-deddie/). Και τώρα τι απέμεινε να ξεπουλήσουν; Μα φυσικά, την ίδια τη ΔΕΗ. Και πότε διάλεξαν να την ξεπουλήσουν; Ακριβώς τη στιγμή που μαίνεται παγκοσμίως μία τεράστια ενεργειακή κρίση, ακριβώς τη στιγμή που η Ευρώπη εισάγει κάρβουνο για να το κάψει και να παράξει ρεύμα, ακριβώς τη στιγμή που τα τιμολόγια του ρεύματος εκτοξεύονται στα ύψη πλήττοντας λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και ακριβώς τη στιγμή που περνάμε το κατώφλι ενός κατά τις προβλέψεις βαρύ χειμώνα.

Γιατί τα ξεπουλάνε; Για να στηρίξουν κατά πως λένε τον υγιή ανταγωνισμό (των μονοπωλίων) που κάποια στιγμή θα μειώσει κατά πως λένε τις τιμές και τελικός κερδισμένος θα είναι κατά πως λένε ο καταναλωτής. Αυτά λένε αυτοί, ότι δηλαδή ενώ το ρεύμα ήταν κοινωνικό αγαθό και ο λαός πλήρωνε στη δημόσια υπηρεσία την αξία του, χωρίς να τίθεται ζήτημα κέρδους, το ξεπούλησαν σε ιδιώτες και το μετέτρεψαν σε εμπόρευμα, ενσωματώνοντας στην τιμή πώλησης του το κέρδος του ιδιώτη και έτσι η τιμή του αυξήθηκε τόσο, που πλέον υπάρχει ανάγκη περαιτέρω ξεπουλήματος ώστε να δημιουργηθεί ανταγωνισμός για να μειωθεί κάπως η υψηλή τιμή του ρεύματος. Ε λοιπόν, όλο αυτό το νεοφιλελεύθερο γαϊτανάκι που αυτοί το ονομάζουν ανάπτυξη, εμείς οι Κομμουνιστές το ονομάζουμε ξεπούλημα. Και ειλικρινά θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια τόσο στον πρωθυπουργό μας, όσο και στην άριστη κυβέρνησή του, διότι το να καταφέρνεις να ξεπερνάς σε ξετσιπωσιά και σε ξεδιαντροπιά ακόμη και το Big Brother είναι πραγματικό κατόρθωμα.

Υ.Γ. Σήμερα 29 Σεπτέμβρη είναι η γιορτή του Αγίου Κυριάκου του Αναχωρητή, να σε χαιρόμαστε Κυριάκο και καλή σου και σύντομη αναχώρηση, μπας και μείνει απούλητο κανένα δημόσιο αγαθό, έστω ένα στυλό…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: