Το ημιτελές διάγγελμα του Πρωθυπουργού προς τον “εχθρό λαό”

Όταν το αίσθημα του φόβου αρχίζει να σε καταβάλλει, όταν νιώθεις ένα χέρι να σε πνίγει από μέσα, όταν οι σκέψεις σε παραλύουν, είναι αδύνατο να σκεφτείς καθαρά. Και το πιο κοντινό θύμα για να κατηγορήσεις είναι εκεί και είσαι εσύ ο ίδιος.

Συνήθως η περίοδος του καλοκαιριού είναι μια περίοδος εώς και νεκρή από ειδήσεις. Όχι πάντα  όμως και σίγουρα όχι φέτος.

Τα δελτία των 8 έχουν γεμίσει από ρεπορτάζ για τον Covid 19 και την εν εξελίξει πανδημία. Ναι, αυτή για την οποία τα ίδια δελτία και η κυβέρνηση των αρίστων, διαλαλούσαν ότι νικήσαμε. Φυσικά και το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν ούτε ένα ρεπορτάζ για τις ελλείψεις των νοσοκομείων που δεν σταμάτησαν λεπτό να καταγγέλουν οι ΟΕΝΓΕ και τα σωματεία, δεν έκαναν ούτε μισό ρεπορτάζ για το τι έγιναν οι κινητές μονάδες ελέγχου ή για τις ΜΕΘ και τις προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών. 

Θα περίμενε λοιπόν κανείς, ότι μετά την κατάρρευση του αφηγήματος περί νίκης απέναντι στον covid 19 θα ακούγαμε έστω και αργά, έστω και τώρα για όλα τα παραπάνω. Όχι, φυσικά και όχι. Γιατί στην καπιταλιστική λογική τα αστικά ΜΜΕ δεν υπάρχουν για να ενημερώνουν, αλλά για να χειραγωγούν. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος χειραγώγησης από τον ίδιο τον φόβο. Και για να είμαστε ακριβείς, τον τρόμο. Μα όσοι ασκούν εξουσία μέσω του τρόμου, δεν ονομάζονται  τρομοκράτες;  Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με τρομοκράτες των 8; 

Ενδεχομένως και μόνο η ερώτηση να ακούγεται περίεργη στα αυτιά των πολλών, ίσως και τραβηγμένη. Τα ίδια τα ΜΜΕ έχουν φροντίσει η λέξη αυτή να συνοδεύεται με εικόνες από τα Εξάρχεια, από πορείες ή ακόμα πιο συχνά από Άραβες. Όντως ο καλύτερος τρόπος για να διώξεις τις υποψίες από πάνω σου είναι να κατηγορείς κάποιους άλλους για κάτι που κάνεις εσύ ο ίδιος. Ακριβώς αυτό δεν έκαναν και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας; Δεν κατηγορούσαν όποιον ζητούσε μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους (τεστ) ή προσλήψεις ως αμόρφωτο ή λαϊκιστή;

Ας επανέλθουμε όμως στο ερώτημα. Κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε τα τελευταία δελτία ειδήσεων που είδατε ή τις αντίστοιχες εφημερίδες που διαβάσατε. Εικόνες καταστροφής. Τα κρούσματα ανεβαίνουν, οι επιστήμονες/τηλεστάρ προειδοποιούν, ο πρωθυπουργός κάνει διάγγελμα. Καλούν τους απείθαρχους πολίτες να συμμορφωθούν και να μη φέρονται ανεύθυνα. Το αίσθημα του φόβου ξεκινά. Το μυαλό θολώνει και γεμίζει σκέψεις. Ιδρώτας, πόδια που τρέμουν. Ένα αίσθημα ανημπόριας απέναντι στην απειλή. Ποιος φταίει; Εμείς, ο διπλανός μας, ο γείτονάς μας που δεν είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Και τι μπορούμε να κάνουμε; Μα αφού εμείς φταίμε να περιμένουμε τη δίκαιη τιμωρία μας.

Αν έστω και τώρα, αποφάσιζαν οι κυβερνώντες να πουν στο λαό την αλήθεια, να τον ενημερώσουν για τα πράγματα ως έχουν και να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους το διάγγελμα του Πρωθυπουργού θα έπρεπε να είναι πολύ διαφορετικό. Θα ήταν περίπου όπως  το έγραψε η Μαρία Παρέντη:

“Κυρίες και κύριοι, δεν έχουμε τον παραμικρό έλεγχο σχετικά με την πανδημία. Τα μέτρα του Μαρτίου πάρθηκαν καθώς υπήρχε το παράδειγμα της Ιταλίας, αλλιώς θα χορεύαμε καλαματιανό στις παρελάσεις της 25ης ανέμελοι. Σας κλείσαμε μέσα γιατί δεν θα είχαμε τι να σας κάνουμε, αν κολλούσατε όλοι μαζί. Δεν μας πολυνοιάζει ούτε η ζωή, ούτε η υγεία σας, αλλά δεν είμαστε για να πεθαίνετε μαζικά ή να πρέπει να σας συντηρούμε στα δημόσια νοσοκομεία. Γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, τους έχουμε παντελώς γραμμένους, τούς στείλαμε και τα ΜΑΤ να τους ρίξουν ένα χεράκι ξύλο, όταν τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν. Το ΕΣΥ έχει το μαύρο του το χάλι και δεν είναι ικανό όχι σε πανδημία να ανταπεξέλθει, μα ούτε στην καθημερινότητα ως αυτή είχε προ κορονοϊού. Σας είπαμε να μήν φοράτε μάσκες όταν δεν είχαμε, σας είπαμε να φορέσετε όταν προμηθευτήκαμε. Σας τρελάναμε, πεινάσατε, τσακωθήκατε μεταξύ σας, είπατε θα λογαριαστούμε, μα ακόμη εμείς σας χτυπάμε το ντέφι και χορεύετε. Την ψυχική υγεία την έχουμε αφήσει στο έλεός της. Κλείσαμε τα σχολεία, αλλά τα ανοίξαμε όταν έπρεπε να γυρίσετε στις δουλειές σας, δίχως να λογαριάσουμε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Οι εργάτες δεν σταμάτησαν ποτέ να δουλεύουν, οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ, για μας είναι όπως πάντα, αναλώσιμα υλικά. Ανοίξαμε τα σύνορα για μια χούφτα τουρίστες, εσάς δεν σας περισσεύει ταληρο για διακοπές άλλωστε. Τώρα θα σας ταράξουμε στην ατομική ευθύνη. Φταίτε εσείς για όλα, όπως φταίξατε για την κρίση, για την ανεργία, για την φτώχεια σας. “.

Είναι όμως έτσι άραγε; Φταίμε πάλι εμείς για όλα; Οι ανεύθυνοι πολίτες ήταν αυτοί που δήλωναν ότι η χρήση μάσκας είναι επικίνδυνη και τα διαγνωστικά τεστ δε χρειάζονται ή ο κύριος Τσιόδρας; Οι ανεύθυνοι πολίτες ήταν αυτοί που δήλωναν πως νικήσαμε των ιό και πλέον είμαστε μια φιλόξενη covid free χώρα για τουρίστες ή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρωθυπουργός; Οι ανεύθυνοι πολίτες έκλεισαν το μάτι στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού των all inclusive για την μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας ή τα Υπουργεία Προστασίας του πολίτη και Τουρισμού; Οι ανεύθυνοι πολίτες αρνήθηκαν να διενεργείται τεστ σε όσους τουρίστες εισέρχονται στη χώρα γιατί θα κόστιζε πολύ, ενώ έδιναν δεκάδες εκατομμύρια στα ΜΜΕ ή η κυβέρνηση με τον επιστημονικό μανδύα του κ. Τσιόδρα; Οι ανεύθυνοι πολίτες δεν προσέλαβαν υγειονομικό προσωπικό και δεν άνοιξαν τις απαραίτητες κλίνες ΜΕΘ ή μήπως ο Υπουργός Υγείας;

Φυσικά όταν το αίσθημα του φόβου αρχίζει να σε καταβάλλει, όταν νιώθεις ένα χέρι να σε πνίγει από μέσα, όταν οι σκέψεις σε παραλύουν, είναι αδύνατο να σκεφτείς καθαρά. Και το πιο κοντινό θύμα για να κατηγορήσεις είναι εκεί και είσαι εσύ ο ίδιος. Εκεί, σε σένα στοχεύουν και τα δελτία των 8 και κατ’επέκταση η κυβέρνηση. Για αυτό δεν αναρωτιούνται και ούτε θα αναρωτηθούν δημόσια για ποιο λόγο δε λειτουργούν οι κινητές μονάδες, γιατί δεν προσλαμβάνονται υγειονομικοί, γιατί δεν ανοίγουν νέες κλίνες ΜΕΘ. Όλα αυτά κοστίζουν και κόβουν κέρδη και μίζες από αυτούς και τα αφεντικά τους. Ενώ το να βάζεις τον πολίτη να κατηγορεί τον εαυτό του και τον διπλανό του, είναι παντελώς ανέξοδο και σε απαλλάσσει από το βάρος των ευθυνών.

*Πάνος Χριστοδούλου, Ειδικευόμενος Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακής Ιατρικής, MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, PGCert Διαχείρισης κρίσεων στη δημόσια υγεία και ανθρωπιστικής απάντησης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: