Τα ΣΥΡΙΖΟτρολ και ο αποδιοπομπαίος τράγος

Η μόνη κηλίδα που επιτρέπεται είναι αυτή που καλύπτει το πρόσωπο του κατ’ όνομα υπουργού υγείας, ο οποίος γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης και της προκλητικής και κατάπτυστης στάσης του πρωθυπουργού να εκθέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών του, σε αντάλλαγμα της κερδοφορίας των κεφαλαιοκρατών αφεντικών του. 

Είναι ξεκάθαρο πως η υγειονομική διαχείριση της μετά καραντίνας εποχής ήταν ένα τεράστιο ναυάγιο. Το εγχείρημα της κυβέρνησης να διασώσει την τουριστική αγορά και να επιτύχει ένα “success story” στον τουρισμό όπως έλεγε ο πρωθυπουργός, κατέληξε σε υγειονομικό φιάσκο με την πανδημία να είναι εκ νέου παρούσα, ανεξέλεγκτη και πιο δυναμική σε σχέση με το αποκαλούμενο πρώτο κύμα της. Βρισκόμαστε στα μισά του Αυγούστου και η κατάσταση έχει ήδη ξεφύγει ανεπιστρεπτί και μάλιστα κοιτάζοντας επί της ουσίας επιδημιολογικά την εικόνα του περασμένου δεκαπενθημέρου. Η εικόνα της εβδομάδας του δεκαπενταύγουστου είναι στο δρόμο, φαίνεται να τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και θα φτάσει σε εμάς στα τέλη του μηνός.

 

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αγνόησε κάθε μαθηματικό μοντέλο, κάθε επιστημονική πρόβλεψη, κάθε κοινή λογική και άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της χώρας στην πανδημία, εκθέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο δεκάδες – προς το παρόν – συμπολίτες μας. Και όλα αυτά για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του, μικρούς και μεγαλύτερους, οι οποίοι απαίτησαν τη διάσωση των κερδών τους με κάθε κόστος και το πέτυχαν. Από τους μικρέμπορους, τους μικροξενοδόχους και τους μικρούς εστιάτορες μέχρι τις μεγάλες πολυεθνικές του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών.

 

Και ενώ ο υπουργός τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στάθηκε ανάξιος να προβάλλει την covid-free Ελλάδα του Μάη και να προσελκύσει ξένο τουρισμό (κατά 80% ο φετινός τουρισμός ήταν ελληνικός – ΣΕΤΕ 8/2020), να πουλήσει δηλαδή το “ελληνικό καλοκαίρι”, ένα προϊόν που πωλείται μόνο του, χωρίς καμία προσπάθεια, που “πουλάει μέσα από την κούτα” όπως λένε οι έμποροι, παρά ταύτα βρίσκεται ακόμη στη θέση του τόσο μετά τον ανασχηματισμό, όσο και μετά τη δημοσιοποίηση των αριθμών του φετινού τουριστικού προϊόντος, που ολοένα ανακοινώνονται καθώς βαδίζουμε προς το τέλος του θέρους.

 

Στη θέση του παραμένει και ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έχει τάξει τόσα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων που και ο ίδιος αδυνατεί να θυμηθεί. Η όλη ιστορία με τα άτοκα δάνεια ενίσχυσης των επιχειρήσεων από την επενδυτική τράπεζα κατέληξε επίσης σε φιάσκο, με τα χρήματα να κατευθύνονται σε “γαλάζιες τσέπες” μεγάλων επιχειρήσεων, με μεγάλα ποσοστά των δανείων να παρακρατώνται υπό δέσμευση από τις τράπεζες και με τους μικρούς επιτηδευματίες να ενημερώνονται πως το ‘ταμείον είναι μείον’ διότι τα κεφάλαια εξαντλήθηκαν γι’ αυτούς, ασχέτως του πότε έκαναν την αίτηση.

 

Και μέσα σε όλα αυτά, σαν κερασάκι στην τούρτα, κυκλοφορεί από χθες η είδηση που θέλει τον πρωθυπουργό να αφαιρεί  σιωπηρά με ένα ΦΕΚ, όλες τις υπουργικές αρμοδιότητες από τον υπουργό υγείας, Βασίλη Κικίλια, καθιστώντας τον επί της ουσίας διακοσμητικό υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου, μα πάνω από όλα στη θέση του. Με όλες τις υπουργικές αρμοδιότητες επιφορτίστηκε ο υφυπουργός υγείας, Βασίλης Κοτζαμάνης, ο οποίος επί της ουσίας αναβαθμίστηκε σε υπουργό, άνευ θώκου. Και όλα αυτά, για να μη γίνει πολύς θόρυβος και λερωθεί με λάσπη το εικονοστάσι της καταπληκτικής μας κυβέρνησης. Η μόνη κηλίδα που επιτρέπεται είναι αυτή που καλύπτει το πρόσωπο του κατ’ όνομα υπουργού υγείας, ο οποίος γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης και της προκλητικής και κατάπτυστης στάσης του πρωθυπουργού να εκθέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών του, σε αντάλλαγμα της κερδοφορίας των κεφαλαιοκρατών αφεντικών του. Η Νέα Δημοκρατία και τα προσκείμενα σε αυτή ΜΜΕ έσπευσαν να δηλώσουν πως πρόκειται για fake news που προέρχονται από τα τρολς του ΣΥΡΙΖΑ στο Twitter. Σε κάθε περίπτωση όμως το ΦΕΚ δεν είναι fake και η αμοιβαία δυσαρέσκεια μεταξύ του Μαξίμου και του Βασίλη Κικίλια πατάει σε στέρεες ενδείξεις. Άλλωστε όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

 

Είναι γνωστόν τοις πάσι άλλωστε τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί ο πρωθυπουργός και ποιοι πραγματικά είναι οι εντολοδόχοι και οι αφεντάδες του. Η Νέα Δημοκρατία πιστό κόμμα των αστών και του κεφαλαίου γίνεται ηθικός αυτουργός στις δολοφονίες δεκάδων αθώων πολιτών που καταλήγουν καθημερινά από τις επιπλοκές του κορωνοϊού και που σήμερα θα ζούσαν, αν ο πρωθυπουργός είχε ακούσει την επιστημονική κοινότητα και την κοινή λογική και είτε δεν άνοιγε τα σύνορα της χώρας στην πανδημία, είτε εφάρμοζε αυστηρά μέτρα σε κάθε έναν επισκέπτη που έμπαινε στη χώρα. Προτίμησε όμως να τη μετατρέψει σε ένα ξέφραγο αμπέλι, αφού πρώτα έπεισε τη νεολαία πως είναι άτρωτη και πως η πανδημία αφορούσε κατά κύριο λόγο την τρίτη ηλικία. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό και αποτυπώνεται καθημερινά στα ενημερωτικά δελτία του ΕΟΔΥ.

 

Εν κατακλείδι, ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σαφώς έχει ευθύνη για την κατάσταση που βιώνουμε και την υγειονομική διαχείριση του περασμένου τριμήνου. Ακόμη και αν σε πολλές αποφάσεις του πρωθυπουργού διαφωνούσε, όπως δήλωσε χθες, είχε κάθε δυνατότητα να παραιτηθεί εγκαίρως δηλώντας δημοσίως τις διαφωνίες του, αλλά η καρέκλα όπως πάντα είναι γλυκιά. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και ο πρωθυπουργός οφείλει αφενός να αποδώσει ευθύνες στον ίδιο και στα μέλη της κυβέρνησής του και να πάψει να πετάει την “καυτή πατάτα” στα χέρια του λαού και της ατομικής του ευθύνης. Θα πρέπει άμεσα να γίνει απολογισμός ενεργειών και αποτελεσμάτων και το ζήτημα να τεθεί στην κρίση του λαού, εμμέσως ή άμεσα.

 

Υ.Γ. Για τον πιστό που κοινωνούσε ενώπιων του πρωθυπουργού και για τον ασπασμό της εικόνας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νομίζω πως τα σχόλια περιττεύουν, απλώς κάποιος πρέπει επισήμως να αναθεωρήσει τη λήξη του Μεσαίωνα, ειδικά για την Ελλάδα…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: