Η Σεμίνα Διγενή ξεκίνησε την “Αποδελτίωση” και εμείς την απολαύσαμε!

Η Σεμίνα Διγενή αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το πραγματικό δύσκολο έργο της αποδελτίωσης των απάντων της, ενόσω ακόμη παράγει με αμείωτο ρυθμό! Το αποτέλεσμα είναι ένα απολαυστικό βιβλίο γεμάτο πολύτιμες στιγμές του έργου της, μια συλλογή που περιέχει περί τα 120 “αποκόμματα” από διάφορα μέσα που πέρασε και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της, στο διάβα της δημοσιογραφικής της πορείας.

Αν κάποιος μου ζητούσε να κάνω αποδελτίωση των απάντων του Λένιν, θα του απαντούσα πως μου είναι κυριολεκτικά αδύνατο. Ευτυχώς ο ίδιος ο Λένιν φρόντισε να μας βγάλει από τα δύσκολα, γράφοντας το βιβλίο “τι να κάνουμε” που κατά την ταπεινή μου γνώμη αποτελεί την πεμπτουσία των έργων του. Κατ’ αναλογίαν αν κάποιος μου ζητούσε να κάνω αποδελτίωση των απάντων της Σεμίνας Διγενή, θα του απαντούσα με τον ίδιο τρόπο. Αδύνατον.

Και αυτό διότι η πολυγραφότατη και πολυσχιδής Σεμίνα μας έχει συντροφέψει δεκαετίες τώρα εσαεί πρωτοπόρα σε κάθε νέο μέσο ενημέρωσης που προέκυπτε. Είπε ‘Avanti’ και ξεκίνησε να γράφει σε εφημερίδες και περιοδικά και εμείς ξεκινήσαμε να διαβάζουμε τις σκέψεις, τα άρθρα, τα ρεπορτάζ, τις συνεντέυξεις της. Συνταξιδέψαμε για χρόνια με τις λέξεις τις σε διάφορες στήλες εντύπων και πριν μερικά χρόνια ξεκινήσαμε τα δρομολόγια με το “Magic Bus” της. Κατόπιν το ταξίδι μας συνεχίστηκε μέσα από τα βιβλία της. Επιβιβαστήκαμε σε ένα Κίτρινο Υποβρύχιο μαζί της και ξεκινήσαμε τις βόλτες στο χώρο και στο χρόνο, ύστερα μας φιλοξένησε σε έναν ‘κόκκινο ουρανοξύστη’ γνωρίζοντας μας τους ‘απείθαρχους’ φίλους της.

Την έχουμε φιλοξενήσει και εμείς για πολλά χρόνια στα σπίτια μας, άλλοτε τρυπώνοντας κρυφά μέσα απ’ το ραδιόφωνο και ακούγοντάς την νοιώθαμε (feeling) good και άλλοτε επίτιμη καλεσμένη στο κέντρο του καθιστικού, πότε μαζί με άλλους 2 στον αέρα, πότε παρέα με τους ‘εντιμότατους φίλους της’, να συζητούν ‘εδώ και σήμερα’… Ακούσαμε ‘ιστορίες γι’ αγρίους’ αλλά και ‘Top Stories’, γνωρίσαμε ανθρώπους, καμιά φορά ‘αταίριαστους’, που όλοι όμως πήγαιναν για να το ‘πουν στη Σεμίνα’. Τα κοινά μας ταξίδια στο χρόνο έλαβαν χώρα και μέσα από ‘τη μηχανή του χρόνου’, όπου μας έμαθε παλιές ιστορίες από ‘άλλους καιρούς’, μα πάντοτε ‘Made in Greece’. Και πως να ξεχάσει κανείς την ‘Ώρα Ελλάδος’, η οποία κάποια στιγμή άλλαξε και έγινε ‘Σάββατο μία και μισή’. Και εκεί που τρώγαμε και πίναμε μαζί της ανέμελοι στην ‘ταβέρνα το Συμπόσιο’ ξαφνικά κάποιος πάτησε το ‘Rewind’ και του είπαμε ‘κοίτα τι έκανες’…

Ύστερα ήρθε το διαδίκτυο και τα καινούρια του εργαλεία. Η Σεμίνα έφτιαξε μια ιστοσελίδα με onlytheater θεματολογία. Έπειτα τα κοινωνικά δίκτυα άνοιξαν νέους διαύλους επικοινωνίας και τότε εκείνη έβαλε στο ψηφιακό της τσουκάλι να βράζει μία Mediasoup. Μ’ αυτά και μ΄ αυτά ήρθαν και τα Podcasts και ξαφνικά έγινε…καναλάρχης, στο Youtube, δημιουργώντας μία πλούσια αρχειοθήκη γεμάτη ανεκτίμητα τηλεοπτικά διαμάντια της, μια πρώτη προσπάθεια συγκέντρωσης του υλικού που τόσα χρόνια παράγει γενναιόδωρα.

Και κάπου εδώ έρχεται η ‘Αποδελτίωση’, πριν περίπου δύο μήνες, για να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση που περιγράψαμε στην αρχή, η Σεμίνα αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το πραγματικά δύσκολο έργο της αποδελτίωσης των απάντων της, ενόσω ακόμη παράγει με αμείωτο ρυθμό! Το αποτέλεσμα είναι ένα απολαυστικό βιβλίο γεμάτο πολύτιμες στιγμές του έργου της, μια συλλογή που περιέχει περί τα 120 “αποκόμματα” από διάφορα μέσα που πέρασε και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της, στο διάβα της δημοσιογραφικής της πορείας. Επιλεγμένα, καθαρογραμμένα, ταξινομημένα από την ίδια να αποδελτιώνει εαυτόν και τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή να το επιμελούνται και να το εκδίδουν.

Το βιβλίο έφτασε στα χέρια μου με μικρή καθυστέρηση και καθώς ο τρόπος γραφής της Σεμίνας δε σου επιτρέπει να το μεταχειριστείς διεκπεραιωτικά, αντιθέτως επιβάλλει την απολαυστική ανάγνωση και βύθιση του αναγνώστη στις σελίδες του, πέρασαν δύο μήνες για να γραφτεί αυτό το κείμενο που στριφογυρίζει στο μυαλό μου από την πρώτη μέρα που έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο. Και αν σκεφτείτε έστω και για μία στιγμή πως αυτά που γράφει μέσα τα έχετε πιθανώς ξαναδιαβάσει, δει ή ακούσει, πιστέψτε με, δεν είναι έτσι. Η ‘Αποδελτίωση’ είναι μία αναγκαία και πολύ βοηθητική διαδικασία για τον αναγνώστη, ειδικά σε μία ψηφιακή εποχή που η πληροφορία μετατρέπεται σε πλημμυρικό φαινόμενο. Και θα κλείσω με τη φράση που κλείνει και το βιβλίο. “Η Αποδελτίωση” συνεχίζεται…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: