Οικογένεια Addams: Η καλόκαρδη οικογένεια με το μαύρο χιούμορ

Το 1938, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις σελίδες του περιοδικού The New Yorker μια περίεργη οικογένεια σχεδιασμένη από το πενάκι του Charles Addams, ενός νεαρού καρτουνίστα. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά οι χαρακτήρες του πήραν σάρκα και οστά και χώθηκαν στους τηλεοπτικούς δέκτες της Αμερικής τις 18/09/1964. Ήταν η διάσημη σε όλους σήμερα οικογένεια Addams..

Ο γοητευτικός κύριος Gomez, η σαγηνευτική Morticia, τα παιδιά τους Wednesday και Pugsley, ο θείος Fester, το χέρι Thing, ο ξάδερφος Itt, ο μπάτλερ Lurch και η μυστηριώδης μάγισσα Grandmama συνθέτουν μια ιδιότυπη οικογένεια, η οποία συνδέεται με δεσμούς αγάπης και στοργής.. παρότι οι γείτονες όταν τους βλέπουν τρομάζουν στην όψη τους.

Την οικογένεια σίγουρα δεν την αγάπησαν όλοι όπως έπρεπε.. Όταν ο Charles Addams έδωσε το πράσινο φως να γίνουν οι χάρτινοι ήρωες του, τηλεοπτικοί, ο διευθυντής του New Yorker τους εξοβέλισε από τις σελίδες του λέγοντας μαινόμενος πως ”Δεν θέλω να μοιραζόμαστε τίποτα με την τηλεόραση-σκουπιδαριό”.. Για να επιστρέψουν όταν εκείνος βγήκε μετά από χρόνια στην σύνταξη..

Η οικογένεια στο κόμιξ ήταν ανώνυμη αλλά για την τηλεόραση απέκτησαν τα ονόματα με τα οποία τους γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ο Vic Mizzy συνθέτης μουσικής για το Χόλλυγουντ είναι υπεύθυνος για την μουσική της σειράς αλλά και για το χαρακτηριστικό χτύπημα  των δακτύλων των πρωταγωνιστών.

Ο πατριάρχης της οικογένειας ισπανικής καταγωγής, Gomez Addams, στα νιάτα του είχε ψηφιστεί ως ο ”λιγότερο πιθανόν να λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος” στην Νομική Σχολή από τους συμφοιτητές του. Τελικά, κατάφερε να γίνει ένας αξιοπρεπής.. χασοδίκης. Ερωτευμένος με την γυναίκα του Morticia… μέχρι θανάτου, στοργικός πατέρας και γενναιόδωρος φίλος, δεν διστάζει να δώσει χρήματα από την αμύθητη περιουσία του σε όποιον έχει ανάγκη. Συχνά αφελής παρασύρεται σε κομπίνες από επιτήδειους οι οποίοι του πουλούν φαλιρισμένες επιχειρήσεις, όμως για κακήν τους τύχη σύντομα γίνονται κερδοφόρες.

Η Morticia η γυναίκα του Gomez δηλώνει μάγισσα στο επάγγελμα και δεν θα μπορούσε με τέτοια εμφάνιση να κάνει διαφορετικά. Υπερβολικά αδύνατη και ψηλή, κατάχλωμη και με γοητευτικό βλέμμα, ξετρελαίνει τον Gomez με την παρουσία της. Ερωτοτροπούν ασύστολα μπροστά στα παιδιά τους μιλώντας κάτι ακατάληπτα γαλλικά.

Στην σειρά το ζευγάρι το υποδυόταν ο John Astin και η Carolyn Jones. Για πρώτη φορά στα χρονικά της αμερικανικής τηλεόρασης ένα ζευγάρι ερωτοτροπεί με πάθος στις τηλεοπτικές οθόνες. Τα ήθη της εποχής στην δεκαετία του ’60 ήταν ακόμα συντηρητικά και ”το φλογερό ζευγάρι” προβλημάτιζε τους δύο πρωταγωνιστές.

Οι δυσκολίες να υποδυθείς ένα τόσο παράξενο ζευγάρι δεν σταματούσαν μόνο στο να αποδώσεις το πάθος μεταξύ τους.. Ο Gomez μπορεί να μιλούσε γαλλικά αλλά ο Astin δεν καταλάβαινε γρι. Αυτό προκαλούσε συχνά αμηχανία όταν οι θαυμαστές του τον συναντούσαν στον δρόμο και του μιλούσαν στα γαλλικά σαν να επρόκειτο ο Μπωντλαίρ.. Ενώ η αστεία συνήθεια του Gomez να βάζει αναμμένα τσιγάρα στις τσέπες του είχε πονοκεφαλιάσει την παραγωγή πώς να αποφευχθεί ένα πιθανόν παρανάλωμα.. Η λύση βρέθηκε με το πέτρωμα ασβέστος το οποίο είχε την ιδιότητα να επιβραδύνει την καύση και το οποίο τοποθετούσαν εντός της τσέπης. Ένα ακόμα πρόβλημα ήταν το μακιγιάζ. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες της σειράς που έπρεπε να δείχνουν κατάλευκες και ειδικότερα η Jones για το μακιγιάζ της Morticia έμενε στην καρέκλα για τουλάχιστον 2 ώρες.

Ο θείος Fester στην σειρά ήταν ο μακρινός θείος της Morticia (σε νεότερες προσαρμογές θεωρείται αδερφός του Gomez). Καραφλός, με κατάμαυρα μάτια και σαρδόνιο χαμόγελο θύμιζε ένα υπέρβαρο..γλόμπο με γούνα, αγαπημένο ένδυμα του χειμώνα-καλοκαίρι. Αν ξεπεράσατε το κακό λογοπαίγνιο να σας πω, πως δεν το χρησιμοποίησα τυχαία αφού ο θείο Fester είχε τον τρόπο του με τον ηλεκτρισμό. Μπορούσε να ανάψει μια λάμπα τοποθετώντας την απλά στο στόμα του… Όλη  η οικογένεια λίγο πολύ είχε κάποιες παραφυσικές δυνάμεις αλλά η πιο χρήσιμη ήταν σίγουρα του θείου. Διασκέδαζε με το να βασανίζει τους γείτονες και με το να έχει ημικρανίες.

Η ιστορία του ηθοποιού που τον υποδύθηκε δεν ήταν τόσο διασκεδαστική. Πόσοι από εσάς θυμούνται τον μικρό πιτσιρικά που έπαιζε στην ταινία του Charlie Chaplin ”Το παιδί” το 1921; Τον κατά κόσμο Jackie Coogan.. Δεν σας λέει τίποτα πιθανόν αλλά να ξέρετε πως χάρη σε αυτό το παιδί σήμερα στην Αμερική ισχύει ένας νόμος που φέρει το όνομά του.. Γιατί; ( Δεν μας παρατάς με τις ερωτήσεις σήμερα;). Επειδή σαν παιδί-ηθοποιός όλα τα χρήματά του τα καρπώνονταν η οικογένειά του. Εκείνος όταν μεγάλωσε δεν είχε ούτε ένα δολάριο στο λογαριασμό του.. Ο νομοθέτης βλέποντας την εκμετάλλευση αποφάσιζε να νομοθετήσει ένα νόμο που θα προστατεύει από κει και ύστερα τα παιδιά ηθοποιούς από.. τους εκμεταλλευτές τους.

Παραλίγο να μην καταφέρει να πάρει το ρόλο. Στην audition για την σειρά οι υπεύθυνοι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με την απόδοση του. Εκείνος αποφάσισε να ξυρίσει το κεφάλι του, να βαφτεί διαφορετικά και να ξαναπάει.. Έτσι κέρδισε τον ρόλο..

Ο καλοκάγαθος μπάτλερ -Φρανκενστάιν, Lurch, υπηρετούσε με σεμνότητα την περίεργη οικογένεια. Στην αρχή, προοριζόταν να είναι μουγκός αλλά στην συνέχεια εξελίχθηκε σε έναν πολύ αστείο σχολιαστή των δρώμενων που συνέβαιναν στην σειρά. Ήταν τέτοια η δημοτικότητα του στο νεανικό κοινό ώστε να κυκλοφορήσει τραγούδι και χορός τα οποία έφεραν το όνομά του, ενώ η πιο πετυχημένη φράση της σειράς ήταν ”You rang” δηλαδή ”Εσύ χτύπησες το κουδούνι;”. Ο Ted Cassidy, ο ηθοποιός της σειράς ήταν ένας.. πανύψηλος για την εποχή άνδρας ο οποίος λόγω εμφάνισης είχε τραβήξει την προσοχή των παραγωγών, κυρίως σειρών επιστημονικής φαντασίας. Με το ύψος του κέρδισε επάξια το ρόλο του Lurch αλλά και του Thing, του χεριού υπηρέτη του σπιτιού. Εμφανίστηκε σε άλλους ρόλους σε δημοφιλείς σειρές της εποχής όπως ο ”Batman”, το ”Η Τζινι και το τζίνι” και στο ”Star Trek”. Δάνεισε την φωνή του σε πολλούς κινούμενους ήρωες κυρίως σε τέρατα.. Δυστυχώς απεβίωσε πολύ νωρίς σε ηλικία μόλις 46 ετών έπειτα από επιπλοκές σε εγχείρηση καρδιάς για αφαίρεση καλοήθους όγκου.

Μπέρδεμα προκύπτει από το ρόλο της Grandmama. H Grandmama εμφανίζεται στο κόμιξ σαν μητέρα της Morticia αλλά στην σειρά ήταν μητέρα του Gomez.. Στις διάφορες μελλοντικές προσαρμογές εμφανίζεται πότε σαν μητέρα του ενός και πότε ως μητέρα της άλλης.. Δημιουργώντας το υπέροχο αυτοσαρκαστικό αστείο στην ταινία του 1991 ”Μα νόμιζα τόσο καιρό πως ήταν δική σου μητέρα..” που λέει ο Gomez στην γυναίκα του.. Όποιου μητέρα και να ήταν δεν έχει τόση σημασία.. Αγαπημένα χόμπυ της το πέταγμα μαχαιριών και το bras de fer με το Thing. Η ηθοποιός ήταν η Blossom Rock αρτίστα του vaudeville.

Η κόρη της οικογένειας Wednesday πήρε το όνομα της από ένα γνωστό νανούρισμα, το οποίο στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου γνωστό. Στιλιστικά θυμίζει την μητέρα της σαν ένα μικρό μίνι me. Παρόλα αυτά στην σειρά ήταν με το ένα πόδι στο creepy μεγαλώνοντας αράχνες και με το άλλο στο girly επιθυμώντας να γίνει μπαλαρίνα, προς απογοήτευση όλων των άλλων μελών. Η ηθοποιός Lisa Loring έχει μια ιστορία κουφέτο για στήλη κουτσομπολιού. Το μικρό κοριτσάκι μεγαλώνοντας πρωταγωνίστησε σε slasher films ενώ αργότερα έκανε στροφή στην καριέρα της και μακιγιάριζε ηθοποιούς  αισθησιακών ταινιών. Εκεί γνώρισε τον τρίτο της σύζυγο Jerry Butler με τον οποίο παντρεύτηκε και απαίτησε να σταματήσει την καριέρα του ως ηθοποιός πορνό. Πράγμα που εκείνος δεν το έπραξε ποτέ καθ’ όλη την διάρκεια του έγγαμου βίου τους. Εκείνη εθίστηκε στην ηρωίνη το 1991 και ένα χρόνο αργότερα χώρισαν. Κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα του εθισμού της το 2011 ξαναγυρίζοντας στα πλατό ως ηθοποιός.

Ο γιος Pugsley ήταν ένα χαριτωμένο τσουπωτό αγοράκι με πάθος για τις αράχνες, τις γκιλοτίνες. τους δυναμίτες και το να κλέβει ταμπέλες οδικής κυκλοφορίας με τις οποίες διακοσμεί το δωμάτιο του (ακούγεται κάτι σαν old-fashioned αναρχικό). Μεγαλώνοντας έγινε γιατρός μαγισσών. Το αγοράκι που τον υποδύθηκε λεγόταν Ken Weatherwax και στην πραγματική ζωή ήταν σκηνογράφος μέχρι το 2014, χρονιά που πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Για χάρη της σειράς, προστέθηκε ένας ακόμη χαρακτήρας ο ξάδερφος Itt. Ξάδερφος του Gomez επισκεπτόταν συχνά -πυκνά το σπίτι της οικογένειας, γεμίζοντας το τόπο τρίχες. Εν αντιθέσει με τον θείο Fester, o Ιtt ήταν μαλλιαρός, φορούσε πάντα γυαλιά ηλίου και καπέλο και μιλούσε μια δική του γλώσσα. Όλη η οικογένεια τον καταλάβαινε πάντως αν και στην πραγματικότητα η ομιλία του δεν ήταν τίποτα άλλο από μια κασέτα που γυρνούσε πολύ γρήγορα.Ένας έρμος τεχνικός φορούσε το κοστούμι κάθε φορά που είχε γύρισμα.

Η σειρά προβαλλόταν για δύο σεζόν από το 1964-1966 κάθε Παρασκευή βράδυ στις 20:30. Αν και η οικογένεια Addams ήταν περίεργη στην όψη, στην πραγματικότητα ήταν μια απόλυτα λειτουργική οικογένεια. Υπήρχε αγάπη, φροντίδα, κατανόηση και συμπαράσταση στα μέλη της. Ήταν σαν ένας αντίστροφος καθρέφτης του προτύπου της συντηρητικής αμερικάνικής οικογένειας της δεκαετίας του ’60. Τα ήθη της αγνής συντηρητικής οικογένειας και κατ’ επέκταση όλης της Αμερικανικής κοινωνίας είχαν αρχίσει να αμφισβητούνται έντονα από τους νέους της εποχής. Οι οικογένειες στο κοινωνικό τους περίγυρο μπορεί να φαίνονταν καθωσπρέπει αλλά μέσα τους έκρυβαν συγκρουσιακές σχέσεις.

Στις 8 Απριλίου του 1966, παίχτηκε το τελευταίο επεισόδιο της σειράς η οποία είχε ως σύνολο τα 64 επεισόδια. Ο λόγος ακύρωσης της εκπομπής ήταν πως περίπου την ίδια περίοδο προβαλλόταν από το ίδιο κανάλι μια πανομοιότυπη οικογένεια οι ”The Munsters”. Ο κόσμος είχε αρχίσει να βαριέται τις ίδιες ιστορίες και σενάρια και το κανάλι ακύρωσε και τις δύο.

Το καστ της σειράς βρέθηκε για ακόμα μια φορά μέσα στους ρόλους τους το 1977 για ένα σπέσιαλ επεισόδιο για το Halloween.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: