Σύλληψη και δίωξη του σκιτσογράφου Παναγιώτη Μητσομπόνου στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Δημοσιογραφική Συνεργασία ΕΣΗΕΑ: «Η απαράδεκτη αυτή δίωξη αποτελεί ακόμα ένα επεισόδιο καταστολής ανάμεσα στα πολλά που έχουν προηγηθεί για τον περιορισμό της ενημέρωσης και των ελευθεριών στα πλαίσια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος»

Στη σύλληψη και δίωξη του σκιτσογράφου Παναγιώτη Μητσομπόνου προχώρησε χθες η έδρα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών κατά τη διάρκεια της δίκης σε β’ βαθμό για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Συγκεκριμένα, μετά από σχετικό αίτημα που κατατέθηκε από τις δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, η έδρα του δικαστηρίου έδωσε άδεια στον σκιτσογράφο να καλύψει και να καταγράψει τη διαδικασία με σκίτσα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο συνέβη και στη δίκη σε α’ βαθμό. Ωστόσο, η λήψη φωτογραφιών από τον καλλιτέχνη, προκειμένου να διευκολύνει τη δουλειά του, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της έδρας, η οποία διέκοψε για περίπου μία ώρα και αντί επίπληξης επέλεξε να εξαντλήσει την αυστηρότητα του γράμματος του νόμου, διατάζοντας τη σύλληψή του και την παραπομπή του στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Μάλιστα, με τη διαδικασία που κινήθηκε, ο σκιτσογράφος παρέμεινε κρατούμενος χθες στο ΑΤ Αμπελοκήπων, όπου και διανυκτέρευσε, για να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.

Να απελευθερωθεί άμεσα και να σταματήσει η δίωξη, απαιτεί η «Δημοσιογραφική Συνεργασία»

Τη σύλληψη καταγγέλλει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ, απαιτώντας την παύση κάθε δίωξης απέναντι στον συνάδελφο και τονίζοντας ότι «η απαράδεκτη αυτή δίωξη αποτελεί ακόμα ένα επεισόδιο καταστολής ανάμεσα στα πολλά που έχουν προηγηθεί για τον περιορισμό της ενημέρωσης και των ελευθεριών στα πλαίσια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος».

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Το απαράδεκτο γεγονός καταγγέλλει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, ζητώντας την απελευθέρωση του Π. Μητσομπόνου και την απόσυρση των κατηγοριών.

Οπως αναφέρει, «η σύλληψη του συναδέλφου μας είναι ξεκάθαρη παρακώλυση του δημοσιογραφικού έργου που επιτελούν οι σκιτσογράφοι εδώ και πολλά χρόνια, αφού η εικονογράφηση μεγάλων δικών αποτελεί μια παλιά και συνηθισμένη πρακτική, ενταγμένη στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού. Απαιτούμε να αφεθεί ελεύθερος ο Παναγιώτης Μητσομπόνος και να αποσυρθούν οι κατηγορίες εις βάρος του. Ζητάμε να παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις στους συναδέλφους σκιτσογράφους, μέλη της Λέσχης ή μη, ώστε να επιτελούν άρτια το έργο τους σε ανάλογες περιπτώσεις».

Ριζοσπάστης

 

Εικόνα: Σκίτσα του Παναγιώτη Μητσομπόνου από τη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, από την ιστοσελίδα zackieohjustice.watch

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: