Η Βενεζουέλα και οι άγνωστες λέξεις του Σκουρλέτη

Άλλο είναι να μιλάς χωρίς να λες τίποτα …
Κι άλλο είναι να μιλάς μόνο και μόνο ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΣ την αλήθεια…

Με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, ο κ. Σκουρλέτης, γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε στην πρεσβεία αυτής της χώρας, συναντήθηκε με τον επιτετραμένο της Βενεζουέλας κ. Φρέντι Φερνάντεζ κι έκανε και μια δήλωση. Η συνάντηση κράτησε μια ώρα κι ο Σκουρλέτης ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις.
Αλλά όταν έκανε δηλώσεις, τα πιο πολλά και τα πιό σημαντικά από όσα άκουσε… τα ξέχασε.


Γιατί αποκλείεται ο Βενεζουελάνος διπλωμάτης να μην του είπε μέχρι κι 100 φορές τη λέξη ΗΠΑ. Ότι οι ΗΠΑ υποκίνησαν, σχεδίασαν και παρότρυναν το πραξικόπημα, ότι κάλεσαν ωμά το στρατό της Βενεζουέλας να ανατρέψει τον Μαδούρο, ότι αναγνώρισαν τον πραξικοπηματία πριν προλάβει να αυτοανακυρηχτεί, κλπ. Αποκλείεται να μην τον ενημέρωσε ότι η χώρα του διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ κι η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, γιατί τα σχέδια πραξικοπήματος είναι σε εξέλιξη και δεν τα κρύβει κανείς τους.

Αυτός ο ξεχασιάρης, μέχρι να βγει να κάνει δηλώσεις, τα ξέχασε όλα. Μίλησε μόνο για “μια σειρά ενεργειών της αντιπολίτευσης, που ως στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να εμφανίσουν τον πρόεδρο της χώρας ως παράνομο”. Αλτσχάιμερ από τόσο μικρός; Μάλλον όχι. Θυμήθηκε ότι κάτι έγινε στη Βενεζουέλα, αλλά, ακόμα και για τον πραξικοπηματία ηγέτη της αντιπολίτευσης, τα μόνα ρήματα που βρήκε να πει ήταν “αυτοανακυρήχτηκε” (πρόεδρος) και “αμφισβήτησε” (τη νόμιμη κυβέρνηση).

Αποκλείεται ο επιτετραμμένος της Βενεζουέλας να μην του κατήγγειλε ότι η Γαλλία έσπευσε να αναγνωρίσει το πραξικόπημα, ο πρόεδρος Τουσκ πόσταρε το ίδιο εκ μέρους όλης της ΕΕ (δηλαδή και της Ελλάδας) κι η Αγγλία δέσμευσε αυθαίρετα και παράνομα μέρος των αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας που είναι κατατεθειμένα σε Αγγλική τράπεζα. Αποκλείεται να μην του είπε ότι ο λαός είναι στο δρόμο κι ο στρατός έτοιμος να υπερασπίσει τη νόμιμη κυβέρνηση της πατρίδας του.

Αυτός εκεί. Το γουδί το γουδοχέρι: “Οι ενέργειες αυτές δεν έχουν σχέση με έναν ειλικρινή διάλογο που πρέπει να γίνει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης». Τι διάλογο ρε κακομοίρη; Διάλογο ανάμεσα στη νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση και τους πραξικοπηματίες; Ανάμεσα στον Αλιέντε και τον Πινοσέτ;

Αποκλείεται να μη του μίλησε για τους πραξικοπηματίες. Να μην του είπε 100 φορές τη λέξη “πραξικόπημα”. Ότι η κυβέρνηση περιμένει τη συνέχεια και τα φοβάται όλα. Μέχρι Αμερικάνικη εισβολή ή πόλεμο κλπ. Αποκλείεται να μην του μίλησε για το πετρέλαιο που είναι η αιτία.

Εκείνος βγήκε και δε μίλησε ούτε για συμφέροντα, ούτε για εξωτερική επέμβαση. Εδώ δεν είπε ούτε μια φορά τη λέξη “πραξικόπημα”. Μάλλον αυτοί δεν είδαν πραξικόπημα. Είδαν “ενέργειες που δεν έχουν σχέση με τον ειλικρινή διάλογο”.


Εντάξει. Μίλησε για στήριξη στο Μαδούρο. Τι να ‘κανε; Έχουν κι ένα παρελθόν. Είναι και ευγενικό το παιδί. Αλλά και μόνο που δεν συμμερίστηκε ούτε μιά λέξη ή φράση από το αφήγημα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και κάλεσε τη νόμιμη κυβέρνηση να τα βρει με τους χουντικούς πράκτορες των ΗΠΑ, ήταν σα να τους έλεγε ότι δε συμφωνεί μαζί τους. Πάντα οι ίσες αποστάσεις, είναι αβάντα (δηλαδή υποστήριξη) στον θύτη. Στη διπλωματική γλώσσα, είναι σα να είπε στο Βενεζουελάνο διπλωμάτη “Μην το τραβάτε κι εσείς. Καθίστε να σας πηδήξουν. Συζητήστε το όμως πρώτα”.

Πάντως μεταξύ μας, πάλι καλά κι αυτά που είπε. Πάλι καλά που δε μίλησε για “αντιιμπεριαλιστικό πραξικόπημα”, όπως έκαναν με το άλλο Αμερικάνικο πραξικόπημα με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μάνος Δούκας

Υ.Γ. Το ότι ο Βενεζουελάνος επιτετραμμένος του έβαλε για το σπίτι “λέξεις καρτέλας” και “άγνωστες λέξεις”, όπως ξένος δάκτυλος
υποκίνηση, πραξικόπημα, εξωτερική επέμβαση, προσχεδιασμός, ΗΠΑ κ.ά., να τις δουλέψει γιατί ούτε τις καταλαβαίνει, ούτε τολμά να τις πει, δεν επιβεβαιώνεται παρά μόνο από ανεπίσημες πηγές.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
9 Σχόλια

  • Ο/Η Dim Fcsp λέει:

    Μα ρε σφοι, εσείς δεν υποστηρίζατε ότι η Βενεζουέλα είναι «καπιταλιστικη χώρα» με «αστικη κυβέρνηση»; Ε τι θέλετε και μπλέκεται σε «ενδοαστικες» κόντρες; Και στη Συρία «ιμπεριαλιστικες αντιθέσεις» βλέπατε, και ίσες αποστάσεις, δηλαδή νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστών,με την πρόφαση της «επεμβασης της Ρωσίας». Μου φαίνεται λοιπόν ότι είστε λίγο υποκριτές που «κοπτεστε» για τη Βενεζουέλα.

    • Ο/Η Βασίλης Κρίτσας λέει:

      Αν μας δείξεις, συγκεκριμένα όμως κι όχι με λόγια του αέρα, πού ακριβώς κρατούσαμε ίσες αποστάσεις, να το συζητήσουμε.
      Διαφορετικά λες κάτι ψευδές και εκτίθεσαι. Και η αθώα απορία σου κρύβει από μόνη της αρκετή υποκρισία.

      Το κομμουνιστικό κίνημα έχει λυμένο το ζήτημα των “ίσων αποστάσεων” εδώ και χρόνια. Πχ τον καιρό που άλλοι το εγκαλούσαν για τη “στήριξη στο σφαγέα Μιλόσεβιτς” και τώρα -πολλές φορές τα ίδια ακριβώς άτομα και οι ίδιοι χώροι- για το ανάποδο, χωρίς να φροντίσουν να κρατήσουν μια στοιχειώδη συνέπεια.

    • Ο/Η vassilis λέει:

      Η διαφορά μεταξύ υμών και ημών, φίλε, είναι ότι οι κομμουνιστές έχουν την δυνατότητα τις “ίσες αποστάσεις” να τις μετράνε με ακρίβεια χιλιοστού ενώ οι “άλλοι” με το μέτρο.

    • Ο/Η Kostas λέει:

      Ποτέ δεν κράτησε το ΚΚΕ ίσες αποστάσεις στο θέμα της Βενεζουέλας.
      Πάντα αναδείκνυε ότι εξακολουθεί να έχει καπιταλισμό και ότι δεν λύνονται οι τεράστιες αντιφάσεις με σοσιαλδημοκρατική διαχήρηση, μόνο μπαίνουν προσωρινά κάτω από το χαλί. Επίσης όμως πάντα την στήριζε απέναντι στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να επέμβουν στα εσωτερικά της, κάτι που κάνει για όλες τις χώρες που είναι σε αντίστοιχη μοίρα (Παλαιστίνη, Συρία, Ουκρανία κλπ.)!
      Οπότε ή αδιάβαστος είσαι ή απλά θες να ρήξεις λάσπη…

      • Ο/Η Dim Fcsp λέει:

        Βρε καμάρια μου, «ιμπεριαλιστικες αντιθέσεις» δεν βλέπει το Κόμμα σε Ουκρανία και Συρία; Έτσι επιτάσσει η νεοτροτσκιστική αφήγηση του ιμπεριαλισμού με μορφή «ιμπεριαλιστικη πυραμίδας». ΤΙ άρθρα να φέρω; Πηγαιντε βρείτε στο Ρίζο για Συρία, Ουκρανία κλπ. Η για «αυτοαποκαλουμενες ΛΔ». Στη Βενεζουέλα που είχε πάει ο Μαρίνος σε συνέδριο του ΚΚΒ πηγαιντε διαβάστε την εμετικη ομιλία του. Διαβάστε πάλι απ’ τα μέσα του Κόμματος για την «αστικη κυβέρνηση» του PSUV κλπ. Και μια ερώτηση. Εσείς όλοι πότε γίνατε ΚΚΕ; Μετά το 19ο ή ήσασταν από πρίν;

        • Ο/Η Dim Fcsp λέει:

          Και κάτι ακόμα: οι ίσες αποστάσεις είτε είναι με το μετρό είτε με το χιλιοστό, πάλι εξυπηρετούν τον ισχυρό. Δηλαδή αυτόν που κάνει κουμάντο. Δηλαδή τον ευρωατλαντικο ιμπεριαλισμο. Νεοφιλελεδικες ανοησίες μην προσπαθείτε να τις περάσετε με «κομμουνιστικο μανδυα». Γελοιοποιειστε.

        • Ο/Η Βασίλης Κρίτσας λέει:

          Όχι καμάρι μου, είπες μια ανοησία και πρέπει να την αποδείξεις. Δε θα τρέχουμε εμείς να βρούμε πού μπορεί να στηρίζεται το δικό σου αφήγημα ενάντια στους “νεο-τροτσκιστές”.

          Ελπίζω γενικά να μην αρνείσαι ότι υπάρχουν ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις -αλλιώς πρέπει να βρούμε ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο ανάλυσης της πραγματικότητας και του κόσμου. Ελπίζω να μη θεωρείς τη Βενεζουέλα σοσιαλιστική χώρα και ότι δεν υπάρχει δικαίωμα κριτικής στην πορεία της μπολιβαριανής διαδικασίας. Ναι αλλά εδώ λες κάτι πολύ διαφορετικό…

          Γράφεις λοιπόν για ίσες αποστάσεις. Μπορείς να το αποδείξεις ή απλά λες καμαρωτές ανοησίες; Για να μη μιλάμε στον αέρα. Και για να μην πετάμε την μπάλα στην κερκίδα σε ένα θέμα που μιλάει πολύ συγκεκριμένα για το βρώμικο ρόλο του κυβερνώντος κόμματος. Γιατί το ερώτημα μπορεί να αντιστραφεί πολύ εύκολα: εσείς (οι… αντι-“νεοτροτσκιστές”) ήσασταν Σύριζα πριν το 19ο Συνέδριο ή γίνατε μετά;

    • Ο/Η vassilis λέει:

      Βασικά, εγώ δεν “κόπτομαι” για την Βενεζουέλα στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά για την υποκρισία και τον τυχοδιωκτισμό (ανώτατο στάδιο του οπορτουνισμού) του Σκουρλέτη και του ΣΥΡΙΖΑ.
      Όσο για τις “ίσες” αποστάσεις του ΚΚΕ, αν τις μετρήσεις με ακρίβεια, δεν είναι ίσες.

  • Ο/Η Ηλίας Τζαμουράνης λέει:

    Ποιές …”ίσες αποστάσεις”!;! Μεταξύ τίνων;
    Ισες αποστάσεις μπορούν να τηρηθούν όταν κάποιος τοποθετείται στην μέση μιας ισχυρής και αγεφύρωτης αντίθεσης και δεν θέλει να πάρει θέση. Ισες αποστάσεις και “διμέτωπους αγώνες” κάνουν εξαπανέκαθεν οι καιροσκόποι, οι “παλάντζες”, “κεντρώοι”, “σοσιαλιστές”, σοσιαλδημοκράτες, “ευρωκομμουνιστές κλπ., γνωστά πράγματα και στη δική μας Ιστορία.
    Οι καιροσκόποι κρύβουν πως ο Μαδούρο και οι “σοσιαλιστές του 21ου αιώνα” στην πραγματικότητα φρόντισαν να δημιουργήσουν τις εσωτερικές προϋποθέσεις της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Στείλανε τον κόσμο στο φασισταριό με τις ίσες αποστάσεις τους ανάμεσα στον Καπιταλισμό και τον Σοσιαλισμό. Τι άλλο είναι οι μπούρδες για …”Σοσιαλισμούς του 21ου Αιώνα“; Αν υπήρχε ουσιαστική κομμουνιστική αντιπολίτευση στον Μαδούρο, τότε θα πέφταν οι μάσκες και θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε, ότι οι πραγματικοί “ισαποστάκηδες” είναι οι Μαδούροι και οι καιροσκόποι, που τους κλωθογυρίζουν. Βρίσκουν και παίζουν τον παπά οι παπατζήδες.
    Οι κομμουνιστές είναι οι μόνοι πραγματικοί και ασυμβίβαστοι μέχρι το τέλος εχθροί του ιμπεριαλισμού.
    Πάει πολύ, οι παπατζήδες των ίσων αποστάσεων και οι αιώνιοι αμφιταλαντευόμενοι να κατηγορούν τους κομμουνιστές για …”ίσες αποστάσεις”!

Κάντε ένα σχόλιο: