To πρώτο συνδικάτο στην ιστορία της Google είναι γεγονός στις ΗΠΑ και τον Καναδά

Στόχος του συνδικάτου είναι η καλύτερη προστασία των εργαζομένων από απολύσεις ή άλλες μορφές αντιποίνων της επιχείρησης σε βάρος τους.

Μια σημαντική πρώτη νίκη πέτυχαν εργαζόμενοι της Google και της μητρικής της Alphabet Inc. ιδρύοντας χθες Δευτέρα το πρώτο συνδικάτο στην ιστορία της εταιρείας, μετά από χρόνια διαμαρτυριών για τις συνθήκες εργασίας και τις πρακτικές της εταιρείας. Ο αρχικός πυρήνας του συνδικάτου, που αφορά τα γραφεία σε ΗΠΑ και Καναδά, αποτελείται από περίπου 200 εργαζόμενους, οι οποίοι ήταν γνωστοί για τις άτυπες κινητοποιήσεις τους τα προηγούμενα χρόνια και έχει τον τίτλο “Alphabet Workers Union”.

Στόχος του συνδικάτου είναι η καλύτερη προστασία των εργαζομένων από απολύσεις ή άλλες μορφές αντιποίνων της επιχείρησης σε βάρος τους, ενώ μέσω της συλλογής εισφορών προσδοκά να προσλάβει υποστηρικτικό προσωπικό ώστε να μπορεί να αντιπαρατεθεί πιο επιτυχημένα ενάντια στο μεγαθήριο.

Το συνδικάτο θα ανήκει στην ευρύτερη οργάνωση Communications Workers of America, όπου συμμετέχουν εργαζόμενοι κι από άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου, όπως η Verizon και η AT&T.

Ωστόσο, το συνδικάτο αυτό, σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, δεν έχει τη δυνατότητα να αναγκάσει την επιχείρηση να κάτσει στο τραπέζι των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη μισθοδοσία ή άλλα ζητήματα, καθώς γι’ αυτό απαιτείται να είναι εγγεγραμμένη η πλειονότητα των εργαζομένων της Alphabet. Επιπλέον, το συνδικάτο στοχεύει στην εκπροσώπηση εργαζόμενων σε εργολαβικές συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, τα αιτήματα των οποίων η Alphabet πιθανότατα δε θα λάβει καθόλου υπόψη της. Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι της εταιρείας είναι εργολαβικοί ή με ολιγόμηνες συμβάσεις, λαμβάνοντας μικρότερο μισθό και έχοντας λιγότερα δικαιώματα από τους μόνιμους, παρότι συχνά κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά με εκείνους.

Παρότι η Google προβάλλεται ως ένας από τους καλύτερους χώρους εργασίας παγκοσμίως, με υψηλές αποδοχές και “προνόμια”, όπως δωρεάν γεύματα και γυμναστήρια, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται το κίνημα που ζητάει συνδικαλιστικές ελευθερίες στο χώρο των μεγάλων διαδικτυακών μονοπωλίων στα οποία ανήκει η Alphabet.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συνδικάτου, Τσούι Σο, δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας που εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν με επιτυχία ενάντια σε φαινόμενα διακρίσεων ή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους, ενώ πέτυχαν με την αντίστασή τους να διακοπούν πρότζεκτ της Google, όπως η δημιουργία ενός λογισμικού για ντρόουνς με αποδέκτη το στρατό των ΗΠΑ. Προσδοκία του συνδικάτου είναι αυτοί οι αγώνες να ενισχυθούν χάρη στη δημιουργία ενός οργανωμένου δικτύου και την ύπαρξη συστηματικής χρηματοδότησης από τα μέλη.

Όπως προσθέτει ο Σο: “Είμαστε οι εργαζόμενοι που χτίσαμε την Alphabet. […] Μπήκαμε στην Alphabet γιατί θέλαμε να φτιάξουμε τεχνολογία που βελτιώνει τον κόσμο. Κι όμως, ξανά και ξανά, οι επικεφαλής της εταιρείας βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ανησυχίες μας. Ενωνόμαστε μαζί – συμβασιούχοι, εξωτερικοί συνεργάτες, εργολαβικοί και εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης – για να δημιουργήσουμε μια ενιαία εργατική φωνή. Θέλουμε η Alphabet να γίνει μια εταιρεία όπου οι εργαζόμενοι να έχουν πραγματικό λόγο στις αποφάσεις που επηρεάζουν εμάς και τις κοινωνίες όπου ζούμε”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: