Πέθανε ο δολοφόνος του Τσε Γκεβάρα, που γιάτρεψε τα μάτια του στην Κούβα

Ο δολοφόνος του Τσε Γκεβάρα ταξίδεψε μετά από πολλά χρόνια στην Κούβα, πάσχοντας από καταρράκτη. Υποβλήθηκε σε εγχείρηση εντελώς δωρεάν, η όρασή του αποκαταστάθηκε, ενώ ο γιος του έγραψε ευχαριστήριο μήνυμα προς τους γιατρούς, που έκαναν πράξη τα ιδανικά του Τσε, του θύματος του πατέρα του…

Ο απόστρατος αξιωματικός Μάριο Τεράν Σαλάσαρ πέθανε χτες σε ηλικία 80 ετών, στη Σάντα Κρους ντε λα Σιέρα, της ανατολικής Βολιβίας.

Πριν από 54 χρόνια, ο Μάριο Τεράν συμμετείχε στο απόσπασμα του βολιβιανού στρατού, που με τη συμβολή πρακτόρων της CIA αιχμαλώτισε τον τραυματία Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, που ήταν επικεφαλής ενός αντάρτικου αποσπάσματος στα βουνά της Βολιβίας, και τον οδήγησε στο χωριό Λα Ιγέρα, όπου πέρασε την τελευταία του νύχτα, πριν δολοφονηθεί με εντολή του προέδρου της χώρας Ρενέ Μπαριέντος και -αφανώς πλην σαφώς- των ΗΠΑ.

Ο Τεράν έλαβε την εντολή να εκτελέσει τον αργεντινό επαναστάτη, αλλά ένιωθε ναυτία και όπως διηγήθηκε αργότερα: “Ήταν η χειρότερη στιγμή της ζωής μου! Ο Τσε μου φαινόταν μεγάλος, τεράστιος! Στα μάτια του έκαιγαν χίλιες φωτιές”. Ήταν μάλιστα ο ίδιος ο Γκεβάρα που… έδινε θάρρος στον δολοφόνο του, καλώντας τον να πυροβολήσει με θάρρος.

-Ηρέμησε, σημάδεψε καλά! Θα σκοτώσεις έναν άνθρωπο!

Οι δολοφόνοι του εξέθεσαν το πτώμα του Τσε σαν τρόπαιο, θάβοντάς τον όπως-όπως σε άγνωστο μέρος -τα κόκαλά του μεταφέρθηκαν πολλά χρόνια αργότερα στην Κούβα, για να τιμηθεί όπως πρέπει. Μετά από πολλά χρόνια, ωστόσο, ο Τεράν δεν καμάρωνε τόσο για την πράξη του, απέφευγε συστηματικά τη δημοσιότητα και τους δημοσιογράφους, ενώ για καιρό ισχυριζόταν πως δεν ήταν ο ίδιος που δολοφόνησε τον Τσε, αλλά… κάποιος συνονόματός του στρατιωτικός!

Αλλά η μεγαλύτερη νίκη για τον Τσε και τα ιδανικά του, έναντι των δολοφόνων του, ήταν όταν ο ίδιος ο Τεράν αναγκάστηκε να ταξιδέψει στο νησί της Επανάστασης, για να υποβληθεί σε εγχείρηση για καταρράκτη, καθώς οι κουβανοί γιατροί παρείχαν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, στο πλαίσιο της “επιχείρησης Θαύμα”.

Εκεί ο Τεράν, που ταξίδεψε με ψεύτικο όνομα στην Κούβα, είδε πιθανότατα το “φως το αληθινό”, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ως προς τις αξίες που πρεσβεύει η κάθε πλευρά. Το πιστοποιεί το ευχαριστήριο μήνυμα-επιστολή που έστειλε ένας από τους γιους του Τεράν προς τους Κουβανούς γιατρούς που αποκατέστησαν την όραση του πατέρα του, με την Γκράνμα να σχολιάζει σκωπτικά ως εξής την είδηση:

«Θυμηθείτε αυτό το όνομα – Μάριο Τεράν – ένας άνδρας που εκπαιδεύτηκε για να σκοτώσει μπορεί και πάλι να βλέπει χάρη στους γιατρούς που ακολουθούν τις ιδέες του θύματός του»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: