Το όνομα του ήταν Steffen! Ο θάνατος του φωτορεπόρτερ

Ο Steffen, ένας νεαρός φωτορεπόρτερ, κατέγραφε την βίαιη εκκένωση του Hambacher Forst όπου ο Γερμανικός ιδιωτικός κολοσσός ενέργειας, RWE, θέλει να αποψιλώσει το δάσος για να σκάψει όλη την περιοχή, με στόχο την εξόρυξη λιγνίτη.

Την Τρίτη χάσαμε έναν συνάδελφο στην Γερμανία. Ο Steffen, ένας νεαρός φωτορεπόρτερ, κατέγραφε την βίαιη εκκένωση του Hambacher Forst όπου ο Γερμανικός ιδιωτικός κολοσσός ενέργειας, RWE, θέλει να αποψιλώσει το δάσος για να σκάψει όλη την περιοχή, με στόχο την εξόρυξη λιγνίτη.

Βλέπετε, στην Ελλάδα επιβάλλουν οι Γερμανοί την απαγόρευση του λιγνίτη ενώ την ίδια στιγμή εκείνοι συνεχίζουν ακάθεκτοι. Καταστρέφουν ένα αρχαίο δάσος, αψηφώντας τις συνέπειες για τη χλωρίδα, την πανίδα και για το κλίμα της περιοχής. Προβαίνουν σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ιδιωτικής περιουσίας για «τον ανώτερο σκοπό του οικονομικού συμφέροντος μεγάλης επένδυσης». Ναι, και στην Ελλάδα μπορεί να γίνει αυτό, με το νομικό πλαίσιο που υπάρχει από την εποχή της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.

Ο Steffen κατέγραφε με την κάμερα επί εβδομάδες τα γεγονότα, στο δάσος μεταξύ Άαχεν και Κολωνίας. Ωστόσο η μεγάλη αστυνομική δύναμη που τις τελευταίες μέρες ενεργούσε για την εκκένωση της περιοχής από ακτιβιστές, δυσκόλεψε την εργασία του. Οι ακτιβιστές έχουν κάνει πρόχειρα καταλύματα στα δέντρα του δάσους. Στην προσπάθειά του να ανταλλάξει μια κάρτα μνήμης με συνάδελφο, ο Steffen έπρεπε να περάσει από το ένα δέντρο στο άλλο χρησιμοποιώντας μια ξύλινη γέφυρα, επιλέγοντας αυτόν τον ριψοκίνδυνο τρόπο εφόσον οι διαταγές της αστυνομίας απαγόρευαν άλλου είδους διέλευση.

Η γέφυρα έσπασε και ο φωτορεπόρτερ έχασε τη ζωή του πέφτοντας από τα 15 μ. Η αστυνομία επιμένει ότι τα έκανε όλα σωστά και ότι δεν ευθύνεται για τίποτα.

Οι εργασίες στο Hambacher Forst μπορεί να σταμάτησαν προσωρινά με εντολή της κυβέρνησης του κρατιδίου ωστόσο δεν πρόκειται παρά για μια μικρή παύση στο αιώνιο έργο „το Κέρδος über alles“.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: