Μεγάλη εκπαιδευτική απεργία στη Λιθουανία – Ρωσική υποκίνηση διαβλέπει η κυβέρνηση

Ακόμα και προσφυγή στο Τμήμα Ασφαλείας του κράτους εξετάζει ο Λιθουανός πρωθυπουργός, που κάνει λόγο για “στήριξη από το Κρεμλίνο”.

Η Λιθουανία μπορεί συνήθως να μας απασχολεί με δυσάρεστες ειδήσεις, που αφορούν κυρίως την αποθέωση των συνεργατών των ναζί, αυτή την περίοδο όμως διεξάγεται εκεί ένας σημαντικός αγώνας εργαζομένων, που υπενθυμίζει ότι και στις πιο αντιδραστικές συνθήκες δε σβήνει ποτέ ολοκληρωτικά η φλόγα των εργατικών διεκδικήσεων. Εν προκειμένω πρόκειται για τη μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών, τη μεγαλύτερη στα χρονικά της χώρας, που ήδη διανύει την τέταρτη εβδομάδα της. Ήδη ο δεξιός πρωθυπουργός Σαούλιους Σκεβερνέλις έχει απολύσει τρεις υπουργούς, της παιδείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.

Από την έναρξή της ως σήμερα η απεργία έχει εξαπλωθεί από 40 σε 100 σχολεία της Λιθουανίας, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως γνωρίζει και σημαντική συμπαράσταση από τον πληθυσμό.

ΟΙ κινητοποιήσεις αφορούν μια διαβόητη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι δάσκαλοι, καλούνται να καταγράφουν κάθε δραστηριότητά τους και να πληρώνονται ουσιαστικά με το λεπτό, αντί για την ώρα, όπως ίσχυε ως τώρα. Επιπλέον καλούνται να σχεδιάσουν προκαταβολικά ολόκληρο το ετήσιο πρόγραμμά τους.

Βασικό αίτημα της απεργίας είναι επίσης η αύξηση κατά 20% της αμοιβής πριν το Γενάρη του 2019, ενώ άλλα αιτήματα αφορούν τον φόρτο εργασίας και τους μεγάλους αριθμούς μαθητών ανά τάξη. Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών δηλώνει πως η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση κωφεύει στις διεκδικήσεις περνώντας απλώς μια τροποποίηση από τη βουλή που δεν ικανοποιεί τους εκπαιδευτικούς, την ίδια ώρα που ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει αυξημένες αμυντικές δαπάνες, αλλά ούτε δεκάρα για τους απεργούς δασκάλους. Εκτός από την αδιαλλαξία της όμως, η κυβέρνηση καταφεύγει και σε πρακτικές συνωμοσιολογίας και συκοφάντησης των απεργών, μιλώντας για «υποκίνηση από το Κρεμλίνο». Επιπλέον, μετά από μια μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Βίλνιους την Κυριακή, η κυβέρνηση απείλησε πως δε θα διστάσει αν χρειαστεί να καταφύγει στο Τμήμα Ασφαλείας του κράτους, για να καταπολεμήσει το ρωσικό δάκτυλο που διαβλέπει πίσω από τις κινητοποιήσεις. Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να απεργήσουν «τουλάχιστον ως τα Χριστούγεννα».

Με πληροφορίες από marxist.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: