Κύμα αλληλεγγύης στο μποξέρ “κίτρινο γιλέκο” που αντιστάθηκε στη βία των γαλλικών ΜΑΤ

Ο πυγμάχος παραδόθηκε στην αστυνομία, διαψεύδοντας πως είναι προβοκάτορας ή ακροδεξιός και καταγγέλλοντας την καταστολή που υπέστη εκείνος κι άλλοι διαδηλωτές.

Παραδόθηκε στην αστυνομία ο πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας Christophe Dettinger, ο οποίος στα πλαίσια διαδήλωσης των κίτρινων γιλέκων το Σάββατο, ανάγκασε τα γαλλικά ΜΑΤ να υπαναχωρήσουν, όταν εκείνος άρχισε να γρονθοπεί ένα μέλος τους με επαγγελματικές κινήσεις, εξοργισμένος από τη βία και τα δακρυγόνα των οργάνων της τάξης.

Το βίντεο του Dettinger έγινε βάιραλ αρχικά στα γαλλικά και στη συνέχεια στα διεθνή ΜΚΔ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια εκστρατεία προπαγάνδας εναντίον του, πως πρόκειται για “προβοκάτορα” ή για “ακροδεξιό”. Ο ίδιος σήμερα το πρωί, λίγο πριν επιλέξει να παραδοθεί στην αστυνομία, ανήρτησε βίντεο στο οποίο εξηγούσε τους λόγους της πράξης του, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες περί ακροδεξιάς:

“Είμαι ένα κίτρινο γιλέκο. Δεν είμαι ούτε ακροαριστερός, ούτε ακροδεξιός, είμαι ένας απλός πολίτης.” Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αστυνομική βία, που αποτέλεσε και αφορμή για την πράξη του:

“Είδα την καταστολή που υπήρξε, είδα την αστυνομία να μας δείχνει δακρυγόνα, είδα την αστυνομία να τραυματίζει τον κόσμο με flashball, είδα τραυματίες, είδα συνταξιούχους να δέχονται δακρυγόνα”. Τα δακρυγόνα στόχευσαν και τον ίδιο, κάνοντας την οργή του να ξεχειλίσει: “Αντέδρασα άσχημα, αλλά υπερασπίστηκα τον εαυτό μου”.

Το νέο βίντεο γνώρισε επίσης μεγάλη διάδοση, ενώ ήδη έχουν συγκεντρωθεί 18.000 ευρώ για την υπεράσπιση του μποξέρ. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η Γαλλική Ομοσπονδία Πυγμαχίας φέρεται να καταδίκασε τον Dettinger για αντιαθλητική συμπεριφορά.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: