Για την κινητοποίηση στη Σάμο στις 7 Φλεβάρη – Ενάντια στην προσπάθεια να γίνει το άσπρο μαύρο

Παρ’ όλη όμως την κατασυκοφάντηση, η κινητοποίηση έγινε με μεγάλη συμμετοχή, η απεργία στο νησί ήταν σχεδόν καθολική και ακούστηκαν τα αιτήματα των φορέων που συμμετείχαν, που καλό είναι να τα ακούσει και ο κ. Βίτσας.

Από τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων Κορσεών, τα δυο μεγαλύτερα, για τη λύση των οποίων καμμιά προσπάθεια δεν φαίνεται να γίνεται μέχρι στιγμής, είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό και οι σοβαρότατες ελλείψεις του νοσοκομείου Σάμου. Για τα δυο αυτά θέματα, συναντήθηκαν στις 15 Γενάρη και αποφάσισαν την κινητοποίηση στο νησί της Σάμου οι φορείς και οι σύλλογοι:

  1. Επιμελητήριο Σάμου
  2. Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου
  3. Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ
  4. Εμπορικός Σύλλογος Σάμου
  5. Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου
  6. Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου
  7. Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου
  8. Ένωση Ξενοδόχων Σάμου
  9. Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν. Σάμου
  10. Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Σάμου
  11. Οδοντιατρικός Σύλλογος Σάμου
  12. Ιατρικός Σύλλογος Σάμου
  13. Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου – Ικαρίας και Φούρνων

Προβάλλοντας τα αιτήματα, για μεν το προσφυγικό:

-Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί με προτεραιότητα στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες και επιτέλους οι Υπηρεσίες Ασύλου να απεγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στους οποίους έχει δοθεί άσυλο και παρά τη θέλησή τους κρατούνται και παραμένουν «όμηροι» στο νησί. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.

-Να μεταφερθούν οι Υπηρεσίες Ασύλου από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

-Στη Σάμο να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού Υγείας.

-Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης – ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας.

Για δεν το νοσοκομείο Σάμου:

  • Να προσληφθούν τώρα παιδίατροι για να λειτουργήσει εύρυθμα η παιδιατρική και μαιευτική κλινική.

  • Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου, όλων των μονάδων υγείας στο νησί καθώς και του ΕΚΑΒ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών

  • Δημιουργία ιατρείου μέσα στο ΚΥΤ.

Είναι γεγονός, και έχει γίνει πια γνωστό ευρέως, το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις συνεχείς ροές προσφύγων και μεταναστών, και για τους ανθρώπους που ζήτησαν καταφύγιο στη χώρα μας και ζουν σε συνθήκες περισσότερο από άθλιες, και για τον ντόπιο πληθυσμό που έχει δει τους ρυθμούς της ζωής του να διαταράσσονται από την υπάρχουσα κατάσταση.

 Όλα αυτά τα χρόνια, η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα, δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα, που έδωσε περιθώρια να αναπτυχθούν ρατσιστικές και φασιστικές αντιδράσεις από μέρους μερίδας του ντόπιου πληθυσμού, οι οποίες και εκφράστηκαν σε προηγούμενες ξενοφοβικές κινητοποιήσεις.
Για πρώτη φορά στις 7 Φλεβάρη έγινε στη Σάμο μια μεγάλη κινητοποίηση με σαφώς αντιρατσιστικό πρόσημο, που έθεσε επί τάπητος και με συγκεκριμένες προτάσεις το πρόβλημα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών καθώς και το εκρηκτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Σάμου, όχι μόνο λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται λίγο πολύ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, (χρόνιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό) αλλά και λόγω των αυξημένων σε αυτό ροών, μια που στο ΚΥΤ δεν υπάρχει ιατρείο ώστε να αντιμετωπίζει έστω τα απλά περιστατικά. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων έχουν σαν αποτέλεσμα να οξύνουν τα προβλήματα υγείας και οι άνθρωποι εκεί να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα νοσήματα ενώ το νοσοκομείο δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει με τους εργαζόμενους σε αυτό να καταρρέουν από υπερκόπωση.

Η Πανσαμιακή αυτή κινητοποίηση, λογικό ήταν να “χτυπηθεί” και από την πλευρά των κυβερνώντων, οι οποίοι έχοντας την ευθύνη δεν έχουν πάρει το παραμικρό μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης χρόνια τώρα, και από τους πάσης φύσεως «υπερεπαναστάτες» στην προσπάθειά τους να βρουν λόγο ύπαρξης. Επιδεικτικά αγνοώντας τα αιτήματα της κινητοποίησης και οι δύο αυτές πλευρές, προσπάθησαν να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο και μίλησαν για συμπόρευση των διοργανωτών με τους φασίστες, αναφερόμενοι σε συμμετοχή στην απεργία φορέων που κάθε άλλο παρά για την αλληλεγγύη τους φημίζονται. Και λέω πως παρουσίασαν το άσπρο μαύρο, ακριβώς γιατί ήταν η μεγάλη κινητοποίηση του κόσμου που ανάγκασε ουσιαστικά και αυτούς που βλέπουν εχθρικά τους πρόσφυγες να αποδεχτούν τα αιτήματα της κινητοποίησης και βεβαίως μόνο για «φασιστικά» δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς αυτά τα αιτήματα.

Παρ’ όλη όμως την κατασυκοφάντηση, η κινητοποίηση έγινε με μεγάλη συμμετοχή, η απεργία στο νησί ήταν σχεδόν καθολική και ακούστηκαν τα αιτήματα των φορέων που συμμετείχαν, που καλό είναι να τα ακούσει και ο κ. Βίτσας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: