Η συνταγή για το γλυκό της χαράς, της Ελένης Μακρυνιώτη Τραγγανίδα

Προσέχετε όμως πολύ καλά το δούλεμα, γιατί ένα κατσούφιασμα, μπορεί να κόψει το γλυκό σας.

Με ιδιαίτερη χαρά δημοσιεύουμε τη «συνταγή» που μας στέλνει η αγωνίστρια, μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Ελένη Μακρυνιώτη – Τραγγανίδα, με αφορμή τις μέρες των γιορτών που διανύουμε.

Πρόκειται βέβαια για μια συνταγή που μπορεί να εκτελεστεί κάθε εποχή (οι γιορτές δεν αποτελούν προϋπόθεση αλλά αφορμή) φτάνει να το αποφασίσουμε και… να το παλέψουμε.

Υλικά:

1 κιλό απλή καρδιά

Ήσυχη συνείδηση

Μισό φαιδρό πρόσωπο

200 γραμμάρια Αγάπη

2 φλυτζάνια Γέλιο

Έρωτας

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα του εσωτερικού μας κόσμου, την ήσυχη συνείδηση και την απλή καρδιά. Τα δουλεύουμε πολύ καλά ώσπου ν’ ασπρίσουν, να φουσκώσουν και να γεμίσουν την κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τότε την αγάπη και το γλυκό μας παίρνει ένα ωραίο χρώμα.

Τότε ρίχνουμε το φαιδρό πρόσωπο και το γέλιο.

Προσέχετε όμως πολύ καλά το δούλεμα, γιατί ένα κατσούφιασμα, μπορεί να κόψει το γλυκό σας.

Το βάζετε στο φούρνο σε σιγανή φωτιά.

Αφού κοκκινίσει, το βγάζετε, το πασπαλίζετε με μπόλικη Ειρήνη και το κόβετε τόσα κομμάτια που να φτάσουν για όλο τον κόσμο που ζει σ’ αυτόν τον πλανήτη.

Σερβίρετε ζεστό ή κρύο κι αφού το φάτε… τότε απολαύστε και τον Έρωτα.

Η Ελένη Μακρυνιώτη – Τραγγανίδα γεννήθηκε στο χωριό Μαριολάτα Φωκίδας το 1933. Δεν πρόλαβε να τελειώσει το δημοτικό σχολείο, αλλά γαλουχήθηκε στις αξίες και τα ιδανικά του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο από τον κομμουνιστή πατέρα της, τον Ηλία, ο οποίος κυνηγήθηκε για τις ιδέες του και εξορίστηκε από τη μεταξική δικτατορία, ενώ ήταν μεταξύ των γηραιότερων ανταρτών του ΕΛΑΣ. Αργότερα, το 1947, θα δολοφονούνταν άνανδρα και φρικτά, διά αποκεφαλισμού, από τις συμμορίες που αποτελούνταν από πρώην συνεργάτες των κατακτητών και λυμαίνονταν την ελληνική ύπαιθρο.

Η Ελένη Μακρυνιώτη – Τραγγανίδα

Όπως η πλειοψηφία των παιδιών της γενιάς της, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση ως Αετόπουλο κι έπειτα στην ΕΠΟΝ, ενώ, με την έναρξη του εμφύλιου πολέμου, κατατάχτηκε εθελοντικά στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στο Αρχηγείο Παρνασσίδας με αρχηγό τον Διαμαντή και στο Τάγμα του Κρόνου, 2ος Λόχος με λοχαγό τον Φίτσιο. Το Τάγμα είχε χώρο δράσης τη Ρούμελη.

Τραυματίστηκε το 1948 στο Κοκοσάλεσι, πιάστηκε αιχμάλωτη και πέρασε στρατοδικείο. Λόγω του νεαρού της ηλικίας της δεν εκτελέστηκε και φυλακίσθηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν το περιεχόμενο του πρώτου της βιβλίου «Η Μυρτιά του βουνού, μαρτυρία μιας ανταρτοπούλας», πάνω στο οποίο βασίστηκε το θεατρικό έργο «Ήλιος στην πέτρα» της Σοφίας Αδαμίδου, ο συγκλονιστικός μονόλογος, με την Ελένη Γερασιμίδου στο ρόλο της Μυρτιάς.

Η Ελένη Μακρυνιώτη – Τραγγανίδα είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου «Και τώρα πού να πάω;».

Κεντρική εικόνα: έργο του Κλοντ Μονέ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: