Γιορτή Φιστικιού Αίγινας

Ένα ταξίδι σε γιορτές και πανηγύρια. Σήμερα κάνουμε στάση στην Αίγινα και στη Γιορτή Φιστικιού Αίγινας.

Αρχίζοντας ξανά το ταξίδι μας με γιορτές, που συνδέονται με παραδοσιακά ή τοπικά προϊόντα και με σύμμαχο τον καλό καιρό, παίρνουμε το καράβι απ’ τον Πειραιά και …φύγαμε για την Αίγινα και το Aegina Fistiki Fest 2021.

Όπως κάθε Σεπτέμβρη των τελευταίων χρόνων, με εξαίρεση τον περσινό, έτσι και φέτος εκεί, διοργανώνεται το διεθνοποιημένο φεστιβάλ, με πρωταγωνιστή …το Φιστίκι Αίγινας.

Ένα φιστίκι ξεχωριστό, με όνομα κι όχι απλά κελυφωτό!

Ο πρώτος οργανωμένος φιστικιώνας εγκαταστάθηκε στην Αίγινα από τον Νικόλαο Περόγλου το 1896, στη θέση Αγ. Ειρήνη – Λίμπονες, κοντά στη θάλασσα. Το φτωχό έδαφος και η γειτνίαση με τη θάλασσα -συνθήκες που δεν ευνοούν την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων- ευνόησαν την ανάπτυξη της φιστικιάς.

Τα επόμενα χρόνια η καλλιέργεια επεκτείνεται απ’ το νησί στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη ποικιλία φιστικιάς αξιοποιεί τα φτωχά, πλούσια σε ασβέστιο εδάφη του νησιού και σε συνδυασμό με το ξηρό περιβάλλον, την περιορισμένη άρδευση και τη γειτνίαση με τη θάλασσα προσδίδει στους  καρπούς της τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τη μοναδική γεύση και άρωμα με αποτέλεσμα το φιστίκι Αίγινας να κατατάσσεται στα κορυφαία διεθνώς.

Το 1996, το Φιστίκι Αίγινας εντάσσεται στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Ένα προϊόν, που καλλιεργείται στη συγκεκριμένη περιοχή και λόγω των ειδικών εδαφικών και κλιματικών συνθηκών αποκτά την ιδιαίτερη γεύση του.

Προπομπός του φεστιβάλ ήταν η εκδήλωση ”Βάστα καημένη Φιστικιά”, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2008 στην Αίγινα, με σκοπό να στηρίξει την φθίνουσα τότε καλλιέργεια της φιστικιάς. Τα επόμενα χρόνια, κάθε Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ Φιστικιού καθιερώνεται ως η μεγάλη σύγχρονη γιορτή της Αίγινας.

Για δωδέκατη χρονιά λοιπόν φέτος, ολοκληρώνεται αυτό το σαββατοκύριακο το φεστιβαλικό γεγονός αφιερωμένο στο Π.Ο.Π προϊόν του νησιού της Αίγινας. Με παράλληλες εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και βραδιές γαστρονομίας και παιδικής ψυχαγωγίας, ομιλίες, ξεναγήσεις και ημερίδες, με επίκεντρο την εμπορική έκθεση που απλώνεται κατά μήκος της κεντρικής παραλιακής λεωφόρου της Αίγινας.

 

Ένα ταξίδι σε γιορτές και πανηγύρια: Δείτε τα όλα εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: