Νίκος Γόδας: Ο κομμουνιστής λοχαγός του ΕΛΑΣ που εκτελέστηκε φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού

Στις 19 του Νοέμβρη 1948, εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας ο κομμουνιστής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, λοχαγός του ΕΛΑΣ Νίκος Γόδας. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Ζήτω οι Ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού!»

Στις 19 του Νοέμβρη 1948, εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας ο κομμουνιστής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, λοχαγός του ΕΛΑΣ Νίκος Γόδας.

Έπεσε με το κεφάλι ψηλά μαζί με άλλους συντρόφους του,  από τα βόλια του αστικού κράτους, επειδή υπερασπίστηκε της ιδέες και τα ιδανικά του και δεν υπέγραψε δήλωση. Την ώρα της εκτέλεσης φορούσε την αγαπημένη του ερυθρόλευκη φανέλα. Ήταν μόλις 27 χρονών.

Ο Νίκος Γόδας ήταν ένας πολλά υποσχόμενος ποδοσφαιριστής που πρόλαβε να δείξει μόνο μέρος του μεγάλου ποδοσφαιρικού ταλέντου του. Με τις ενέργειές του στον αγωνιστικό χώρο από την θέση του «έξω δεξιά»,  ξεσήκωνε την εξέδρα και κέρδιζε τον θαυμασμό συμπαικτών και αντιπάλων. Ο θρύλος του Ολυμπιακού Αντρέας Μουράτης έλεγε χαρακτηριστικά ότι ο Γόδας «καλλιτέχνιζε».

Ο Νίκος Γόδας ήταν παιδί προσφύγων από την Κοκκινιά. Στην Κατοχή εντάχτηκε στον ΕΛΑΣ. Υπήρξε λοχαγός του 5ου Λόχου Κοκκινιάς. Πήρε μέρος στη μάχη της Ηλεκτρικής και πολέμησε τους Άγγλους και τους ντόπιους συνεργάτες τους στη μάχη της Αθήνας,  τον Δεκέμβρη του 1944.

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, άρρωστος από πνευμονία, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, περνάει από δίκη και καταδικάζεται. Ο κομμουνιστής λοχαγός του ΕΛΑΣ παρέμεινε σχεδόν τριάμισι χρόνια σε φυλακές (Αβέρωφ, Αίγινα, όπου συμμετέχει στην ποδοσφαιρική ομάδα των κρατουμένων, Κέρκυρα – μελλοθανάτων), όπου βασανίζεται άγρια, χωρίς να κάνει βήμα πίσω από τα ιδανικά του. Δήλωση μετάνοιας δεν υπέγραψε. Τα χρόνια που βρισκόταν στη φυλακή η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν έκανε την παραμικρή κίνηση προκειμένου να τον γλιτώσει.

Ο Νίκος Γόδας έμεινε μέχρι το τέλος αλύγιστος. Τα τελευταία λόγια του πριν φύγει για την εκτέλεση ήταν: «Νενικήμαμεν. Ζήτω οι Ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού. Γεια σας συναθλητές μου».

Στο βίντεο μιλάνε για τον Νίκο Γόδα παλαίμαχοι παίκτες του Ολυμπιακού, ο Μανώλης Γλέζος, ο ερευνητής Παναγιώτης Κουνάδης και ο συγκρατούμενός του  στις φυλακές της Κέρκυρας Σταμάτης  Σκούρτης:

Και εδώ ο αξέχαστος Πάνος Γεραμάνης μιλάει για το ποδόσφαιρο, τη Μακρόνησο και τον Νίκο Γόδα:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: