Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ… – Το Facebook λογοκρίνει την Κατιούσα και μας απειλεί με κατάργηση της σελίδας!

Η πλατφόρμα του Facebook λογοκρίνει τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της δικηγόρου του Κουφοντίνα Ι. Κούρτοβικ, γιατί παραβιάζει τους όρους της κοινότητας! Όσοι ζουν σε συννεφάκια, είναι καιρός να τα εγκαταλείψουν, να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και να καταγγείλουν ανοιχτά τους σερίφηδες του διαδικτύου

Δεν είναι κάτι που δεν το περιμέναμε, που δεν το γνωρίζαμε, που δεν το βλέπαμε να έρχεται.
Και ασφαλώς δεν είναι κάτι που θα μας φοβίσει, θα μας πτοήσει, θα μας κάνει να αλλάξουμε τακτική.

Όπως έχει κάνει, λοιπόν, σε δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις, η πλατφόρμα του Facebook, λειτουργώντας με καθαρά πολιτικό κριτήριο -και όχι με κάποιον αυτόματο “αλγόριθμο” που “μπερδεύτηκε” ή μπορεί κανείς να “ξεγελάσει”, μας ενημέρωσε πως υποπέσαμε σε συνεχόμενες παραβιάσεις των όρων της Κοινότητας -sic- και γι’ αυτό η σελίδα μας στο Facebook έχει μειωμένη διανομή, μαζί με άλλους περιορισμούς, και κινδυνεύει να καταργηθεί, να πάψει να είναι δημοσιευμένη.

Αξίζει να σχολιάσουμε τη θαυμάσια χρήση ελληνικών και την… “αυτοπαθή” έννοια των ρημάτων που επιλέγουν οι υπεύθυνοι για το μήνυμα. Η σελίδα κινδυνεύει να καταργηθεί -από μόνη της, και όχι να την ρίξουν κάποιοι άλλοι. Επίσης κινδυνεύει να πάψει να είναι δημοσιευμένη -από μόνη της και πάλι και όχι γιατί κάποιοι σκοπεύουν να την πάψουν!

Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Υποτίθεται πως το Facebook έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες στην “κοινότητά” του, για να μην επιτρέψει την προβολή τρομοκρατών, βιαίων εξτρεμιστικών ομάδων και οργανώσεων μίσους. Στην πράξη, ωστόσο, αντιγράφουν την κυβέρνηση, κάνοντας τη λαθροχειρία να ταυτίζουν όσους υποστηρίζουν-προβάλλουν το δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, με τους τρομοκράτες και τους πολιτικούς οπαδούς της 17Ν! Μπάτσος, μπουζούκι, όργανο, όλα μαζί στο ίδιο τσουβάλι.

Πάνω στον ζήλο τους, όμως, καρφώνονται και δεν κρατάνε ούτε καν τα προσχήματα! Η ανάρτηση για την οποία μας έφτασε ειδοποίηση αφορά την ανακοίνωση της Ιωάννας Κούρτοβικ, της δικηγόρου του Δ. Κουφοντίνα, που αποκαλύπτει τα ψέματα της κυβέρνησης και την αφήνει έκθετη πολιτικά και νομικά.

Το μήνυμα της πλατφόρμας μας ενημερώνει πως “Μόνο τα άτομα που διαχειρίζονται τη Σελίδα Περιοδικό Κατιούσα μπορούν να δουν αυτή τη δημοσίευση“, ενώ επεξηγεί σε άψογα Google-translate ελληνικά πως:

Έχουμε θεσπίσει αυτούς τους όρους για να αποτρέπουμε την πρόκληση βλαβών στον πραγματικό κόσμο.

Η πλατφόρμα του Facebook αξιολογεί, δηλαδή, ως θετική προβολή της τρομοκρατίας τη μετάδοση της ανακοίνωσης της Ι. Κούρτοβικ και μας εγκαλεί για τη δημοσίευση-προβολή ενός θέματος που έπαιξε σε δεκάδες επαγγελματικά ειδησεογραφικά μέσα και αστικά ΜΜΕ! Να υποθέσουμε ότι θα λάβουν και αυτά ανάλογο ραβασάκι;

Ή μήπως να υποθέσουμε πως η Κούρτοβικ είναι επικίνδυνο άτομο, από μόνη της; Και τότε γιατί όχι και ο Δικηγορικός Σύλλογος, ως σύνολο; Μήπως είναι κάποια τρομοκρατική οργάνωση που την υποθάλπει;

Η κατάσταση με τους σερίφηδες του διαδικτύου έχει ξεφύγει! Το ζήτημα όμως δεν είναι η αυθαιρεσία μιας πλατφόρμας, αλλά πως όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες και την υψηλή καθοδήγηση της κυβέρνησης, που βρίσκεται πίσω από την οργανωμένη, ωμή και χωρίς προσχήματα λογοκρισία, ενώ ψήφισε και το σχετικό νομικό πλαίσιο -εναρμονίζοντας τη σχετική οδηγία της ΕΕ- για τον τρομονόμο που αφορά τις τέχνες, το διαδίκτυο και κάθε μορφής οπτικο-ακουστικό υλικό.

Είναι προφανές ότι δεν τρέφουμε αυταπάτες για τον ρόλο των ΜΚΔ, την “ελευθερία έκφρασης” που δίνουν και τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκούν στο περιεχόμενο που δημοσιεύεται. Μέχρι τώρα το έκαναν έμμεσα (θάβοντας αναρτήσεις ή βάζοντας τους σερίφηδες των Hoaxes να ελέγχουν το περιεχόμενο, την αξιοπιστία και κατ’ ουσίαν το πολιτικό κριτήριο των αναρτήσεων). Τις τελευταίες μέρες το κάνουν ανοιχτά και δημόσια, χωρίς προσχήματα, χωρίς να τους ενδιαφέρει καν κάποιο φύλλο συκής, ως “δικαιολογία”.

“Αποφασίζομεν και διατάσσομεν” τι θα διαβάζει ο κόσμος και τι θα βλέπει!

Η ανάρτηση αυτή, λοιπόν, δεν έχει το νόημα του “παράπονου” και μιας απλής διαμαρτυρίας. Αλλά της καταγγελίας για την λογοκρισία που έρχεται να δέσει με τις δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις και αναδεικνύει το σοβαρό ζήτημα της “ελεύθερης έκφρασης” στο διαδίκτυο και πόσο σχετική έννοια είναι.

Όσοι ζουν σε συννεφάκια, είναι καιρός να κατέβουν εγκαίρως από αυτά, να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και να κάνουν κάτι για να την αλλάξουν.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
2 Σχόλια

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: