Τι… παίζει σήμερα; «Αποδράσεις» από το σπίτι – Δευτέρα 28 Δεκέμβρη 2020

Ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, περιήγηση σε μουσεία, μουσική, τηλεοπτικές σειρές, βιβλία και άλλες προτάσεις για τις μέρες που πρέπει να μένουμε στο σπίτι.

Κατερίνα Βρανά “Καλή Βρανοχρονιά” Live Streaming

Η Κατερίνα Βρανά μας εύχεται και μας παρουσιάζει μια “Καλή Βρανοχρονιά”! Το ολοκαίνουριο, New year’s special comedy show της που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτές τις γιορτές. Μια παράσταση ανάλαφρη και διασκεδαστική, γεμάτη trivia που δεν ξέρουμε ότι θέλουμε να γνωρίζουμε, με λαμπάκια και γιρλάντες σε γιορτινή ατμόσφαιρα και σουρεαλιστική διάθεση. Για να ξεσκάσουμε λίγο από το βαρύ κλίμα των ημερών, να μην πάει στράφι το φετινό ρεβεγιόν, αλλά να γίνουμε μια τεράστια παρέα.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) – Live streaming
Μπορούμε να δούμε την παράσταση βιντεοσκοπημένη τις επόμενες δύο ημέρες, 29 και 30 Δεκεμβρίου στις 12:00, 18:00, 22:00 και 02.00

Για την ιστορία…
Ήταν Απρίλιος του 2017, όταν η Κατερίνα Βρανά, η πιο αστεία γυναίκα κωμικός του πλανήτη στον παγκόσμιο διαγωνισμό stand-up comedy “Το Πιο Αστείο Άτομο του Κόσμου” που διοργάνωσε το Laugh Factory, βρισκόταν στη Μαλαισία για παραστάσεις. Εκεί αρρώστησε βαριά, φτάνοντας σε σημείο να κινδυνέψει η ζωή της.
Η Κατερίνα σώθηκε αλλά ακόμη αντιμετωπίζει προβλήματα με την κίνηση, την όραση και την ομιλία της. Αυτό, όμως, δεν τη σταματά απ’ το ν’ ανεβαίνει στη σκηνή ή να προσαρμόζεται σε κάθε συνθήκη, χαρίζοντας γέλιο -Τώρα και διαδικτυακά! Γιατί το χιούμορ της έμεινε αλώβητο. Όπως άλλωστε και το μαλλί της!

Σημείωση: Για να δούμε την παράσταση χρειάζεται να αγοράσουμε ένα εισιτήριο / κωδικό. Μετά την αγορά θα λάβουμε στο email μας link με τη σελίδα της παραγγελίας μας από όπου θα μπορούμε να κατεβάσουμε το παραστατικό μας (εισιτήριο). Αγορά εισιτηρίου μέσω viva.gr.

 

Παραμυθοπλασίες στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης»

 

Η «Ιστορία χωρίς Όνομα» και οι άνθρωποι της, έρχονται κοντά μας και διηγούνται παραμύθια από τον τόπο τους. Παραμύθια που έχει πλάσει ο λαός μας. Τα παραμύθια ξετυλίγονται και τρυπώνουν από Παρασκευή 25 Δεκέμβρη έως Τετάρτη 6 Γενάρη, στους υπολογιστές, στα tablet, τις smart tv… Όλα τα έσοδα θα προσφερθούν στο «Σπίτι του Ηθοποιού».

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μπέτυ Λιβανού, Τάσος Νούσιας, Μαρία Παπαφωτίου, Κώστας Γάκης, Νίκος Ορφανός, Αργύρης Γκαγκάνης, Ανθή Φουντά, Στέλιος Γιαννακός, Παναγιώτης Γεώργας, Μιχάλης Κωτσόγιαννης, Στέφανος Δάνδολος, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Στέλλα Τέμπρελη, Θάνος Σταυρίδης, Χρήστος Σύγγελος

Όπως σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης, «φέτος πιο πολύ από κάθε άλλη χρονιά οι ανάγκες μεγάλωσαν, έτσι όλοι οι συντελεστές της παράστασης, ο συγγραφέας, ο σκηνοθέτης, η βοηθός, οι ηθοποιοί, ο παραγωγός, μαζί με τους μουσικούς που έδεσαν με έναν παραμυθένιο τρόπο τις ιστορίες μας και με τα μαγικά των τεχνικών, χάρισαν τους μύθους από τους τόπους τους και όλοι μαζί (έστω και από μακριά) δίνουμε τα έσοδα των εισιτηρίων στο “Σπίτι του Ηθοποιού” που τόσα χρόνια προσφέρει, βοηθάει, στηρίζει, υπάρχει!».

Ημέρες Προβολής: Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου – Τετάρτη 6 Ιανουαρίου

Τιμή εισιτηρίου 5 €

Δικαίωμα προβολής σε δύο συσκευές

Ισχύς προβολής από 25 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου

Προπώληση εισιτηρίων: www.mcf.gr

Το «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές για την εθελοντική συμμετοχή τους.

 

 

«Παιδιά της καραντίνας κι ας είστ’ εγκλωβισμένα» …Ντερνετικιά παράσταση Καραγκιόζη με τον Τάκη Βαμβακίδη (Live Streaming)

 

 

Online εορταστικό πρόγραμμα από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, συνεχίζει τις προβολές της στην πλατφόρμα online.tainiothiki.gr, και προτείνει για τις γιορτές ένα εορταστικό πρόγραμμα.

Οι θεατές, από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν online δύο αφιερώματα:

Α) Επιλογές από τους θησαυρούς της Ταινιοθήκης: τους “Απάχηδες των Αθηνών” (1930) και, μαζί, ως δώρο, τις “Περιπέτειες του Βιλλάρ”. Και οι δύο αυτές ταινίες θα είναι διαθέσιμες για όλους χωρίς geo-blocking.

Β) Σινεφίλ επιλογές από το σύγχρονο κινηματογράφο: έξι ξεχωριστές κινηματογραφικές δημιουργίες, σε συνεργασία με την Weirdwave. Πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας από το 1978 έως το 2017, που ξεχωρίζουν θεματικά και αισθητικά, μας έρχονται από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ (Κάνες, Βενετία, Βερολίνο, Τορόντο, Λοκάρνο) και κάποιες έχουν σημαντικές διακρίσεις στις αποσκευές τους όπως όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Είναι οι εξής: “Ποίηση χωρίς τέλος” (Endless Poetry) του Αλεχάντρο Χοδορόφσκι (Γαλλία-Χιλή), “Λουλούδια” (Loreak) των Τζον Γαράνιο και Χοσέ Μαρί Γενάγα (Ισπανία), “Ζάμα” (Zama) της Λουκρέσια Μαρτέλ (Αργεντινή), “Επίσημη Ιστορία” (The Official Story) του Λουίς Πουέντζο (Αργεντινή), “Η πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι” (The Happiest Day in the Life of Olli Maki) του Γιούχο Κουοσμάνεν (Φινλανδία) και η κλασική ταινία “Η Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια” (In a Year with 13 Moons) του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (Γερμανία).

 

 

“Θησέας και Μινώταυρος” της Κάρμεν Ρουγγέρη σε online προβολή

“Θησέας και Μινώταυρος” από την Κάρμεν Ρουγγέρη στο διαδίκτυο από 20 Δεκεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου.

Μέσα απ’ αυτή την παράσταση, τα παιδιά αλλά και το ευρύ κοινό, θα παρακολουθήσουν την πορεία του δημοφιλή ήρωα της μυθολογίας μας, μέσα σε μια προσεγμένη, σε όλες τις λεπτομέρειες, παράσταση.

Λίγα λόγια για το έργο:
Ο διάδοχος του θρόνου των Αθηνών, Θησέας, αφού έμαθε από την μητέρα του, Αίθρα, για την καταγωγή του, παίρνει κάτω από ένα μεγάλο βράχο, τα πέδιλα και το σπαθί που του είχε αφήσει ο πατέρας του, Αιγέας, βασιλιάς των Αθηνών και ξεκινάει από την Τροιζήνα να πάει στην Αθήνα να τον συναντήσει. Δεν άκουσε όμως τη συμβουλή της μητέρας του να ταξιδέψει με καράβι, προτίμησε να πάει από την ξηρά. Ήθελε να ακολουθήσει ένα πιο δύσκολο και δύσβατο μονοπάτι, ώστε να καθαρίσει τον δρόμο από τους εγκληματίες και τους ληστές που λυμαίνονταν την περιοχή, έχοντας ως πρότυπο, τον Ηρακλή και τους άθλους του.

Το έργο μας χωρίζεται σε δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος, που περιλαμβάνεται η πορεία του Θησέα από την Τροιζήνα στην Αθήνα, αποφασίστηκε να δοθεί σκηνοθετικά και εικαστικά, Αριστοφανικός χαρακτήρας, αποφεύγοντας έτσι τις δύσκολες εικόνες για τους μικρούς θεατές.
Στο δεύτερο μέρος, περιλαμβάνονται:
1. Το ταξίδι του Θησέα προς την Κρήτη, που θα αποδοθεί εικαστικά με εντυπωσιακό τρόπο, μέσα από την δημιουργία ενός θαλάσσιου κόσμου πάνω στην σκηνή.
2. Το παλάτι του Μίνωα και ο περίφημος λαβύρινθος, μέσα στον οποίο ο Θησέας, παίρνοντας τον μίτο από την βασιλοπούλα Αριάδνη, θα βοηθηθεί ώστε να φτάσει στον Μινώταυρο και να πετύχει τον σπουδαιότερο άθλο του.

Όλα αυτά με κρητική λύρα, μαντινάδες, χορό και παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης.

Συντελεστές:
Κείμενο: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη – Χριστίνα Κουλουμπή
Σκηνικά – κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Κίνηση – χορογραφίες – φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική επεξεργασία – Videoart: Αντώνης Δελαπόρτας
Στίχοι : Ανδρέας Κουλουμπής

Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Κατερίνα Γεωργάκη, Μάϊρα Γεωργάρου, Άρης Δελαγραμμάτικας, Χριστίνα Κουλουμπή, Μανώλης Κλωνάρης, Γιώργος Μπανταδάκης, Στέλιος Νίνης, Σωτήρης Σουριανός και Βασίλης Τσιγκριστάρης.

– Η παρακολούθηση της βιντεοσκοπημένης παράστασης γίνεται με την χρήση εισιτηρίου.
– Μετά την αγορά του εισιτηρίου θα λάβουμε email με την διεύθυνση της σελίδας προβολής και τον μοναδικό κωδικό πρόσβασης που αντιστοιχεί στο εισιτήριό μας.
– Αγορά εισιτηρίου μέσω ticketservices.gr.

 

 

Online Streaming “Η Λίμνη των Κύκνων” The Moscow Ballet – Russian Ballet Theater

Το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών, “Η Λίμνη των Κύκνων” του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ανεβαίνει σε μαγνητοσκόπηση από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η Λίμνη των Κύκνων, η πιο συγκινητική ιστορία αγάπης του κλασικού χορού, είναι το μπαλέτο, το οποίο διαχρονικά συναρπάζει και γοητεύει το κοινό (παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου του 1877 στο θέατρο Μπολσόι και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να συναρπάζει τον κόσμο). Την ίδια στιγμή αποτελεί την υπέρτατη πρόκληση στην καριέρα των χορευτών, αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του, είναι σχεδόν πάνω από τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται για ένα αυτόνομο μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων, με αγαπημένες μελωδίες που αιχμαλωτίζουν και σαγηνεύουν τις αισθήσεις.

Το “Russian Ballet Theater” ιδρύθηκε το 2000 και αμέσως καθιερώθηκε ως ένα διαρκώς εξελισσόμενο συγκρότημα χορού. Υιοθετώντας τις παραδόσεις της κληρονομιάς του κλασικού μπαλέτου, περιλαμβάνει στο ρεπερτόριό του σχεδόν όλες τις παραστάσεις του χρυσού αιώνα του ρωσικού μπαλέτου όπως τα έργα “Λίμνη των κύκνων”, “Η ωραία κοιμωμένη”, “Καρυοθραύστης”, “Ζιζέλ”, “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, “Μπαγιαντέρα”, “Δον Κιχώτης” κ.ά. Από την εποχή της ίδρυσής του, περιόδευσε με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου: Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Μάλτα, Καναδά, Μεξικό, Κίνα, Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία, Ισπανία, Πορτογαλία. Το συγκρότημα συνεργάζεται με επιφανείς καλλιτέχνες διαφόρων ομάδων, μεταξύ αυτών και των Θεάτρων Μπολσόι, Μαρίνσκι, Στανισλάβσκι.

Σημείωση: Για να δούμε την παράσταση χρειάζεται να αγοράσουμε ένα εισιτήριο / κωδικό. Μετά την αγορά θα λάβουμε στο email μας link με τη σελίδα της παραγγελίας μας από όπου θα μπορούμε να κατεβάσουμε το παραστατικό μας (εισιτήριο). Αγορά εισιτηρίου μέσω viva.gr.

 

 

Συναγερμός στην Ψαροχώρα! Έρχεται ο Ψαροτρομάρας! – Video on demand

 

 

Online streaming η παράσταση “Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” του Κάρολου Ντίκενς

Η παράσταση “Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” του Κάρολου Ντίκενς ζωντανεύει ξανά διαδικτυακά αυτή τη φορά.

Υπόθεση:
Ο πλούσιος και τσιγκούνης Εμπενίζερ Σκρουτζ (Θανάσης Κουρλαμπάς), ο οποίος μισεί κυριολεκτικά τα Χριστούγεννα, βιώνει μέσα σε μία μόνο νύχτα, μία αποκάλυψη τρομαχτική, μα συνάμα τόσο λυτρωτική! Έπειτα από την “επίσκεψη” του νεκρού συνεταίρου του, Τζέικομπ Μάρλεϊ (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης σε βίντεο), τον επισκέπτονται τρία Πνεύματα. Το Πνεύμα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, το Πνεύμα των Χριστουγέννων του Παρόντος και το Πνεύμα των Χριστουγέννων του Μέλλοντος. Ο άσπλαχνος Σκρουτζ, αγγίζοντας συναισθήματα που είχε για χρόνια ξεχασμένα, μαλακώνει και πλημμυρίζει Αγάπη μαθαίνοντας να γιορτάζει τα Χριστούγεννα -αλλά και κάθε ημέρα- όπως τους αξίζει!

Συντελεστές παράστασης:
Κείμενο: Κάρολος Ντίκενς
Μετάφραση: Μαρία Σ. Μπλάνα
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα
Πρωτότυπη μουσική/Τραγούδια: Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου
Κίνηση/Χορογραφίες: Χριστίνα Φωτεινάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Make-up artist & special effects: Ράνια Γιαννάκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κωνσταντίνος Μουταφτσής
Video Μάρλεϊ (κάμερα/μοντάζ): Robin Beer
Video design & Animation: Ερατώ Τζαβάρα
Φωτογραφία Σκρουτζ: Βαγγέλης Ρασσιάς
Φωτογραφίες/Γραφιστική επιμέλεια: GRID FOX
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: A PRIORI

Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς, Ορέστης Τρίκας, Κωνσταντίνος Μπάζας, Νίκος Βατικιώτης, Κατερίνα Νικολοπούλου, Αλεξία Στολιδάκη, Παναγιώτα Χαϊδεμένου, Γιάννης Φιλίππου, Βασίλης Φακανάς, Κατερίνα Κωνσταντέλλου, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Άννα Μάγκου, Φώτης Κουτρουβίδης, Ιωάννα Δαρμή και ο μικρός Φαίδων Καχτίτσης.
Σε video ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.
Τη φωνή του χαρίζει ο Μάνος Ζαχαράκος.

Οδηγίες σύνδεσης στην πλατφόρμα streaming:
Καταχωρείτε τον κωδικό από το εισιτήριο της ticketmaster που έχετε προμηθευτεί (αρχείο PDF-κάτω από το barcode), στην πλατφόρμα του streaming επιλέγοντας την παράσταση και στη συνέχεια πατώντας το κουμπί ΔΕΙΤΕ.
Κατά την πρώτη χρήση απαιτείται η εγγραφή στην πλατφόρμα, είτε με όνομα, διεύθυνση email και κωδικό πρόσβασης, είτε με σύνδεση μέσω ενός από τα διαθέσιμα κοινωνικά δίκτυα. Για κάθε επόμενη χρήση απαιτείται σύνδεση στην πλατφόρμα με τα στοιχεία που δηλώθηκαν κατά την εγγραφή.
Ο κάθε κωδικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ κατά την περίοδο ισχύος του, η οποία έχει οριστεί έως τις 17 Ιανουαρίου 2021 στις 14:00, οπότε και λήγουν οι κωδικοί.
Η χρήση ενός κωδικού εξασφαλίζει την πρόσβαση στο βίντεο της παράστασης για 24 ώρες από τη στιγμή της χρήσης. Κατά την περίοδο των 24 ωρών, ο θεατής έχει πρόσβαση στην παράσταση από οποιαδήποτε συσκευή επιλογής του (smartphone, tablet, Η/Υ, smart tv) εφόσον συνδεθεί στην πλατφόρμα από μία συσκευή τη φορά.

 

 

On-demand streaming η παράσταση “Ο Τζόνι πήρε το όπλο του” του Ντάλτον Τράμπο

Η παράσταση “Ο Τζόνι πήρε το όπλο του” του Ντάλτον Τράμπο, σε θεατρική απόδοση της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία της Θάλειας Ματίκα θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, on-demand για το κοινό, από την Πέμπτη 17/12 έως και τη Δευτέρα 28/12, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.gr.

Ένα σκληρό και καθηλωτικό αντιπολεμικό έργο, αλλά ταυτόχρονα μια οριστική κατάφαση στη ζωή και μαζί ένα βαθιά πολιτικό έργο από εκείνα που τα γέννησε η εποχή –μετά από έναν καταστροφικό Παγκόσμιο Πόλεμο και λίγο πριν ξεκινήσει ο επόμενος.

Γράφτηκε το 1939 και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ. Μεταφέρθηκε από τον ίδιο στον κινηματογράφο το 1971 και απέσπασε το Διεθνές Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών. Ο Τράμπο σκιαγραφεί τη μεγαλύτερη παράνοια του πολιτισμού μας σαν ένα εργοστάσιο παραγωγής κουφαριών. Στο βιβλίο -από το οποίο έγινε και η διασκευή- είναι ιδιαίτερα αιχμηρός με αυτούς που “σπέρνουν” πολέμους, “θερίζοντας” κέρδη.

Ο Τζόνι, συμβολίζει τον απλό ανώνυμο στρατιώτη, που τραυματίζεται την τελευταία μέρα του πολέμου και χάνει τα πάντα. Χωρίς χέρια και πόδια αλλά και μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού του κατεστραμμένο, έχοντας χάσει το πρόσωπό του, την όραση και την ακοή του, την ομιλία του. Κι όμως παραμένει Άνθρωπος. Μέσα σε αυτή την σωματική ανυπαρξία είναι κάτι που δεν το διέλυσε η οβίδα του πολέμου, το μυαλό. Αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα άλλα ζώα. Η σκέψη, η συνείδηση είναι ακόμα ζωντανά μέσα σε ένα σώμα που πέθανε. Κι αν κρατάει ένα όπλο, είναι ακριβώς αυτό. Αυτό που τον ξυπνάει από το λήθαργο. Αντιλαμβάνεται ότι ακόμα είναι εκεί και σκέφτεται, αναλύει, θυμάται, νοσταλγεί, λυπάται, αντιλαμβάνεται, ξαναπιάνει το νήμα των γεγονότων και σιγά – σιγά, εκείνος ο δίχως σώμα άνθρωπος, φτάνει στην αιτία, φωνάζει, θυμώνει, εξεγείρεται… Ναι, δεν το ακούει κανείς. Κι όμως η φωνή του μυαλού του είναι τόσο δυνατή που τον ακούει ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Συντελεστές
Θεατρική απόδοση: Σοφία Αδαμίδου
Σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Σκηνικό κοστούμι: Ηλένια Δουλαδήρη
Μουσική: Τάσος Σωτηράκης
Κάμερα-Μοντάζ: Σωτήρης Τζατζάκης
Βοηθός κάμερας: Γεωργία Αρβανίτη
Τηλεσκηνοθεσία: Αλέξανδρος Τηλιόπουλος
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Στο ρόλο του Τζόνι ο Τάσος Ιορδανίδης.

Σημείωση: Για να δούμε την παράσταση χρειάζεται να αγοράσουμε ένα εισιτήριο / κωδικό. Μετά την αγορά θα λάβουμε στο email μας link με τη σελίδα της παραγγελίας μας από όπου θα μπορούμε να κατεβάσουμε το παραστατικό μας (εισιτήριο). Αγορά εισιτηρίου μέσω viva.gr.

 

 

Online η παράσταση “Πέρα από το Ουράνιο Τόξο” από το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης συνεχίζει διαδικτυακά τις “Μεζζο” παραστάσεις του, μέσα από το κανάλι του στο youtube.

Αυτή τη φορά μας προσκαλεί να τραγουδήσουμε, να ονειρευτούμε και να ταξιδέψουμε μακριά, “Πέρα από το Ουράνιο Τόξο”.
Τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο, τα παιδιά έχουν την τιμητική τους, αλλά και οι μεγάλοι, δικαίωμα στη …νοσταλγία.

• Πέρα από το Ουράνιο Τόξο”.
Μια μουσική παράσταση για τα παιδιά, αφιερωμένη στα κλασσικά μιούζικαλ που μέσα από τα χρόνια αγαπήθηκαν κι έμειναν στη μνήμη μας. Μαίρη Πόππινς, η μελωδία της ευτυχίας, Όλιβερ, ο μάγος του Οζ και τόσα άλλα. Οι μελωδίες από την παιδική χορωδία του Ωδείου, μαζί με αποσπάσματα από ταινίες και αφηγήσεις θα ταξιδέψουν τα παιδιά και τους μεγάλους σ’ έναν κόσμο μαγικό.

Η απόδοση των στίχων στα ελληνικά, η προετοιμασία και η διεύθυνση της παιδικής χορωδίας είναι της Έμης Τσιούρα.
Στο πιάνο ο Δημήτρης Δημόπουλος.
Η επιμέλεια του οπτικού υλικού είναι του Νικόλαου Κέφαλου.
Τα κείμενα και η αφήγηση του Γιάννη Καραχισαρίδη.

 

 

Δωρεάν θεατρικές παραστάσεις στο διαδίκτυο από την 32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου 2020

 

 

“Radio Plays” ραδιοφωνικό θέατρο από το Φεστιβάλ Αθηνών

Μια νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στο πλαίσιο της πλατφόρμας Open Plan.

Το ραδιοφωνικό θέατρο είναι ένα είδος μαγικό, με το οποίο γαλουχήθηκαν μεταπολεμικά γενιές και γενιές. Μέσα από το ραδιόφωνο, γνωρίσαμε τους μεγαλύτερους δραματουργούς του 20ού αιώνα με όχημα εμβληματικές φωνές ηθοποιών υπό τη μπαγκέτα σημαντικών σκηνοθετών του Ελληνικού Θεάτρου.

Σε μια συγκυρία κατά την οποία η θεατρική πράξη αντιμετωπίζει συνεχιζόμενους περιορισμούς και εμπόδια, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου δίνει νέα πνοή στο ραδιοφωνικό θέατρο. Τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το Open Plan εμπλουτίζεται με το πρόγραμμα των Radio Plays, μια νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική σύλληψη της Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Πέντε ξεχωριστοί δημιουργοί, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι, ο Γιάννης Χουβαρδάς, o Δημήτρης Καταλειφός, ο Αργύρης Ξάφης, η Μαρία Μαγκανάρη και ο Γιώργος Κουτλής, αναλαμβάνουν τη σκηνοθεσία αντίστοιχων ραδιοφωνικών έργων, βασισμένων σε Ελληνικά αστυνομικά διηγήματα, τα οποία ζωντανεύουν φωνές αγαπημένων ηθοποιών απ’ όλες τις γενιές του Θεάτρου μας.

Ταυτόχρονα κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής τζαζ σκηνής ερμηνεύουν συνθέσεις ειδικά γραμμένες για τα έργα αυτά.

Το πρόγραμμα των Radio Plays απαντά στην ανάγκη στήριξης του σύγχρονου καλλιτεχνικού δυναμικού του Ελληνικού Θεάτρου, που πλήττεται από την πανδημία, και ταυτόχρονα προσφέρει νέο πεδίο δράσης σε Σκηνοθέτες, Ηθοποιούς, Μουσικούς – πεδίο δράσης που ευνοεί τη γέννηση νέων έργων και την ανανέωση του ίδιου του θεατρικού λόγου. Συγχρόνως, ανοίγει ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Φεστιβάλ και του ευρύτερου θεατρικού κοινού, παρασύροντάς μας σ’ ένα κόσμο μυστηρίου με όχημα τις πιο δυνατές πένες της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα.

Τα Radio Plays θα μεταδίδονται από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών με δωρεάν ακρόαση για όλους.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα έργα που θα παρουσιαστούν.
Δείτε εδώ τις διανομές των έργων.

 

 

Διαδικτυακή πρεμιέρα για την «Ουτοπία» του Νίκου Κουρού, αυτή την Κυριακή

 

 

Podcasts του Θεάτρου Τέχνης

Το Θέατρο Τέχνης, εν μέσω δεύτερου lockdown και με τη διάθεση να στηρίξει την ψυχική μας δύναμη, τη διάθεσή μας για επικοινωνία, γνώση, ψυχαγωγία και δημιουργία με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, ανακοινώνει μια σειρά από νέες ψηφιακές δράσεις σε μορφή podcast.

Από 20 Νοεμβρίου, στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Τέχνης www.theatro-technis.gr ξεκινούν τα podcasts του Θεάτρου Τέχνης:

• “Μικρές ιστορίες (μεγάλου) εγκλεισμού” (5 επεισόδια)
Με αφορμή τον προσωρινό μας εγκλεισμό λόγω πανδημίας, πέντε καλλιτέχνες-συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης εμπνέονται από πέντε έργα της φωτογραφικής συλλογής της Χριστίνας Κάλμπαρη “Μικρές ιστορίες εγκλεισμού” και αφηγούνται, ο καθένας με το δικό του τρόπο, “άλλες” ιστορίες εγκλεισμού: αυτόν στον οποίο μπορεί να μας καταδικάσει η κοινωνία, οι άλλοι, ο ίδιος μας ο εαυτός. Ιστορίες εγκλεισμού κυριολεκτικού και μεταφορικού, που μπορεί να γεννήσει ο φόβος, οι προκαταλήψεις, τα πάθη, τα ήθη και η αδυναμία μας να καταλάβουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Πρώτο επεισόδιο: διαθέσιμο από Παρασκευή 20 Νοεμβρίου
Τίτλος: Μια ιστορία του Ηρόδοτου που θα μπορούσε να έχει τίτλο: “Υπακοή”.
Μετάφραση κειμένου: Δ.Ν. Μαρωνίτης
Αφήγηση: Μαριάννα Κάλμπαρη

Θα ακολουθήσουν επεισόδια με τους (αλφαβητικά): Θοδωρή Αμπαζή, Κάτια Γέρου, Διαμαντή Καραναστάση, Δημήτρη Πασσά.

• Μια συζήτηση για τον “Ποπολάρο” του Ξενόπουλου, λίγο πριν ξεκινήσουν οι πρόβες (2 επεισόδια)
Η θεατρολόγος-δραματολόγος Έλσα Ανδριανού και ο σκηνοθέτης-μουσικός Θοδωρής Αμπαζής, στενοί συνεργάτες εδώ και πολλά χρόνια, κουβεντιάζουν με αφοπλιστική αμεσότητα για τον “Ποπολάρο” του Γρηγορίου Ξενόπουλου που θα ανεβάσουν στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης- Φρυνίχου, το 2021. Τους ακούμε να μιλούν για το έργο, τον συγγραφέα, την εποχή. Οι ήρωες του έργου, τα κίνητρά τους, η πορεία τους, καθώς και μια σειρά από δραματουργικά, κοινωνικό-πολιτικά αλλά και ιστορικά στοιχεία μας βάζουν στο κλίμα της παράστασης που πρόκειται να γεννηθεί από το κείμενο που δραματοποίησε η Έλσα Ανδριανού και θα σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Αμπαζής μέσα στους επόμενους μήνες. Και νιώθουμε σα να ξεκινάμε μαζί τους πρόβες…
Πρώτο επεισόδιο: διαθέσιμο από Κυριακή 22 Νοεμβρίου

Να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσουν podcasts πάνω σε διάφορες θεματικές: την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης και του ιδρυτή του Καρόλου Κουν, τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ζητήματα που θίγουν τα έργα του ρεπερτορίου 2021 αλλά και συναρπαστικές συζητήσεις περί θεάτρου και άλλων τεχνών, δραματοποιημένες αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων, audio έργα για ενήλικες / εφήβους/παιδιά και… πολλά άλλα!

 

 

“Μαντάμα Μπαττερφλάι” του Τζάκομο Πουτσίνι στη διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

H Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την GNO TV, τη νέα διαδικτυακή τηλεόραση για την όπερα, το μπαλέτο, τη μουσική και το μουσικό θέατρο.

Η GNO TV, η νέα διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου 2020 με την πρώτη διαδικτυακή προβολή της σπαρακτικής “Μαντάμα Μπαττερφλάι”, με τη διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνο Ερμονέλα Γιάχο στον ρόλο του τίτλου.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με δυνατότητα επιλογής υποτίτλων σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Η υπόθεση της όπερας αφορά τον μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, ο αξιωματικός επιστρέφει με την Αμερικανίδα σύζυγό του στην Ιαπωνία, μαθαίνοντας ότι έχει αποκτήσει γιο από την Μπαττερφλάι. Εκείνη δέχεται να παραδώσει το παιδί μονάχα στον ίδιο τον Πίνκερτον και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

Διάσημη για τις υπέροχες άριες, την πρόδηλα μελωδική μουσική και τη δραματική θεατρικότητά της, η Μαντάμα Μπαττερφλάι συγκινεί διαχρονικά και προκαλεί έντονα συναισθήματα. Ο Πουτσίνι δεν διστάζει να τη χαρακτηρίσει ως την πιο αγαπημένη του όπερα, ενώ με τις μετέπειτα τροποποιήσεις ανάγει την αλαβάστρινη μορφή της ηρωίδας του σε σύμβολο ανεξάντλητης υπομονής και αιώνιας, σταθερής αγάπης.

Ο Λουκάς Καρυτινός υπογράφει τη μουσική διεύθυνση και ο Ούγκο ντε Άνα τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια. Στον ρόλο του τίτλου η σπαρακτική Ερμονέλα Γιάχο και μαζί της στους βασικούς ρόλους οι Τζανλούκα Τερρανόβα, Διονύσης Σούρμπης, Χρυσάνθη Σπιτάδη κ.ά.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ.

Τον σχεδιασμό προβολών υπογράφει ο Σέρτζιο Μετάλλι – Ideogamma SRL, τους φωτισμούς ο Βαλέριο Αλφιέρι, και τη διεύθυνση χορωδίας ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Δείτε την όπερα εδώ.

 

 

Online η παράσταση “Η Κιβωτός του Ζάρα” με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

Η stand up comedy παράσταση με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο που έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Κιβωτός την σεζόν 2018-2019 και περιόδευσε σε κλειστά και ανοιχτά θέατρα αλλά και σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα είναι πλέον διαθέσιμη στο zaraleaksTV, το κανάλι του Χριστοφόρου Ζαραλίκου στο youtube.

Δείτε online την παράσταση “Η Κιβωτός του Ζάρα”.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Κακλέας
Κείμενο: Πιτσιρίκος – Χριστόφορος Ζαραλίκος

 

 

Online ο κατάλογος της έκθεσης “TAKIS. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου”

Στα 70 χρόνια της δημιουργικής πορείας που διήνυσε στην Αθήνα, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ο Takis παρήγαγε μερικά από τα πιο εμβληματικά και ριζοσπαστικά έργα τέχνης του εικοστού αιώνα. Μπορεί οι δυσμενείς συνθήκες να μην επέτρεψαν η έκθεση που παρουσιάστηκε στην Tate Modern του Λονδίνου και στο MACBA της Βαρκελώνης να ολοκληρώσει το ταξίδι της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δεν θα μπορούσε ωστόσο να μείνει αναξιοποίητο το υλικό του καταλόγου που εκδόθηκε, φωτίζοντας έναν από τους καλλιτέχνες που επέδρασαν καταλυτικά στην πρωτοπορία της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Έως τις 5 Δεκεμβρίου 2020, τρία θεματικά δοκίμια σχετικά με το έργο και την πρακτική του καλλιτέχνη, καθώς και η συζήτηση με τον συγγραφέα και κριτικό Maїten Bouisset, γίνονται διαθέσιμα online, καθοδηγώντας τους αναγνώστες στα κεντρικά θέματα του έργου του: μαγνητισμό και μέταλλο, φως και σκοτάδι, ήχο και σιωπή.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό δίνει την ευκαιρία να περιηγηθεί κανείς ψηφιακά στα έργα της έκθεσης, καθώς και σε ιστορικές φωτογραφίες από την εξέλιξη της πορείας του καλλιτέχνη – υλικό για το οποίο κατ’ εξαίρεση παραχωρήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η άδεια να δημοσιευθεί δωρεάν, λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες τρέχουσες συνθήκες και παρά τους περιορισμούς που κατά κανόνα ισχύουν.

Δείτε τον κατάλογο της έκθεσης εδώ.

 

 

Online η παράσταση “Οι ποιητές μας τραγουδούν” με τους Μανώλη Μητσιά και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και την παράσταση “Οι ποιητές μας τραγουδούν” ξεκινούν οι προβολές των νέων παραγωγών του Δήμου Ηρακλείου στο ψηφιακό κανάλι της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού.

Η online πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 στις 21:15 και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Η παράσταση θα παραμείνει διαθέσιμη και μετά την πρεμιέρα της, στον ίδιο σύνδεσμο.

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη παρουσιάζουν τραγούδια βασισμένα στην ποίηση μεγάλων Ελλήνων ποιητών, ξεκινώντας από τον 6ο π.Χ. αιώνα και συνεχίζονται μέχρι τη σύγχρονη εποχή με Λαπαθιώτη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Γκάτσο, Ελευθερίου, Αλκαίο κ.α.

Μια περιδιάβαση στον μαγικό κόσμο της μελοποιημένης ποίησης, με τραγούδια των μεγαλύτερων Ελλήνων συνθετών. Οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Σπανός, Νίκος Ξυδάκης και η Λένα Πλάτωνος, συγκαταλέγονται στους συνθέτες αυτούς οι όποιοι μας χάρισαν αγαπημένα τραγούδια που παραμένουν διαχρονικά.

Συντελεστές:
Μανώλης Μητσιάς (Τραγούδι), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Αφήγηση – Τραγούδι), Αχιλλέας Γουαστώρ (πιάνο/ενορχηστρώσεις), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι/μαντολίνο).

Η παραγωγή εντάσσεται στο ψηφιακό φεστιβάλ “Τέχνη Καθ’ Οδόν” 2020 και θα προβληθεί στη Ζώνη: “Φώτα Αυλαία, Πάμε” του πολιτιστικού καναλιού του Δήμου Ηρακλείου.

 

Διαδικτυακές εκθέσεις εικαστικών τεχνών στο διαδίκτυο

Εκθέσεις του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος που διοργανώθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους τους εικαστικούς καλλιτέχνες – μέλη του ΕΕΤΕ.

Η ζωή είναι το ταξίδι, Ζαχάρωφ Μαρίβα

Κινηματογράφος

Ταινίες που έχουμε προτείνει κατά καιρούς από τις σελίδες του περιοδικού, αλλά και νέες προτάσεις. Η… μεγάλη οθόνη της Κατιούσα “ανοίγει” με ένα “κλικ” στους παρακάτω συνδέσμους-εικόνες:

 

 

 

 

«Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»: Ντοκιμαντέρ. Στη 1 ώρα και 45 λεπτά της προβολής περνούν από την οθόνη οι σημαντικότερες στιγμές της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Ένας φόρος τιμής στους νεκρούς, σε όσους έπεσαν στα χαρακώματα με το όπλο στο χέρι, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και εξορίες. Η σκηνοθετική ομάδα, με τη  σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Σταματόπουλου, δούλεψε με αρχεία αντλήθηκαν κατά κύριο λόγο από το ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ αλλά και κρατικά αρχεία της ΕΡΤ και του Πολεμικού Μουσείου, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ. Δείτε το εδώ:

“Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” (Α’ Μέρος)- Το ντοκιμαντέρ του Νάσου Μπράτσου ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των άνω των 30.000 Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ αυτών και περίπου 3.000 Ικαριωτών. Στο ντοκιμαντέρ οι Έλληνες πρόσφυγες εξιστορούν το γεγονός ότι βρήκαν καταφύγιο στη Συρία και διηγούνται, μεταξύ άλλων, την υποδοχή, την ένταξη των παιδιών τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, τη σχέση με τους ντόπιους πληθυσμούς, αλλά και το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Δείτε το βίντεο:

Το Β’ μέρος αν και είχε προγραμματιστεί και διαφημιστεί από την ΕΡΤ, χωρίς καμία εξήγηση αναβλήθηκε στο παρά πέντε η προβολή του και παρά τις επιστολές διαμαρτυρίας φορέων και το εξώδικο του δημιουργού, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα.

 

 

“Νίκος Σκαλκώτας: Οι μουσικές αναπνοές μιας ιδιοφυΐας”

Η ταινία αποτελεί παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και προβλήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “2019: Έτος Σκαλκώτα”, οι οποίες διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου μουσουργού.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Θωμάς Κιάος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θοδωρής Μιχόπουλος
Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος
Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου
Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας: Θωμάς Τσιφτελής
Μετάφραση: Κλήτος Παρασκευόπουλος
Αφήγηση: Κατερίνα Διδασκάλου
Φωνή Νίκου Σκαλκώτα: Αλέξανδρος Χαρκιολάκης
Εμφανίζεται η Ανθή Ευστρατιάδου

Ιδέα- Συντονισμός: Ελένη Διδασκάλου, Διευθύντρια, Διεύθυνση Προβολής και Επικοινωνίας
Ηχογράφηση voice over: Μπάμπης Μπλαζουδάκης, Ηχογραφικό Κέντρο
Επιμέλεια κειμένων: Δέσποινα Παπαγιαννοπούλου, Τμήμα Εκδόσεων

Θέατρο

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς, “συναντιούνται” στην Κατιούσα. Πατώντας σε αυτό τον σύνδεσμο έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε σχεδόν 90 θεατρικές παραστάσεις που έχουμε παρουσιάσει τα τελευταία δυο χρόνια από τη στήλη “Θέατρο τη Δευτέρα”.

 

https://www.katiousa.gr/politismos/theatro/os-tin-akri-tou-kosmou-diathesimi-sto-diadiktyo-i-parastasi-tis-marias-papagianni-se-mousiki-thanou-mikroutsikou/

 

“Τα κοκκινομπλέ πατίνια” το πρώτο θεατρικό έργο του Σταύρου Τσιώλη, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου

Παιδικές παραστάσεις από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου

“Επτά επί Θήβας” του Αισχύλου online

Η παράσταση “Επτά επί Θήβας” από το Γιάννη Τσαρούχη σε διαδικτυακή προβολή.


Επτά επί Θήβας (αρχ. ελλ. Ἑπτὰ ἐπὶ Θήϐας) αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Αισχύλου για τον Θηβαϊκό κύκλο και το μοναδικό έργο της τριλογίας που σώζεται έως σήμερα (περιλαμβάνονται επιπλέον τα έργα Λάιος και Οιδίπους). Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 467 π.Χ. και με το έργο αυτό, ο Αισχύλος κέρδισε τον ποιητικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο έτος της 78ης Ολυμπιάδας.

Η ιστορία της τραγωδίας είναι βασισμένη στο μύθο των δίδυμων γιων του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, Ετεοκλή και Πολυνείκη. Σύμφωνα με αυτόν, τα δύο αδέλφια συμφώνησαν αρχικά να κυβερνούν εναλλάξ τη Θήβα, ωστόσο, μετά από την άρνηση του Ετεοκλή να παραδώσει το θρόνο στον Πολυνείκη, ο τελευταίος οργάνωσε την επίθεση επτά Ελλήνων βασιλιάδων εναντίον του Ετεοκλή και της πόλης της Θήβας. Η πολεμική αυτή σύγκρουση αναφέρεται με τον όρο Επτά επί Θήβας και κατέληξε με νίκη των Θηβαίων αλλά και τον θάνατο των δύο διεκδικητών του θρόνου.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Μετάφραση – Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Γιάννης Τσαρούχης

Παίζουν:
Γιώργος Ορφανός, Νίκος Ζαμπέτης, Κίμων Ρηγόπουλος, Αντιγόνη Αρμανίτου
Μηνάς Κωνσταντόπουλος, Ιουλία Βατικιώτη, Αγγελική Λυμπεροπούλου, Χρύσα Παπαϊωάννου, Κατερίνα Ραζέλου, Μαρία Σάββα, Τζίνα Δράκου, Τάνα Μεξή
Παρή Κοραχάη, Κυβέλη Μαλαμάτη, Ματίνα Μόσχοβη, Αναστασία Μπάσσα
Αργυρώ Πιπίνη, Κλαίρη Τσαλουχίδη

 

Μουσεία – Εκθέσεις

Επισκεπτόμαστε το Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου

 

 

Ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»

Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας (VR) ζωντανεύει στην οθόνη μας η έκθεση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο (18.7-30.9.2018), με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη (1938).

 

 

5ωρη βιντεο-περιήγηση στους θησαυρούς του Μουσείου Ερμιτάζ – Το Ερμιτάζ αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης (πρώην Λένινγκραντ). Φιλοξενείται στα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα. Τα ανάκτορα και οι συλλογές των τσάρων και των αριστοκρατών πέρασαν στα χέρια του λαού μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση. Ηρωικός υπήρξε ο αγώνας των εργαζομένων στο μουσείο για να διασώσουν τα κειμήλια και τα κτίρια κατά το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ  από τους ναζί, που κράτησε 900 μερόνυχτα. Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνεται η συλλογή έργων δυτικοευρωπαϊκής τέχνης με έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ωγκύστ Ροντέν, Πάμπλο Πικάσσο, Ανρί Ματίς, Πωλ Γκωγκέν, Πωλ Σεζάν, Κλωντ Μονέ, Ρέμπραντ και άλλων. Φιλοξενούνται ακόμα εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, καθώς και μεγάλες συλλογές ειδών κοσμηματοποιίας. Ο συνολικός αριθμός των έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ ξεπερνούν τα 3.000.000. Δείτε το βίντεο:

 

Galleria degli Uffizi – Ένα από τα παλαιότερα μουσεία – πινακοθήκες στον κόσμο, στεγάζεται στο Ουφίτσι (Uffizi), ανάκτορο της Φλωρεντίας. Τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα και συνθέτουν μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης. Μπορείτε να περιηγηθείτε πατώντας εδώ.

 

 

Βιντεο-ξενάγηση στο «Μουσείο Βάσως Κατράκη – Εικαστικό Κέντρο Χαρακτικής» – Στο Αιτωλικό, τη γενέτειρα της μεγάλης χαράκτριας Βάσως Κατράκη βρίσκεται το Μουσείο που φιλοξενεί τις πέντε κύριες ενότητες της δουλειάς της, πυρήνες δράσης της 60χρονης εικαστικής δημιουργίας της. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την 15χρονη χαρακτική της πορεία στο παραδοσιακό ξύλο και την 35χρονη χαρακτική της στην πέτρα. Στους χώρους του Μουσείου παρουσιάζονται, επίσης, τα αυτονομημένα ζωγραφικά σχέδιά της, έγχρωμα και ασπρόμαυρα. Ακόμη, αντικείμενα τέχνης κι έργα ζωγραφικής, επηρεασμένα από το δάσκαλό της Κ. Παρθένη. Μία ξενάγηση στο Μουσείο από τον χαράκτη Απόστολο Κούστα. Δείτε το βίντεο:

https://youtu.be/xRzBPb-xxXA

 

 

Εικονική περιήγηση στο μουσείο Φρίντα Κάλο στο Μεξικό

 

«Μπόλικη πέτρα μπόλικη καρδιά…»: Εικονική περιήγηση στην έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ!

«Μπόλικη πέτρα μπόλικη καρδιά...»: Εικονική περιήγηση στην έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ!

 

 

Εικονική Περιήγηση στα μνημεία Ακρόπολης

Η Εικονική Περιήγηση στα μνημεία Ακρόπολης αποτελείται από εικόνες και πανοράματα υψηλής ανάλυσης των σπουδαιότερων μνημείων – του Παρθενώνα, των Προπυλαίων, του Ερεχθείου και του ναού της Αθηνάς Νίκης – καθώς και από λεπτομερείς φωτογραφικές απεικονίσεις επιλεγμένων εξωτερικών όψεων των αρχαίων τειχών που περιβάλλουν το βράχο. Κάθε άποψη συνοδεύεται από περιγραφικά στοιχεία σχετικά με τα μνημεία και επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος.

Πατήστε στην εικόνα και περιηγηθείτε:

 

 

Εικονική περιήγηση στο μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ

 

Εικονική περιήγηση στο Σπίτι και τους Κήπους του Κλωντ Μονέ

 

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έρχεται στο σπίτι σας

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ «Ζιζή Μακρή, η Ελλάδα της» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών

O Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, συνεχίζει την προσπάθεια να προσαρμόσει τη δουλειά του στις σημερινές συνθήκες που επιβάλλουν τα μέτρα προστασίας ενάντια στη διάδοση του κορονοϊού, με γνώμονα πάντα τη στήριξη του λαού ο οποίος δοκιμάζεται όλο αυτό το διάστημα.

Έτσι σήμερα άλλη μια πρωτοβουλία του παρουσιάζεται στο κοινό , η οποία στοχεύει στην τόνωση του ηθικού των συμπολιτών μας και τη συνεχή επαφή του με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

 

Πρόκειται για μια νέα παραγωγή της Δημοτική Πινακοθήκης Πατρών σε συνεργασία με τη κόρη της Ζιζής Μακρή, Κλειώ, και το σωματείο φίλων Μέμου και Ζιζής Μακρή, τα εγκαίνια της οποίας είχαν προγραμματιστεί στις 8 Μαρτίου 2020, ημέρα της γυναίκας, αλλά αναβλήθηκαν καθώς δύο μέρες νωρίτερα ανεστάλη η λειτουργία όλων των πινακοθηκών στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσής του του Κορωνοϊού – COVID 19.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη με τη μορφή εικονικής περιήγησης στην ιστοσελίδα.  
Έχουν όλοι τη δυνατότητα να μάθουν για τη ζωή και το έργο μιας από τις σημαντικότερες χαράκτριες του Β’ μισού του 20ου αιώνα και να περιηγηθούν στις δημιουργίες της και μάλιστα σε μια σειρά χαρακτικών που φιλοτέχνησε στις πιο δύσκολες συνθήκες του εγκλεισμού στις Φυλακές Αβέρωφ το 1961 όντας πολιτική κρατούμενη.

 

Μουσική

 

Συναυλία – αφιέρωμα: Μάριος Τόκας 10 Χρόνια Μνήμης… Συναυλία Κεντρικής Σκηνής 31ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ – Αφιέρωμα στον μεγάλο Κύπριο συνθέτη Μάριο Τόκα με τους Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση, Γιώτα Νέγκα και Μίλτο Πασχαλίδη (Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018).

 

 

“Μουσική συνάντηση” με την Πολυξένη Καράκογλου

 

Parklife/Της Τριανταφυλλιάς τα Φύλλα – Οι νέοι και η Δόμνα Σαμίου (Ηχογραφημένη συναυλία)

Η ηχογραφημένη συναυλία, στο πλαίσιο της σειράς Parklife, ξεκινά την Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου στις 12.00 εδώ.

H ηχογράφηση θα παραμείνει διαθέσιμη στο site του ΚΠΙΣΝ.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσίασαν τη 2η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής.
Ήταν ένα διήμερο γεμάτο μουσικές και τραγούδια με 24 μουσικά σχήματα από ολόκληρη την Ελλάδα. Εμφανίστηκαν στο ΚΠΙΣΝ περισσότεροι από 200 νέοι μουσικοί και τραγουδιστές που εμπνέονται από την προσωπικότητα της Δόμνας Σαμίου και τον πολύτιμο θησαυρό που άφησε ως παρακαταθήκη, και πειραματίζονται μεταφέροντας στο σήμερα τους παραδοσιακούς ήχους, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση παραμένει μια ζωντανή δύναμη που προκαλεί τη νέα γενιά να τη γνωρίσει σε βάθος.
Η δεύτερη συνάντηση συγκέντρωσε ακόμα περισσότερους ανήσυχους δημιουργούς που μέσα από το έργο τους ανακαλύπτουν πως “… ένα τραγούδι παραδοσιακό κρύβει μέσα του ένα ήθος, μια λεβεντιά, μια αξιοπρέπεια”, όπως συνήθιζε να λέει και η Δόμνα Σαμίου.

 

Τηλεόραση

Αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές που δεν χάνουν την αξία τους. Ας θυμηθούμε:

“Καρυωτάκης”: Δραματική σειρά εποχής που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, με θέμα τη ζωή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (Δημοσθένης Παπαδόπουλος) και τη σχέση του με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (Μαρία Κίτσου). Σενάριο-σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

Περισσότερα για τη σειρά δείτε εδώ:

 

“Το Καπλάνι της βιτρίνας”: Παιδική-νεανική σειρά 10 επεισοδίων, μεταφορά του ομότιτλου γνωστού κι αγαπημένου μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη. Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δύο αδελφές, οκτώ και δέκα χρόνων αντίστοιχα, που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους διηγείται συνεχώς ιστορίες για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφος Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με τις ιστορίες ενός καπλανιού. Το καπλάνι -όπως το λένε στο νησί-, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του. Η δικτατορία του Μεταξά, τον Αύγουστο του 1936, θα μπλέξει μικρούς και μεγάλους στο «παιχνίδι του καπλανιού». Η Μέλια και η Μυρτώ θα ζήσουν καταστάσεις που θα επηρεάσουν για πάντα τη ζωή και το χαρακτήρα τους. Σκηνοθεσία: Πέτρος Λύκας. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

 

“Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”: Δραματική σειρά εποχής. Μια κοινωνική τοιχογραφία της δεκαετίας του ’50, βασισμένη στο ομότιτλό μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά, που προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Διασκευή-σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας. Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης. Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Γιώργος Νινιός,  Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Βέρα Κρούσκα και πολλοί ακόμα γνωστοί ηθοποιοί. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

Βιβλίο

Στους παρακάτω συνδέσμους οι συντάκτες της Κατιούσα διάβασαν και πρότειναν κατά καιρούς τα βιβλία που ξεχώρισαν. Βιβλία που δεν τα περιορίζει η επικαιρότητα ή ο χρόνςο έκδοσής τους και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναζητηθούν και να διαβαστούν:

Επίσης, πατώντας σε αυτό τον σύνδεσμο μεταφέρεστε στις συγκεντρωμένες νέες κυκλοφορίες βιβλίων και στις βιβλιοπαρουσιάσεις του περιοδικού.

Μια σειρά από προτάσεις που ανοίγουν «παράθυρο» στην αισιοδοξία, στη μαχητικότητα και τη συλλογικότητα!

 

6.932 ελληνικά e-books από την Ανοιχτή Βιβλιοθήκη

Ιστορία – Έρευνα

Ιστοσελίδες εξαιρετικά χρήσιμες σ’ όσους αναζητούν την ιστορική αλήθεια:

Ιστοσελίδα του Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ: Στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου εμφανίζονται μερικά από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα του Αρχείου του ΚΚΕ από προσφορές, μεμονωμένα υλικά και συλλογές που προτείνονται στον επισκέπτη, αλλά και ειδικά εκθέματα, θεματικά ή επετειακά, που αποτελούν δημιουργικές συνθέσεις των υλικών. Κάποια από αυτά τα εκθέματα παρουσιάστηκαν και σε φυσικές εκθέσεις, στο πλαίσιο του εξελισσόμενου προγράμματος εκδηλώσεων, για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Από το μενού επιλογών στην κορυφή της σελίδας δίνεται η δυνατότητα πλοήγησης σε όλα τα καταχωρημένα αρχειακά αντικείμενα, συλλογές και εκθέματα, καθώς και η αναζήτηση σε αυτά με σύνθετα κριτήρια. Η περιήγηση την ιστοσελίδα αρχίζει από την διεύθυνση: http://arxeio.kke.gr

Ιστοσελίδα αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: Το αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ και μεγάλο κομμάτι αυτού έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας. Παρουσιάζονται ενδιαφέροντα υλικά από τις μάχες στα χαρακώματα, τις δημοκρατικές συνελεύσεις, την ιδεολογική και στρατιωτική εκπαίδευση. Στιγμές από την καθημερινότητα της ζωής στο βουνό την ώρα της ανάπαυλας. Σπάνια ντοκουμέντα με διαταγές, προσωπικές μαρτυρίες και γράμματα μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Επιπλέον, δημοσιεύεται σύγχρονο υλικό από μνημεία για το ΔΣΕ, αφιερώματα, εκδηλώσεις. Η ιστοσελίδα είναι ανοιχτή από σήμερα, Κυριακή 12 Ιούνη 2016, και το περιεχόμενό της θα εμπλουτίζεται στην πορεία με νέα υλικά. Η ξενάγηση στην ιστοσελίδα του ΔΣΕ αρχίζει από την διεύθυνση: http://dse.kke.gr

Ξενάγηση στους χώρους και στην έκθεση του επιμορφωτικού κέντρου Χαρίλαος Φλωράκης: Το Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνη 2007, στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης. Σκοπός του κέντρου είναι η συμβολή στην έρευνα και μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης ιστορίας. Στο αρχειακό απόθεμα του Κέντρου, έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή πάνω από 165 χιλιάδες ντοκουμέντα (800 χιλιάδες σελίδες) του Ιστορικού Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Με αυτό τον τρόπο είναι προσβάσιμα στους ερευνητές και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Το υλικό του Κέντρου έχει εμπλουτιστεί μέσω προσφορών φίλων του καθώς και μέσω συνεργασιών με άλλα αρχεία (ΓΑΚ, ΕΛΙΑ, Βιβλιοθήκη της Βουλής). Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει συνδράμει στο έργο ιστορικών και άλλων ερευνητών και έχει στηρίξει οργανώσεις του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ με αρχειακό υλικό για εκδόσεις, διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις.Πατήστε εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: