Μελεαγρίδες…

«H σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική, απ’ αυτήν που γνωρίσατε πριν δέκα χρόνια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με μια διαρρέουσα αυταρέσκεια, στη επίσημη επισκέπτρια. Και ο επί οκτώ χρόνια σε δουλειές του ποδαριού άνεργος κατ’ ουσίαν πατέρας, σχολίασε:

«H σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική, απ’ αυτήν που γνωρίσατε πριν δέκα χρόνια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με μια διαρρέουσα αυταρέσκεια, στη επίσημη επισκέπτρια.

Και ο επί οκτώ χρόνια σε δουλειές του ποδαριού άνεργος κατ’ ουσίαν πατέρας, σχολίασε:

«Μα φυσικά… Πριν δέκα χρόνια ήμουν εργαζόμενος. Κολλούσα ένσημα. Έπαιρνα 850 Ευρώ. Σκληρή δουλειά -στον ιδιωτικό τομέα- μα ήταν χαρά. Ε, δεν ήμουν και τεμπέλης, ούτε λουφαδόρος όπως βολεύει στους “αρχιμάγειρες” να κολλάνε την ταμπέλα στον Έλληνα. Και τότε το νοσοκομείο της πόλης μας λειτουργούσε. Είχε τον εξοπλισμό και το κατάλληλο και απαραίτητο προσωπικό. Τα κέντρα Υγείας στον κάμπο και στ’ απομακρυσμένα ορεινά μας και κείνα σε πλήρη λειτουργία. Και διαβάζω μόλις χθες στον τοπικό τύπο-Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021:

Κύματα διαμαρτυρίας από κόμματα, παρατάξεις και φορείς ξεσήκωσε η απόφαση της 4ης ΥΠΕ, να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων της ΑΜΘ και σε συρρίκνωση του ωραρίου Κέντρων Υγείας για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα με την απόφαση 44770/27-10-21 της 4ης ΥΠΕ τίθενται σε αναστολή λειτουργίας όλα τα Περιφερειακά ιατρεία Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου και του πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Δοξάτου ενώ τροποποιείται η λειτουργία των Κέντρων Υγείας Αβδήρων και Παρανεστίου και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Φερών. Και θα λειτουργούν εφεξής μόνο τις καθημερινές και με ωράριο 7.00 π.μ. έως 15.00 μ. μ.

Δηλαδή οι κατοικούντες στα “πέριξ”, να δώσουμε εντολή στα ατυχήματα (συχνό φαινόμενο σε δραστηριότητες της υπαίθρου), τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά περιστατικά, να προκύπτουν σε μέρες και ώρες Δημοσίων Υπηρεσιών. Κι αυτό ο πρωθυπουργός Ευρωπαϊκής χώρας το λέει διαφορετικό, προοδευτικό. Και ο νοών νοήτω.

Και μετά…

Μετά ήρθαν τα 500 Ευρώ. Τόσα όρισαν τα τρανά, τα υποτελή επιτελεία για τον εργαζόμενο. Το νοσοκομείο-κατά την ομολογία του ιατρικού κόσμου-στα όρια του λουκέτου.

“Το νοσοκομείο Ξάνθης είναι διαλυμένο. Άνοιξαν κλινική covid, χωρίς ν ανοίξουν τη ΜΕΘ” κρούει τον κώδωνα ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της πόλης, καθώς διαβάζω φρέσκα φρέσκα στο σημερινό φύλο (Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021).

Και μόλις χθες -συνεχίζει ο άνεργος πατέρας- η ΔΕΗ, το πετρέλαιο, το ψωμί, έπιασαν “ρετιρέ”.

Και μετά…

Και μετά η οικογένεια πρέπει να φάει, πρέπει να πλυθεί, πρέπει να ζεσταθεί, μπορεί και να χρειαστεί γιατρό…

Αυτά δεν είναι απλές αλλαγές. Είναι ριζικές αλλαγές, που αν μη τι άλλο τεκμηριώνουν μια… ηγετική αυταρέσκεια στην “κυρίαρχη παρουσία”.

Αυτά δεν τα γνωρίζει η κ. Καγκελάριος; Οι στοιχειωδώς νοήμονες αντιλαμβάνονται τον λόγο του κύκνειου “tour”. Πάντως όχι απαραιτήτως για τον κατευνασμό των Ευμενίδων στα μοναχικά της πλέον βράδια, ούτε για τον θρήνο των μελεαγρίδων. Μπορεί όμως ποιος ξέρει, για το καμάρωμα πως η Γερμανία με το κόστος “όποιων” θυσιών-κατοχικών και σημερινών-παραμένει μεγάλη.

Πράγματι η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική -όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός- απ’ αυτήν που εκθειάζουν στο γυαλί.»

Σαν μονόλογος τόσο αληθινός, όσο και τα πικραμένα σωθικά του, απ’ όπου ανασύρθηκε..!

Ο άνεργος πατέρας χαιρέτισε ευγενικά και απομακρύνθηκε, με το κεφάλι ευθυγραμμισμένο στο υπόλοιπο ευθυτενές σώμα.

Και μετά; Μετά σιωπή…

Χρύσα Μπαΐρα

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: