Ανήκομεν εις την Δύσιν(;) – Σύντομες ερωτήσεις και απαντήσεις για ένα προαναγγελθέν δράμα

Τι χρειάζεται λοιπόν; Να προσγειωθεί ο δυτικός κόσμος από το ύφος των χιλίων καρδιναλίων με το οποίο αντιμετωπίζει την αποτυχία του, να αντιμετωπίσει με ταπεινότητα το διαφορετικό παράδειγμα που ακολουθήθηκε αλλού, μήπως και μπορέσει ναπαράγει αποτελέσματα και επιστήμονες χρήσιμους όχι για τα κανάλια, τις κυβερνήσεις ή τους εαυτούς τους, αλλά για την κοινωνία.

“Θα με ρωτήσετε γιατί γλυκύτερον θάνατον και όχι γλυκυτέραν ζωήν.
Διότι συγχωριανοί είμαστε βεβαία Έλληνες, και οι Έλληνες αγαπάμε τη ζωή.
Αλλά είμαστε και Χριστιανοί, και σαν Έλληνες Χριστιανοί πρέπει να σκεφτόμαστε πώς θα αποθάνομε και όχι πως θα
ζήσομεν”

Το Μεγάλο μας Τσίρκο

Το μεγάλο μας τσίρκο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, λίγο μετά το τραγούδι της γκιλοτίνας, θέτει με μαύρο χιούμορ ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παράδοσης του ελληνικού λαού. Το οποίο σε ένα βαθμό χαρακτηρίζει το σύνολο της ανατολικής φιλοσοφίας. Άλλες φορές προς όφελος των λαών αυτών, άλλες όχι. Διαμορφώνει όμως ένα αρκετά διαφορετικό πλαίσιο σχετικά με τον ορθολογισμό της Δύσης. Οδηγεί όμως πάντα ο ορθολογισμός σε σωστά συμπεράσματα;

Τα προηγούμενα χρόνια η απάντηση θα ‘ταν ναι, εννοείται κλπ… Η στατιστική πλέον είχε προσαρμοστεί στο να ερμηνεύει ό,τι βόλευε κάθε φορά την εκάστοτε άρχουσα τάξη και τα συμφέροντα της, ένα αδιέξοδο της δυτικής φιλοσοφίας το οποίο ορθά διαπίστωσε ένας Γερμανός Φιλόσοφος ο οποίος ερωτεύτηκε την ανατολή για γίνει ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της παγκόσμιας επανάστασης.

Όλα τα ωραία όμως έχουν και ένα τέλος. Το οποίο συνήθως είναι και άσχημο. Φτάνει λοιπόν η ώρα της πανδημίας του Sars cov 2. Είναι η πρώτη πανδημία που χτυπά τον δυτικό κόσμο; Σίγουρα όχι. Οι περισσότερες το δυτικό κόσμο χτυπούσαν, όμως ο δυτικός κόσμος τις έκρυψε πίσω από όμορφους πίνακες, ποιήματα ή ενοχικά στερεότυπα για αμαρτωλούς και ακόλαστους. Όμως πλέον οι ιστορίες δε γράφονται στο
καμβά ή στον άμβωνα, αλλά κυρίως στο διαδίκτυο. Και πλέον η σύγκριση τίθεται: τι ακριβώς πήγε στραβά το τελευταίο τρίμηνο;

Κάπου εδώ λοιπόν ξεκινούν τα ερωτήματα:

Ερώτημα πρώτο: Υπάρχουν πανδημίες στο δυτικό κόσμο; ΟΚ, απαντήθηκε πριν, αλλά αξίζει να επαναληφθεί ότι η σύγχρονη δυτική κοινωνία δημιούργησε ένα αφήγημα στο οποίο οι ασθένειες, οι φυσικές καταστροφές, οι φτωχοί είναι προνόμιο (ή μήπως τιμωρία) της βάρβαρης Ανατολής. Το παραμύθι ήταν τόσο καλό που τελικά το πίστεψαν και αυτοί που το έγραψαν. Και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ενώ ο ιός χτύπησε την Κίνα αρκετά νωρίτερα, κανένα ευρωπαϊκό κράτος δε σκέφτηκε να προετοιμαστεί ή ακόμα χειρότερα να έχει ήδη ακολουθήσει και εντάξει στο εθνικό σύστημα υγείας τη διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών, τη δημόσια υγεία, την κοινωνική ιατρική. Όπως αναφέρθηκε πριν όμως αυτά είναι …εξωτικά πράγματα για ντοκιμαντέρ και ταινίες.

Ερώτημα δεύτερο: Διαχειρίστηκαν καλύτερα την έξαρση του Sars cov 2 οι ανατολικές χώρες; Αν και πλήρη επιδημιολογικά στοιχεία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον ευρωπαϊκό χώρο, από τα πρώτα στοιχεία (τα οποία δεν αναμένεται στην εξέλιξη τους να είναι καλύτερα) η αντιμετώπιση στην Κίνα, Νότια Κορέα και τη Ρωσία φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική (σύνδεσμος για πίνακα παρατίθεται στο τέλος του κειμένου).

Το οποίο οδηγεί στο Ερώτημα Τρίτο: Γιατί;
Φάκα Adidas μου πιάσε τη φτέρνα, μπερδεύω το juke box με τη λατέρνα (Νεοέλληνας, Τζίμης Πανούσης)

Ο εγωισμός του δυτικού ανθρώπου δε θα του επέτρεπε να αποδεχτεί ποτέ ότι είναι δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό επιτρέπεται να παρακαμφθεί λίγο ο ορθολογισμός που προαναφέρθηκε για να παρουσιαστούν οι ιστορίες συνωμοσίας: οι Κινέζοι δε λένε όλη την αλήθεια. Φυσικά δεν είναι ειλικρινείς όπως οι φίλοι μας οι Αμερικανοί.

Ερώτημα Τέταρτο: Και τι μπορεί να έκαναν καλύτερα αυτοί; Πολλά. Καταρχήν είχαν επενδύσει εδώ και πολλά χρόνια στην προληπτική προετοιμασία για κρίσεις στο χώρο της υγείας, οπότε ήταν πιο έτοιμοι να εφαρμόσουν τόσο τα δικά τους πρωτόκολλα όσο και του WHO (παρατίθενται στο τέλος του κειμένου). Περιορισμό μετακινήσεων, για να υπάρχει προετοιμασία για δημιουργία δομών υποδοχής κρουσμάτων και μαζικού εργαστηριακό ελέγχου.

Ερώτημα Πέμπτο: Στο δυτικό κόσμο τι έγινε; Σκεφτείτε το αλλιώς. Τι δεν κοστίζει από αυτά στο κράτος; Ο περιορισμός μετακινήσεων. Οπότε έγινε μόνο αυτό. Εδώ δημιουργείται η ανάγκη για να ένα αφήγημα το οποίο θα δικαιολογεί γιατί δεν έγιναν τα άλλα δύο.

Ερώτημα Έκτο: Χρειάζεται ο μαζικός Εργαστηριακός έλεγχος για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Η απάντηση θα μπορούσε να ήταν πολύ απλά ναι, το επαναλαμβάνει συνεχώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όμως τις ανακοινώσεις τις πραγματοποιεί ένας μαύρος, μπορούμε άραγε να είμαστε τόσο σίγουροι για το αν έχει το επιστημονικό βάρος να πει την αλήθεια; Ας πούμε λοιπόν και αλλά παραμύθια.

Ερώτημα έβδομο: Είναι αξιόπιστο το τεστ; Τελευταία ακούγεται πως ο μοριακός έλεγχος (ανάστροφη PCR) έχει 70% ευαισθησία, δηλαδή έχει περιθώριο ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Εκεί που αρχίζουν οι αριθμοί, τελειώνει η πραγματικότητα. Και ξεκινά η μισή αλήθεια. Καταρχήν πολλές φορές στην καθημερινή κλινική πράξη χρησιμοποιούνται διαγνωστικοί έλεγχοι με αντίστοιχα ή χαμηλότερα ποσοστά (χαρακτηριστικά η Wright και η Widal). Όμως έτσι και αλλιώς το ποσοστό αυτό ευαισθησίας εξαρτάται από το που πάρθηκε το δείγμα (ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό) και σε ποια στιγμή της εξέλιξης της λοίμωξης (αναλυτικά σε κείμενο που παρατίθεται στο
τέλος). Ψιλά γράμματα.

Ερώτημα όγδοο: Μήπως είναι κόλπο των Κινέζων για να μας πουλήσουν δευτεράτζες από το στοκ τους; Ως γνωστών τα κινέζικα, τα Κορεάτικα και τα γιαπωνέζικα χαλάνε. Οι χειρότερες μάρκες. Samsung, Huawei, Sony, Nintendo, Xiaomi. Ποιότητα μόνο από τα Lidl. Τα γερμανικά. Άρα και τα τεστ που βγάζουν απάτη θα ναι. Ας περιμένουμε τα καλά τα αμερικανικά. Άμα μας τα φέρει ο στόλος και τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα ακόμα καλύτερα. Μέχρι τότε θα επικαλούμαστε τα μισά αποτελέσματα από μελέτες για Ακτινολογία ευρήματα (παρατίθεται στο τέλος του κειμένου ολόκληρη η σχετική δημοσίευση).

Ερώτημα ένατο: Είναι ακριβός ο μοριακός έλεγχος; Υπάρχει έρευνα του Financial Times (παρατίθεται στο τέλος του κειμένου) που δείχνει ότι όχι. Και σίγουρα πολύ φθηνότερος από τα 30 εκατομμύρια στις ιδιωτικές κλινικές και τα 11 εκατομμύρια στα ΜΜΕ.

Ερώτημα δέκατο: Είναι επικίνδυνες οι κινητοποιήσεις των γιατρών που θέλουν όλα τα παραπάνω; Για την κυβέρνηση μάλλον ναι. Και για τους φίλους της. Γιατί με βάση τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις εικόνες που εμφανίστηκαν στα κανάλια δεν υπάρχει τίποτα επικίνδυνο (παρατίθενται όλες σε σύνδεσμο στο τέλος του κειμένου).

Θέλω να γίνω σαν Αμερικάνος μου αρέσει στα κρυφά και ο Μητροπάνος (Νεοέλληνας και πάλι)

Είναι αλήθεια πως τόσα χρόνια αμερικανικής ιδεολογικής κατοχής επηρέασαν τη σκέψη μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Με μια στροφή στην ποσότητα και όχι την ποιότητα. Με ιατρικές πράξεις που έπρεπε να ακούγονται φαντεζί για να αξίζουν τις προσοχής μας. Με μια κατεύθυνση της Ιατρικής στο κέρδος, το οποίο κατέστησε ολόκληρους τομείς άγνωστους, για να αντιμετωπίζονται στη συνέχεια με δέος και απορία. Τι χρειάζεται λοιπόν; Να προσγειωθεί ο δυτικός κόσμος από το ύφος των χιλίων καρδιναλίων με το οποίο αντιμετωπίζει την αποτυχία του, να αντιμετωπίσει με ταπεινότητα το διαφορετικό παράδειγμα που ακολουθήθηκε αλλού, μήπως και μπορέσει να
παράγει αποτελέσματα και επιστήμονες χρήσιμους όχι για τα κανάλια, τις κυβερνήσεις ή τους εαυτούς τους, αλλά για την κοινωνία.

Πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα. Είναι μισθοφόροι πράκτορες οι Κουβανοί γιατροί, επιτρέπεται να γίνεται αντιπολίτευση σε περιόδους κρίσης; Πόσο πληρώνεται ένα ποστ στο facebook; Δε γίνεται να απαντηθούν όλα. Ας μείνουμε σε ένα τελευταίο. Έχουν κομμουνισμό στη Ρωσία ή την Κίνα; Σε καμία περίπτωση. Αλλά το αποτύπωμα της επανάστασης και οι μνήμες της συλλογικότητας απέναντι στην ατομικότητα δε φεύγουν εύκολα. Όπως εύκολα δε θα φύγει και το φάντασμα πάνω από την Ευρώπη. Όσο και αν κάποιοι το φοβούνται.

Και μια ιστορία αντί επιλόγου. Στην ιατρική Πάτρας σε ένα κλινικό φροντιστήριο ορθοπεδικής, ένας λέκτορας τότε, προερχόμενος από την πρώην ΕΣΣΔ ανέλυε τη μέθοδο Ilizarov. Λέει κάποια στιγμή “Όταν πρωτοβγήκε η μέθοδος κόστιζε 6 δολάρια, αλλά δεν την ήθελε κανένας γιατί προερχόταν από τη Ρωσία. Όταν έπεσε η Σοβιετική Ένωση την πήραν τη μέθοδο οι Αμερικανοί και τη χρέωναν 600 δολάρια. Τότε την ήθελαν όλοi”. Οπότε ας μην ανήκουμε στη Δύση. Ίσως να μην είναι και τόσο καλύτερα τελικά.

Για περισσότερο διάβασμα:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/index.html
https://www.fda.gov/media/136151/download
https://pubs.rsna.org/doi/pdf/10.1148/radiol.2020200823
https://www.ft.com/content/02a2bece-72b5-11ea-90ce-5fb6c07a27f2
https://www.ft.com/content/de3114a2-8b97-4d95-a55c-0a9d72dfa1ea

Νέος κορωνοϊός Covid-19 – Οδηγίες


https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://www.worldometers.info/coronavirus/

Πάνος Χριστοδούλου, Ειδικευόμενος Ιατρικής Βιοπαθολογίας, MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας , Υποψήφιος
Διδάκτορας Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, PGcert Διαχείρισης Κρίσεων στη δημόσια υγεία και
ανθρωπιστικής απάντησης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: