Ευαγγελία Κυπραίου, υποψήφια δήμαρχος Φούρνων

Βρίσκομαι εκεί όπου ανήκω, εκεί που συμπορεύονται οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες. Άνθρωποι που δεν κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους ,που έχουν ξεκάθαρη πολιτική θέση και με ανιδιοτέλεια προσπαθούν να ομορφύνουν την ζωή τους και την ζωή των παιδιών τους.

Η στήλη Γυναίκες στην Κατιούσα, με την Μαρία Παρέντη και τη Filio Magenta, συνάντησε την Ευαγγελία Κυπραίου*, υποψήφια δήμαρχο Φούρνων με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Η Ευαγγελία δεν αποτελεί μια τυχαία επιλογή, είναι από τις πιο ελπιδοφόρες υποψηφιότητες των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρόκειται για την μοναδική γυναικεία υποψηφιότητα στο νομό Σάμου και από τις μικρότερες ηλικιακά, για να μην πούμε η μικρότερη, για έναν νέο άνθρωπο, που αγωνίζεται και μάχεται χρόνια.

Κ:Ευαγγελία πώς και πότε μπήκε η πολιτική στην ζωή σου;

E.K:Μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι αγωνιστών, με αυξημένο το αίσθημα του δίκαιου και του άδικου και με τις πολιτικές συζητήσεις που απευθύνονταν σε μικρούς και μεγάλους (εννοώ πως εμάς τα παιδιά δεν μας άφηναν εκτός συζήτησης). Όλο αυτό φυσικά και με επηρέασε. Σε ηλικία 14 ετών, πήρα ενεργό μέρος στο μαθητικό κίνημα ( με τις αναδιαρθρώσεις στην παιδεία, επί Αρσένη για όσους θυμούνται). Τότε κατάλαβα αυτό που έλεγε η μάνα μου “…Τα παιδιά των εργατών πρέπει να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, γιατί κανείς δεν θα τους χαρίσει αυτά που τους αξίζουν…”) Έτσι και οργανώθηκα στην ΚΝΕ.

K:Γιατί με τη Λαϊκή Συσπείρωση;

E.K: Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να συμμετέχω σε κάποιον άλλον πολιτικό συνδυασμό. Η απάντηση είναι απλή, ΟΧΙ. Γιατί βρίσκομαι εκεί όπου ανήκω, εκεί που συμπορεύονται οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες. Άνθρωποι που δεν κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους, που έχουν ξεκάθαρη πολιτική θέση και με ανιδιοτέλεια προσπαθούν να ομορφύνουν την ζωή τους και την ζωή των παιδιών τους.

K:Ποια τα βασικά προβλήματα των Φούρνων την στιγμή που μιλάμε;

E.K:Οι Φούρνοι είναι ένα όμορφο νησί, δεν είναι όμως μια όαση στο Βόρειο Αιγαίο και φυσικά ότι δυσκολεύει τον εργατόκοσμο σε όλη την Ελλάδα δυσκολεύει και εμάς στο νησί. Βέβαια ως ακριτική νησιωτική περιοχή βιώνουμε πολλές φορές την απομόνωση , κυρίως την περίοδο του χειμώνα. Είναι βασικό πρόβλημα να μην έχεις γιατρούς στο μεγάλο χωριό αλλά και στο μικρό την Χρυσομηλιά όπως και απέναντι το μικρό νησάκι την Θύμαινα. Είναι βασικό πρόβλημα η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Για σκεφτείτε τόσες ψυχές να εξαρτόμαστε από το οικονομικό συμφέρον του εφοπλιστή για να έχουμε καράβι; Είναι βασικό πρόβλημα να μην υπάρχει η απρόσκοπτη σύνδεση με τα νησιά της Ικαρίας και της Σάμου. Είναι βασικό πρόβλημα να βλέπουν τα παιδιά των Φουρνιωτών μόνο ως αριθμούς και να μας υποβαθμίζουν το δημοτικό σχολείο. Είναι βασικό πρόβλημα οι μαθητές του Λυκείου να μην έχουν καθηγητές σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Είναι βασικό πρόβλημα η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους. Στερώντας μας το αναγκαίο προσωπικό για την καλή λειτουργία του, καθώς και έργων που μπορούν να καλύψουν ζωτικές λαϊκές ανάγκες. Είναι βασικό πρόβλημα ο Φουρνιώτης να φορολογείται ήδη πολύ βαριά από την κεντρική διοίκηση και να ξανά φορολογείται από το δήμο για βασικές παροχές και αγαθά.

K:Έχει κατά τη γνώμη σου η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη δύναμη να αλλάξει άρδην έναν τόπο; Αν ναι, πώς;

E.K: Όχι, δεν μπορούμε να φτιάξουμε μικρούς παραδείσους μέσα στη σαπίλα του συστήματος. Η τοπική διοίκηση λειτουργεί πραγματικά μέσα σ’ ένα ασφυκτικό πλαίσιο, όπου θέλουν το δήμο να λειτουργεί ως υπηρεσία του κρατικού μηχανισμού. Η δύναμη που θα έχουμε με την ΛΑ.ΣΥ. ως δημοτική αρχή, μαζί και με τον Φουρνιώτη, είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες τις καθημερινότητά μας. Να φέρουμε τον Φουρνιώτικο λαό στο προσκήνιο και να διεκδικήσουμε αυτά που μας στερούν, αυτά που μας αξίζουν. Υπάρχουν τέτοια λαμπρά παραδείγματα από τους 5 κομμουνιστές δημάρχους. Σε όλους τους τομείς της ζωής της λαϊκής οικογένειας από τους παιδικούς σταθμούς και τις υποδομές των δήμων ως τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

K:Πιστεύεις ότι τα ΜΜΕ προβάλλουν τους υποψηφίους της ΛΑ.ΣΥ όσο τους υπόλοιπους;

E.K: Αυτοί που κατέχουν τα μεγάλα ΜΜΕ κάθε άλλο παρά κουτοί μπορούν να χαρακτηριστούν. Φυσικά και δεν θέλουν να προβάλλονται οι υποψήφιοι της ΛΑ.ΣΥ., γιατί είναι η πραγματικά αντίθετη φωνή μέσα σε όλο αυτό το πολιτικό συνονθύλευμα, γιατί έχουν σαφή και συνεχή λόγο, γιατί κρατούν σταθερή στάση σε μικρά και μεγάλα προβλήματα, γιατί αποκαλύπτουν τους πραγματικούς ενόχους για την ασχήμια που υπάρχει στη ζωή μας.

K:Τους Φασίστες τους φοβάσαι;

E.K:Αηδία και Φρίκη μπορούν να μου προκαλέσουν. Οι εγκληματίες δολοφόνοι, οι απόγονοι του Χίτλερ, τα μαντρόσκυλα του συστήματος, θέλουν να σπείρουν το μίσος, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό στους εργάτες και τα παιδιά τους. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάνε πως «…το δείχνει η ιστορία, σαν θελήσει ο λαός και το φίδι το τσακίζει και όσους κλώσησαν το αυγό…»

K:Πώς μπορεί να δράσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι στον φασισμό;

E.K:Ούτε γη, ούτε νερό στους φασίστες. Φυσικά και η τοπική διοίκηση πρέπει να παίρνει μέτρα για να εμποδίζει την διάδοση των φασιστικών ιδεολογιών και δράσεων. Έχουμε το παράδειγμα του κομμουνιστή δημάρχου στην Πάτρα, ο οποίος σύρθηκε στα δικαστήρια για την παρεμπόδιση της δράσης της ναζιστικής-εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Στον αντίποδα έχουμε το παράδειγμα του κυβερνητικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, με το ρόλο του συντονιστή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, που παραχώρησε χώρο στην Χρυσή Αυγή, αντίθετα μάλιστα στην απόφαση του Δ.Σ. Αθήνας. Αυτά τα αναφέρω γιατί πρέπει να βγαίνουν και συμπεράσματα για την πολιτική κατεύθυνση που υπάρχει ενάντια στο φασισμό.

K:Πώς βλέπεις τον κόσμο στους Φούρνους; Προβληματίζεται, αλλάζουν οι συνειδήσεις;

E.K:Η συνείδηση καλώς ή κακώς δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Υπάρχει μια διαφορά στο τρόπο που αντιλαμβάνεται ο κόσμος στην επαρχία αρκετά ζητήματα. Μεγάλο μέρος του κόσμου κλείστηκε στο σπίτι του, άφησαν άλλους να του «λύνουν» τα προβλήματα, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που καλλιέργησαν την λογική ‘’σιώπα, μη μιλάς, δεν αλλάζει τίποτα’’. Φυσικά όλοι ζούμε τις ίδιες δυσκολίες και μας προβληματίζουν τα ίδια πράγματα. Πιστεύουμε πως υπάρχει πια πείρα και είναι ώρα να συνειδητοποιηθεί πως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο αν την πάρουμε στα χέρια μας. (Ως λαϊκά στρώματα εννοώ)

K:Ποιες οι προτεραιότητές σου για την επομένη μέρα των εκλογών, αν είσαι εσύ η Δήμαρχος του νησιού;

E.K: Η ΛΑ.ΣΥ. μέσα και έξω από τα δημοτικά συμβούλια από όποια θέση κα αν βρίσκεται, πήρε και παίρνει θέση σε όλα τα προβλήματα των Φουρνιωτών. Ως δημοτική αρχή λοιπόν βασική προτεραιότητα θα βάζαμε την ανακούφιση της Φουρνιώτικης οικογένειας . Για παράδειγμα, είναι βασική προτεραιότητα να απαιτήσουμε κα να διεκδικήσουμε την αύξηση της κρατική χρηματοδότησης προς το δήμο μας, να απαιτήσουμε να λειτουργεί με το αναγκαίο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή δουλεία. Για σκεφτείτε πόσα Φουρνιωτάκια δεν θα έφευγαν από το νησί; Είναι βασική προτεραιότητα η μείωση των ανταποδοτικών τελών, η προσπάθεια επαναφοράς του μειωμένου ΦΠΑ από κοινού με άλλους νησιωτικούς δήμους, η ανάδειξη των προβλημάτων που βιώνουμε στην υγεία, στα σχολεία μας, η επένδυση στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό, η ανάδειξη των ιδιαίτερων αναγκών των ΑμΕΑ, η ασφαλής-οικονομική και συχνή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, για να μπορεί να έρθει και ο ντόπιος και ο τουρίστας στο νησί.

K:Το δικό μας μότο είναι “Βολή στους Βολεμένους”. Ποιοι είναι για σένα βολεμένοι;

E.K:Αλήθεια ποιοι είναι οι βολεμένοι; Είναι αυτοί που σιωπούν σε κάθε κοινωνικό πρόβλημα και λένε ‘’Έλα μωρέ δεν βαριέσαι τώρα;;;». Είναι αυτοί που ρουφιανεύουν στο χώρο εργασίας τους , γιατί «βολεύτηκαν» σε ένα τετράωρο με 200€ το μήνα, όπου θα πρέπει να χαμογελούν και από πάνω. Είναι αυτοί που ξεπουλούν την ψήφο τους γιατί κάποιος τους έταξε μια θεσούλα με ένα μισθούλι; Αν όλοι αυτοί είναι οι βολεμένοι τότε σήμερα κιόλας ήρθε η ώρα να τους ταρακουνήσουμε. Εμείς τους καλούμε και οι γονατισμένοι όρθιοι να σηκωθούν, τους δίνουμε το χέρι μαζί να παλέψουμε για ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για να ζούμε σαν άνθρωποι στον 21ο αιώνα και να μην μετράμε κάθε χρόνο ποσά χρόνια πίσω μας πάει η αντιλαϊκή πολιτική, γιατί θέλουμε τα νησιά μας να έχουν αύριο, γιατί το οφείλουμε στους νεότερους που ακολουθούν «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».

*Η Ευαγγελία Κυπραίου γεννήθηκε στους Φούρνους Ικαρίας το 1985.Είναι απόφοιτη της σχολής Τεχνολόγων Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και εργάζεται στους Φούρνους συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την συλλογή αλιευτικών δεδομένων.Είναι γραμματέας της ΚΟΒ Φούρνων.Ασχολήθηκε ενεργά με το φοιτητικό – σπουδαστικό κίνημα, είναι μέλος της ΟΓΕ και του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΚΟΡΑΣΙΑΙ ΝΗΣΟΙ»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: