Echo Basement – Η μουσική είναι ένας διαρκής αγώνας…

Το No Form Of Human Government είναι μία πρότασή μας που μπορεί να σκεφτεί κανείς ως απάντηση στον κύριο Φράνσις Φουκουγιάμα, που το 1992 διακήρυξε παρέα με πολλούς άλλους το Τέλος της Ιστορίας και καθόρισε τις πολυεθνικές, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες, ως την τελική και καλύτερη (!) μορφή αιώνιας διακυβέρνησης

Οι Echo Basement παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο live της Πέμπτης, στο Temple Athens, και πριν από αυτό, τους εαυτούς τους σε μια συνέντευξη στην Κατιούσα για να γνωρίσουμε καλύτερα το συγκρότημα και τη διαδρομή του.

-Πώς αυτοπροσδιορίζεστε μουσικά και τι επιρροές έχετε;

Κατά καιρούς, έχουμε κάνει διάφορα αστεία με τις χιλιάδες (ευφάνταστες) ταμπέλες που εμφανίζονται στη μουσική βιομηχανία. Μέσα στα χρόνια που δουλεύουμε ως μπάντα, περάσαμε από πολλούς προσδιορισμούς ως προς το είδος και το στυλ της μουσικής μας. Μάλλον, πλέον, μπορεί κανείς να μας κατατάξει στην ευρύτερη αγκαλιά του postrock, με ό,τι μουσικές προεκτάσεις αυτό συνεπάγεται…

Οι επιρροές μας, άλλωστε, ξεκινούν από τα εφηβικά ακούσματα του κάθε μέλους της μπάντας ξεχωριστά και φτάνουν σε σύγχρονες τάσεις της ευρύτερης rock μουσικής. Βλέπετε, πρέπει με κάποιο τρόπο να συνταιριάξουν οι Pink Floyd με τους Nirvana και τους Sonic Youth και οι Black Sabbath με τους Mogwai και τους Tool

-Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία και τη διαδρομή της μπάντας. Πώς φτιάχτηκε και πώς προχωρά έκτοτε;

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας μπάντας «έπεσε» το 2007, όπου -μετά από ένα μικρό διάλειμμα- ξαναβρέθηκαν ο Χρήστος Κρεμαστάς (κιθάρα) και ο Χάρης Ραζάκος (φωνή και φλάουτο), στην Αθήνα πλέον, συνεχίζοντας, κατά κάποιο τρόπο, τις κοινές μουσικές τους αναζητήσεις που κρατούσαν από τα φοιτητικά τους χρόνια. Μετά από κάποιες αλλαγές, την 5μελή σύνθεση της μπάντας συμπληρώνουν οι Μήτσος Τράκας (κιθάρα), Γιάννης Τσούτσας (μπάσο) και Κώστας Μπέσσας (τύμπανα).

Το 2011, αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε το πρώτο μας δισκάκι “Stop Rewind Play”, το οποίο περιελάμβανε τα πρώτα 4 τραγούδια μας, ενώ το 2016, κυκλοφόρησε το πρώτο fulllength album, με τίτλο “Placid” με drummer σε αυτά τον καλό μας φίλο Άγγελο Γκιόκα.

Τον περασμένο Μάρτη, κυκλοφόρησε ο νέος μας δίσκος (“No Form Of Human Government”), που θα μπορούσαμε να πούμε ότι ηχητικά σημαδεύει και καθορίζει το μουσικό ύφος της μπάντας.

Όσον αφορά στην πορεία της μπάντας τώρα, είναι μια συνεχής δοκιμασία… Αγώνας για να κάνουμε πρόβες, αγώνας για να βρίσκουμε κοινό «ελεύθερο» χρόνο για να τις κάνουμε, αγώνας για να τις πληρώνουμε, νεύρα -αλλά- και συγκλίσεις στη διάρκεια των προβών, (κατά βάση) «συγκρούσεις» με αγαπημένα μας πρόσωπα που «αφήνουμε πίσω» για να προβάρουμε… και άλλα πολλά… Ό,τι και να πούμε, πάντως, όλη αυτή η ανακατωσούρα κάτι όμορφο αφήνει στο τέλος…

-Πώς πάει ο τελευταίος δίσκος που βγάλατε και τι αποκομίσατε από αυτή τη δουλειά;

Γενικότερα, το “No Form Of Human Government” αποτυπώνει την όρεξή μας να εξελίσσουμε ολοένα και πιο πολύ τον ήχο μας, κυρίως ακολουθώντας μουσικά μονοπάτια τα οποία μπορεί, μέχρι τώρα, θεωρητικά (ως ακούσματα) να γνωρίζαμε, αλλά που ποτέ δεν είχαμε δοκιμάσει να παίξουμε. Νέες παραμορφώσεις στις κιθάρες και το μπάσο, επεξεργασία του ήχου του φλάουτου, αλλά και η δυναμική «εισβολή» ηλεκτρονικών στοιχείων (με special guest τον Χρήστο Κιούλο, στα πλήκτρα), αποτελούν ορισμένους από τους πειραματισμούς μας, το τελευταίο διάστημα.

Σε όλα τα παραπάνω, βέβαια, ιδιαίτερη και καθοριστική είναι η συμβολή των Κώστα Ζάμπου και Σταύρου Γεωργιόπουλου, που, ως υπεύθυνοι για την ηχογράφηση, τη μίξη και την παραγωγή, μας… ανέχτηκαν, όσες ημέρες ηχογραφούσαμε, στο αγαπημένο μας στούντιο, Dudu Loft. Από καιρό τώρα, έχουν γίνει, υπό μία έννοια, μέλη της μπάντας, συμβάλλουν συνεχώς με νέες ιδέες, και, ουσιαστικά, είναι οι κύριοι υπαίτιοι για το τελικό αποτέλεσμα.

-“No Form Of Human Government… τι υπάρχει πίσω από τον τίτλο αυτό;;

Μία πρότασή μας που μπορεί να σκεφτεί κανείς ως απάντηση στον κύριο Φράνσις Φουκουγιάμα, που το 1992 διακήρυξε παρέα με πολλούς άλλους το Τέλος της Ιστορίας και καθόρισε τις πολυεθνικές, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες, ως την τελική και καλύτερη (!) μορφή αιώνιας διακυβέρνησης. Δεν θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε περισσότερο!…

-Τι να περιμένει όποιος θα έρθει να σας ακούσει στο λάιβ;

Έχουμε ετοιμάσει ένα ψυχεδελικό σετ, με ένα list που πιστεύουμε ταιριάζει στο Temple. Έχουμε επιλέξει κομμάτια από όλη την πορεία μας μέχρι τώρα, που νομίζουμε ότι δίνουν την κλωστή που ενώνει με το τελευταίο μας άλμπουμ, που θα παρουσιάσουμε ζωντανά.

-Τι σχέδια υπάρχουν για το κοντινό μέλλον;

Ο κύριος στόχος μας είναι να γίνεται όλο και πιο γνωστή η δουλειά μας σε ευρύτερα ακροατήρια, μέσα από συναυλίες, συμμετοχή σε μουσικά Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, opening act σε γνωστές μπάντες, κλπ. Από το Φθινόπωρο έχουμε πιο οργανωμένο πρόγραμμα εμφανίσεων!

-Πού μπορεί να βρει και να ακούσει κανείς τη δουλειά σας;

Αρχικά, ο καθένας μπορεί να παρακολουθεί την δραστηριότητά μας μέσα από τις σελίδες μας στα social. Στη σελίδα της μπάντας στο Bandcamp, μπορεί να ακούσει και να προμηθευτεί τόσο το “No Form..” (σε digital μορφή και βινύλιο) όσο και τις παλαιότερες δουλειές μας.

Το βινύλιο πωλείται, επίσης, σε γνωστά δισκοπωλεία της Αθήνας, ενώ, σταδιακά, θα βρίσκεται και στα ράφια επιλεγμένων δισκοπωλείων στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Facebook: Echo Basement

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: