«Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ τ’ αφεντικό» – Έκθεση γελοιογραφίας του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου και παράλληλες εκδηλώσεις

Έκθεση γελοιογραφίας με τίτλο τους στίχους του Κώστα Βάρναλη «και στον ίδρο το δικό, γίνε συ τ’ αφεντικό» και παράλληλες εκδηλώσεις διοργανώνει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, από τις 19 έως τις 24 του Νοέμβρη του 2018.

Έκθεση γελοιογραφίας με τίτλο τους στίχους του Κώστα Βάρναλη «και στον ίδρο το δικό, γίνε συ τ’ αφεντικό» και παράλληλες εκδηλώσεις διοργανώνει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, από τις 19 έως τις 24 του Νοέμβρη του 2018.

Η έκθεση, με 27 συμμετοχές και πάνω από 80 γελοιογραφίες, από ερασιτέχνες κι επαγγελματίες δημιουργούς θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Αγίας Φιλοθέης 5β.Αθήνα και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά 17:00 με 21:00. Στην αφίσα μπορείτε να δείτε και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων:

Όπως μας ενημερώνει ο σκιτσογράφος – συνεργάτης της Κατιούσα Νεκ: «Ήταν μια δύσκολη αρχή, αλλά υπήρξε θετική ανταπόκριση στην πορεία της προετοιμασίας, οπότε νομίζω πετύχαμε αρκετά καλά το στόχο μας. Μια έκθεση γελοιογραφίας δε συνιστά σε καμμιά περίπτωση εργατικό αγώνα. Αξιοποιούμε όμως κάθε πρόσφορο μέσο προς αυτήν την κατεύθυνση. Εξάλλου τέτοιου είδους δουλειά είναι και πρέπει να είναι στη φύση των εργατικών σωματείων. Σε πάμπολλα καταστατικά σωματείων -όπως και στο δικό μας- αναφέρεται ως σκοπός, όχι μόνο η υλική, αλλά και η ηθική εξύψωση των μελών του. Αυτή η διατύπωση, μας θυμίζει τη φρεσκάδα, που είχαν κάποτε οι εργάτες, όταν άρχιζαν να οργανώνονται, όταν φτιάχναν τα σωματεία τους. Αυτό κατά κάποιο τρόπο το επικαιροποιούμε στην εισαγωγή του λευκώματος, όταν κάπου, μέσες-άκρες λέμε: …στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα από κοινού, εργάτες και γελοιογράφοι… …ενάντια στην κρυφή αλλά και στην απροκάλυπτη τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς υψώνουμε τον πολιτισμό της αδιάλλακτης πάλης, της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας, που πρέπει να έχει η εργατική τάξη… …Προβάλλουμε τον πολιτισμό της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης… …πάλη για “να ανθρωπέψει ο άνθρωπος”…».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συνδικάτου που καλεί στην έκθεση:

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου πήραμε την πρωτοβουλία, να διοργανώσουμε έκθεση γελοιογραφίας με θέμα, που θα αναφέρεται στα σύγχρονα προβλήματα των εργαζομένων αλλά και στην ελπίδα τους, που εκφράζεται μέσα από το ξεπέρασμα του φόβου με συλλογική οργάνωση. Ή έκθεση έχει τίτλο: “και στον ίδρο το δικό, γίνε συ το αφεντικό” από τους εμπνευσμένους στίχους του Κ. Βάρναλη.

Στόχος της έκθεσης είναι, να αξιοποιηθεί η τέχνη της γελοιογραφίας υπηρετώντας τους σκοπούς της οργάνωσης της πάλης, αφύπνισης της εργατικής τάξης, επαγρύπνησης απέναντι στα καλέσματα για εθνική ενότητα προς όφελος της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Θέλουμε, αξιοποιώντας τη δύναμη της εικόνας και την ισχύ της σάτιρας, όχι μόνο να περιγράψουμε τα προβλήματα και τον πόνο των εργατών, αλλά να προβάλουμε και τη διέξοδο.

Θεωρούμε, ότι το μήνυμα μίας γελοιογραφίας έχει να δώσει πολλά και μπορεί να συμβάλει με τον τρόπο του σε αυτά, που παλεύουμε καθημερινά μέσα κι έξω από τα εργοστάσια του τύπου και του χαρτιού.

Σε αυτούς τους καιρούς είναι αναγκαίο, η τέχνη να στέκεται στο πλάι της εργατικής τάξης και να μιλά τη γλώσσα της τόλμης και της αλήθειας. Να θέτει σε κίνηση όλα τα αισθητικά της μέσα, της γνώσης, αλλά και όλο τον ανθρώπινο ψυχισμό, τη φαντασία, το συναίσθημα και τη βούληση, να στρατευθεί με τις ανάγκες και τα καθήκοντα των δημιουργών όλου του πλούτου που βρίσκεται γύρω μας, της εργατικής τάξης.

Οι γελοιογράφοι, που πήραν μέρος σε αυτή μας την προσπάθεια, δημιούργησαν άξια έργα, που περιγράφουν με ακρίβεια και αλήθεια τη ζωή της εργατικής τάξης στη χώρα μας. Είναι έργα εύστοχα, γιατί προέρχονται από το κομμάτι εκείνο των καλλιτεχνών, που βρίσκονται και οι ίδιοι με έναν τρόπο μέσα στον αγώνα, στα πραγματικά προβλήματα της ζωής και στη διαρκή πάλη για την επίλυση τους. Είναι έργα, που δείχνουν, απ’τη μιά τον μεγάλο βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και από  την άλλη την προοπτική ανατροπής αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Είναι σίγουρο, πως πολλοί συνάδελφοι επισκέπτες της έκθεσης και αναγνώστες του λευκώματος, που θα εκδοθεί, θα δουν μέσα από τις γελοιογραφίες την ίδια τους τη ζωή. Από τη μία την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία της εργοδοσίας και από την άλλη την οργή, το ταξικό μίσος και τη διέξοδο της οργανωμένης πάλης με σταθερό προσανατολισμό.

Καλούμε τους συναδέλφους του κλάδου, όλους τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, να συναντηθούν στην έκθεση γελοιογραφίας, που θα διοργανώσει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου από τις 19 έως και τις 24 Νοέμβρη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 17:30 έως τις 21:00.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: