Κώστας Μαραγκουδάκης, ο άνθρωπος που κατέκτησε την αθανασία

Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από το φευγιό του αγαπημένου μας Συντρόφου, Κώστα Μαραγκουδάκη, του ανθρώπου που με τους αγώνες του κατάφερε να δαμάσει την ιστορία και να κατακτήσει την αθανασία.

Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τελευταία συνάντηση που είχαμε μαζί σου αγαπημένε μας Σύντροφε, Κώστα Μαραγκουδάκη.  Ωστόσο, η παρουσία σου είναι ακόμη αισθητή σε όλους μας, οι ογδοντάχρονοι αγώνες σου, το πλούσιο έργο σου, το κληροδότημά σου σε κάθε Κομμουνιστή κυριαρχούν στις σκέψεις και στις κουβέντες μας, φωτίζουν το δρόμο μας και οργανώνουν τη δράση μας. Είσαι εκείνο το λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση, ο αέναος καθοδηγητής μας, ένας γνήσιος εκπρόσωπος της ηρωικής δρακογενιάς του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΔΣΕ, ένας αντάρτης σμιλεμένος πάνω στα χαρακώματα της ταξικής πάλης, ένα άξιο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Διάλεξες το φευγιό σου να πέφτει δίπλα στην ίδρυση της ΕΠΟΝ ώστε να σας γιορτάζουμε πάντοτε αντάμα!

Ο σ. Κώστας Μαραγκουδάκης, γεννημένος 21 Γενάρη του 1925 στην Αθήνα, οργανώνεται από παιδί ακόμη στο ΕΑΜ Νέων και στη συνέχεια στην ηρωική ΕΠΟΝ, με την ίδρυσή της το Φλεβάρη του 1943. Ταυτόχρονα γίνεται μέλος του ΚΚΕ και σύντομα εντάσσεται στις γραμμές του ΕΛΑΣ. Παρέλαβε το όπλο του το βράδυ της 17ης Δεκέμβρη του ’44, στο εγκαταλελειμμένο Δημαρχείο της Κηφισιάς από τα χέρια του περίφημου Καπετάν-Γιώτη, πολιτικό καθοδηγητή της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Εκεί στρατολογήθηκε από τον σ. Χαρίλαο Φλωράκη και αμέσως ρίχτηκε στη μάχη το ίδιο βράδυ, στα ξενοδοχεία στο Κεφαλάρι, όπου διέμεναν οι Βρετανοί αεροπόροι, οι οποίοι κάθε πρωί βομβάρδιζαν τον αθηναϊκό λαό. Τίμησε τον όρκο του, δικαιώνοντας το αξίωμα του Καπετάνιου που θέλει ΄τα στερνά να τιμούν τα πρώτα΄ και όντας μάχιμος μέχρι το τέλος της ζωής σου, ως ενεργό μέλος του ΚΚΕ.

Διαβάζουμε στο εξαιρετικό του βιβλίο -και πολύτιμο τεκμήριο- με τίτλο «80 Χρόνια Αγώνες για Λευτεριά – Κοινωνική απελευθέρωση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εντός»* την ηρωική του ιστορία όπως ο ίδιος μας τη διηγείται. Κατά την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης διετέλεσε γραμματέας του Τομέα Κηφισιάς της ΕΠΟΝ, του Τομέα Προαστίων και του Τομέα Κέντρου Αθήνας της ΕΠΟΝ, ενώ αργότερα έγινε μέλος του Γραφείου Επιτροπής Νέων ΕΔΑ και της Επιτροπής Πολιτικών Νεολαιών. Συνελήφθη για πρώτη φορά το Γενάρη του 1945, φυλακίστηκε, βασανίστηκε σκληρά και τελικά εξορίστηκε για περισσότερα από δέκα χρόνια σε πολλούς τόπους μαρτυρίου, σε Βούρλα, Αίγινα, Ικαρία, Γυάρο, Μακρόνησο και στις φυλακές Αβέρωφ.

Επιστρέφει στην Αθήνα το 1955 και καταφέρνει να αποφοιτήσει από την ΑΣΟΕΕ και να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά. Το 1961 παντρεύεται με τη σύντροφο της ζωής του Κούλα Παπέλη και αποκτούν δύο γιους, το Θοδωρή και τον Άγη. Το ζευγάρι θα μείνει μαζί ως το τέλος. Στις 21 Απρίλη του 1967 η χούντα τον εξόρισε στη Γυάρο και μετά στο Παρθένι Λέρου. Ο Κώστας Μαραγκουδάκης συμμετείχε πάντοτε ενεργά στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Μετά την επταετία του γύψου θα χρηματίσει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Μέχρι και το 2019 θα διατελέσει πρόεδρος του Ιδρύματος Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών «Το Σπίτι του Αγωνιστή». Παράλληλα θα αναλάβει και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ζωγράφου. Τίμησε στο έπακρο την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ που κατείχε για 80 χρόνια, αλλά και του στελέχους, όντας μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του Κόμματος.

Οι σ. Κώστας Μαραγκουδάκης και Σπύρος Χαλβατζής στην παρουσίαση του βιβλίου (φωτoγραφία: Μανώλης Πάκιας)

Στην παρουσίαση του βιβλίου του “80 Χρόνια Αγώνες για Λευτεριά-Κοινωνική Απελευθέρωση” των εκδόσεων ‘ΕΝΤΟΣ’, η οποία έλαβε χώρα στις 12 Ιούνη του 2019 στο χώρο της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και που παραβρέθηκε ο ίδιος, προβλήθηκαν αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και του Λεωνίδα Βαρδαρού «Τόποι πολιτικής εξορίας – Γυάρος». Στα αποσπάσματα αυτά ο Κώστας Μαραγκουδάκης εξιστορεί τα γεγονότα που έζησε στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, κατόπιν στον εμφύλιο και στη δικτατορία. Τα όσα πέρασε στις εξορίες που τον εκτόπισαν μαζί με χιλιάδες άλλους Κομμουνιστές στα θανατονήσια, με επίκεντρο τη Γυάρο.

Διαβάζουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου του: «80 χρόνια… Μια ζωή ολάκερη, συνυφασμένη με τις θυσίες και τους μόχθους ενός ολόκληρου λαού. Μια ακατάβλητη αγωνιστική πορεία που ξεκίνησε από τα σπλάχνα του λαϊκού κινήματος και ακολούθησε όλες τις καμπές του στο διάβα της Ιστορίας. (…) Ένα έργο δοσμένο με ανυπόκριτη ανησυχία για τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, αλλά και με βαθύ αίσθημα βεβαιότητας για την ιστορική δικαίωση ‘της γης των κολασμένων’». Το βιβλίο περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την δράση του Κώστα Μαραγκουδάκη και παράλληλα έναν τεράστιο πλούτο παρεμβάσεων, ομιλιών και άρθρων του που σκιαγραφούν κάθε όψη της πολιτικοϊδεολογικής αναμέτρησης.

* Ευχαριστoύμε πολύ τις εκδόσεις ‘ΕΝΤΟΣ’ τόσο για την παραχώρηση, όσο και για την έκδοση του πολύτιμου αυτού βιβλίου, που πραγματικά θεωρώ πως δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός Αγωνιστή, Κομμουνιστή και Ανθρώπου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: